Ga naar de inhoud
De lekkerste foodtips voor Tel Aviv
Hotspots 26 september 2019

De lekkerste foodtips voor Tel Aviv

De lekkerste foodtips voor Tel Aviv

Tel Aviv is booming! In augustus ging ik een week naar deze Israëlische stad en deelde daarvan ook wat kiekjes op mijn Instagram Stories. Ik werd in de weken daarna zó vaak gevraagd naar mijn restaurant- en foodtips, dat ik ons lijstje vandaag heb uitgewerkt.

Tel Aviv staat bekend als een van de meest LGBTQ-friendly steden ter wereld en daarmee modern en progressief. Het voelde bijna als een Zuid-Europese stad, heel veilig en vrij. Ik was dit keer overigens niet met Thomas op reis, maar met Marieke. Los van de fijne vibe in de stad, kun je er natuurlijk gru-we-lijk lekker eten! De Midden-Oosterse keuken is bij ons beiden favoriet, dus we konden niet wachten om all-day-every-day hummus en falafel naar binnen te schuiven. Omdat het een moderne stad is heb je ook veel Westerse restaurants, maar ik vind het altijd zonde om daarheen te gaan dus die zul je weinig terugvinden in dit foodverslag.

Wij verbleven de helft van de week in de oude wijk Jaffa. Die wijk ligt wat verder van het bruisende centrum, maar hier vind je juist wel een vlooienmarkt die leuk is om overheen te wandelen, de mooie oude haven -waar je ook kunt dineren-, street art en enorm gezellige straatjes met restaurants en cafeetjes. Vooral ’s avonds kun je hier echt knus tafelen en borrelen; je herkent het bijna niet meer terug van overdag. Onze favoriete foodplekjes in Jaffa vind je onder deze sfeerfoto’s.

Café Puaa – ontbijt, lunch & diner
Wij hebben hier een keer ontbeten en omdat dit zo chill was, gingen we ’s avonds nog een keer terug. Puáa heeft een gezellige, vintage inrichting (wat we in Amsterdam zo hard ‘proberen’, maar ze in Tel Aviv heel natuurlijk afgaat), heel tof. Maar vooral erg lekker eten! ’s Avonds is het wel enorm druk, dus het beste kun je een tafel reserveren. Gelukkig is het restaurant groot, het zit aan twee kanten van de straat en het terras is dan ook over de hele straat verspreid. Hieronder op de foto ons ontbijt’je’.
Adres: Rabbi Yohanan St 8, Tel Aviv-Yafo

Onza – diner
Wederom een restaurantje waarbij het terras zich gezellig over de halve straat heeft verspreid. Hele fijne sfeer ’s avonds en gruwelijk lekker Israëlisch eten. Niet heel goedkoop, maar wel echt de moeite waard. Die kosten lagen niet aan de bubbels by the way, want bij elk restaurant waar we zijn geweest was cava de goedkoopste drankoptie. YES! #teamcavabaklava
Adres: Rabbi Hannina St. 3, Tel Aviv-Yafo

The Old Man and The Sea – diner
Dit restaurant zit in de haven van Jaffa en ik kreeg dit een triljoen keer geadviseerd. Wij vonden de kaart niet zo spannend en relatief aan de prijs, dus we zijn er niet heengegaan. Maar iedereen is er lyrisch over en ik kan me voorstellen dat ’s avonds tafelen in de sfeervolle oude haven met lichtjes en vers gevangen vis een voltreffer is.
Adres: Retzif HaAliya HaShniya St 101, Tel Aviv-Yafo

Abouelafia Bakery – zoetigheid
DOE HET NIET. IK HERHAAL: DOE HET NIET. Ik las wisselende recensies over deze baklava toko, maar het zag er zo aantrekkelijk uit toen we er langsliepen. Normaal gesproken breng ik nooit een bezoekje aan iets met een Google recensie lager dan een 4,2 (foodsnob present) en nu weet ik weer waarom. Zompige, smaakloze baklava en onaardig personeel. Bewaar je baklava-cravings voor de Carmel Market!

Abu Hassan – ontbijt, lunch
Laatste tip voor Jaffa is deze briljante hummustent. Hier zul je met name Israëliërs aantreffen die een klassiek bordje hummus weg lepelen met een pita of wat falafelballetjes. Je zit qua looks in een soort snackbar (zoals ook te zien is aan de wonderschone belichting op de foto hieronder), maar het is echt yum. We kregen deze spot tijdens onze vakantie ook nog meerdere keren geadviseerd door Israëliërs.
Adres: Shivtei Israel St 14, Tel Aviv-Yafo

Yafa Knafaa – zoetigheid, dessert
Knafeh is hét dessert dat je moet eten als je in Tel Aviv bent. Het is een soort crème brûlée, maar in plaats van het krokante suikerlaagje bovenop heeft het een dunne noodle-achtige en gesuikerde laag met nootjes en daaronder mozzarella met room. Eigenlijk lijkt het dus totaal niet op crème brûlée, maar ik moet het ergens mee vergelijken. Ohja en Yafa Knafaa is dé plek om dit te eten, hoewel je het bij Onza ook gewoon als dessert kunt bestellen (was heerlijk!), terwijl je bij Yafa Knafaa in een flinke rij moet staan ’s avonds omdat het ZO populair is.
Adres: Olei Zion St 24, Tel Aviv

De tweede helft van de week verbleven we in het centrum van Tel Aviv, vlakbij het strand. Het echte zonnebaden gebeurt namelijk niet in Jaffa (daar is de zee niet zwembaar), maar meer bovenin de kustlijn van Tel Aviv. Er is een uitgestrekte boulevard en de strandtenten en bedjes zijn eindeloos, want toeristen zijn niet de enigen die non-stop op het strand hangen.

Maar wat vooral heel erg leuk is op je route van Jaffa naar het centrum, of andersom, is de Carmel Market! Dé foodmarkt van Israël waar je verse falafel, baklava, halva (een soort Midden-Oosterse nougat van sesamzaad) en alle soorten kruiden, groenten en fruit kunt scoren. Wij voelden ons hier als kleine kinderen in een speelgoedwinkel: wat een intens fijne, chaotische, kleurrijke markt. Hoogepuntje voor ons in Tel Aviv. In Jeruzalem is trouwens een vergelijkbare markt, maar dan overdekt en breder opgezet. Ook zeker heen gaan! Vooral voor de magisch mooie stad die Jeruzalem is, de foodmarkt is daar bijzaak.

Hummus HaCarmel – lunch
Weer zo’n typische hummustent. Het zit verstopt tussen de kraampjes van de Carmel Market (wij zijn drie keer heen en weer gewandeld voordat we dit door hadden, vandaar de blije foto hieronder toen we het eindelijk gevonden hadden) en is voor Israëliërs de plek om van het marktgeweld bij te komen en een bordje hummus naar binnen te scheppen met een pita. Wij hadden zin in falafel en die mochten we van de beste man gewoon even op de markt halen en bij hem binnen samen met de hummus opeten.
Adres: HaCarmel St 11, Tel Aviv

Garger HaZaHav – brunch, lunch
Heel leuk tentje op de hoek van een straat in de buurt Florentine. Gruwelijk lekker geluncht. Knus restaurant waarbij je meestal aan een soort gezamenlijke tafels komt te zitten en waar je vervolgens tussendoor moet tijgeren als je naar de wc wilt. Ze hebben een soort combi deals waardoor je met z’n tweetjes 6 gerechtjes kunt proeven. Mega aanrader!
Adres: Levinski St 30, Tel Aviv-Yafo

Port Sa’id – lunch, borrel, diner
Ik weet niet meer waar ik dit las, maar het was spot on: Mothership of all hipsters. Port Sa’id is dé plek om ’s avonds met vrienden te gaan eten en borrelen (reserveer!), maar bereid je erop voor dat je hier gemiddeld één bol knoflook per persoon naar binnen knabbelt dankzij de gerechtjes. Heel erg lekker eten wel, so totally worth it.
Adres: Har Sinai St 5, Tel Aviv

Sabich – lunch
Hier haal je de lekkerste broodjes voor onderweg. Wij hebben er helaas steeds naast gegrepen, maar check voor de grap (en de kwijl) de foto’s op Google Maps even. Wie neemt er eentje voor mij mee?
Adres: Tchernikhovski St 2, Tel Aviv

Taqueria – lunch, diner, borrel
Leuke Mexicaanse tent vlakbij het Abraham Hostel (mocht je daar net als wij moeten verzamelen voor een Pubcrawl, gniffel) waar je een moderne Mexicaanse hap kunt eten en lekkere cocktails kunt drinken. Leuke plek om met vrienden te eten/borrelen!
Adres: Levontin St 28, Tel Aviv

Wij deden alles trouwens lopend. Zo groot is Tel Aviv niet, dus als je twee dagen de tijd hebt om flink rond te lopen dan is dat prima te doen. Op die manier heb je de meeste kans om alle toffe street art plekken te spotten! Je kunt trouwens ook gewoon de bird-app downloaden en een stepje huren, zo gaan de Israëliërs zelf door de stad heen. ’s Avonds laat pakten we wel liever de locale Uber (gett taxi), bijvoorbeeld na het uitgaan. Als je het nightlife van Tel Aviv in wilt: wij vonden Lima een leuke tent met meer mainstream muziek, The Block is dé techno club en verder heb je aan kleinere danstentjes ook nog Teder.fm en Radio die leuk zijn. Rothschild boulevard schijnt ’s avonds dé plek te zijn om te borrelen of café’s te hoppen. Lees hieronder verder voor méér foodtips!

Café Xoho – ontbijt, lunch
Hier kun je lekker Westers ontbijten en lunchen. Als je de hummus even zat bent of gewoon zin hebt in pannenkoeken of een yoghurtontbijtje. Wij waren blije meisjes. Meestal wel druk (bereid je voor op een wachtrij).
Adres: J. L. Gordon St 17, Tel Aviv

Benedict – ontbijt, lunch
En hier is nummer 2 in de categorie ‘Hier kun je lekker Westers ontbijten en lunchen’. De naam zegt het al wel. Wij hebben hier met onze brakke hoofden lekker geluncht, nadat we een half uur in de wachtrij hebben gestaan. Niet heel bijzonder qua eten, maar gewoon prima. En binnen is airco..
Adres: er zijn meerdere locaties! Dus zoek ze even op en sla ze allemaal op in je Google maps.

Kukiza – lunch, diner
Een gek ingericht klein restaurantje met huisgemaakte Israëlische gerechtjes en borrelhappen. Ik zou hier niet per se lang willen tafelen, maar wij streken hier hongerig neer na het strand en toen was het top. We probeerden een authentiek Israëlisch borrelplateau en combineerden dat met een groot groente gerecht.
Adres: Ben Yehuda St 20, Tel Aviv

Mabsuta – brunch, lunch
Sublieme hummustent met veel lekkere bijgerechtjes. Gelegen op een gezellig pleintje in een buurt waar het druk schijnt te zijn met Israëlische studenten. Wij hebben hier zelf niet kunnen eten, omdat het twee keer op rij vol zat.
Adres: Levinski St 39, Tel Aviv

Mocht je dit nou een kleine, schrale en beperkte lijst aan hotspots vinden.. Dan heb ik nog een paar andere tips waar wij niet aan toe zijn gekomen, maar die ik je graag mee wil geven om in je Google maps op te slaan want ik ben er zeker van dat ze chill zijn: Bucke Cafe, Dalida Bar, The Prince (leuk dakterras), Shakshukia en Beit Kandinof. Mis ik nog dingen? Knal ze in de comments hieronder

Veel liefs en de vriendelijke groetjes van je Israëlische foodies, Marieke en Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *