Ga naar de inhoud
De beste en lekkerste (zoete) hotspots in Kopenhagen
Foodfun & -nieuws 11 november 2016

De beste en lekkerste (zoete) hotspots in Kopenhagen

De beste en lekkerste (zoete) hotspots in Kopenhagen

Op Instagram was het niet te missen: ik was een lang weekend naar heerlijk Kopenhagen. En ik ben fan! Ons weekendje bestond weer voornamelijk uit eten en we hopten van de ene fijne hotspot naar de volgende. Tijd om mijn beste foodie tips te delen in een fijn fotoverslag van ons weekend. De lekkerste tips voor ontbijt, brunch, zoetigheid, lunch, snacks en diner in Kopenhagen, here we go!

ONTBIJT
Een typisch Deens ontbijt is havermoutpap: grød. Ik eet dit normaal nooit, maar toegegeven: de Denen zijn hier erg goed in en maken heerlijke combinaties met allerlei soorten toppings. Onweerstaanbaar! Wij aten deze heerlijke kom havermoutpap met karamelsaus, appeltjes, amandelen en choco drops bij ‘Grød‘. Dit vind je in de Torvehallerne (hierover later meer), maar ook op andere plekken in Kopenhagen.

grod

BRUNCH
Brunchen is ontzettend populair in Kopenhagen, zeker op zondag. In veel restaurants of lunchtentjes zie je hele buffettafels vol staan met eten, variërend van Deense kazen, eggs benedict, aardappeltjes en avocado tot allerlei zoetigheid. We hadden hier geen tijd voor, maar in de buurt Vesterbro schijnen veel hippe brunchplekken te zitten. Ik heb daarnaast veel goeds gehoord over Kalaset (in het centrum) en Wulff og Konstali (buiten het centrum).

Kalaset – Vendersgade 16, 1363 København
Wulff og Konstali
– Lergravsvej 57, 2300 København

ZOETIGHEID
Denemarken is de zoete hemel, daar ben ik wel achter gekomen. Ze zijn meester in het bakken van allerlei zoete broodjes, genaamd ‘Danish’ of in het Deens ‘Wienerbrød‘. De basis van deze broodjes is een soort deeg dat tussen croissant- en bladerdeeg in zit, maar soms ook meer brioche-achtig. Hoe dan ook: stuk voor stuk fantastisch. We haalden de beste broodjes bij Meyers Bageri, die vind je op meerdere plekken door de stad, en bij Sankt Peders Bageri, het oudste bakkertje van Kopenhagen dat zijn bestaan nog steeds eer aan doet. Boek dus geen ontbijt bij je hotel, maar wandel in de ochtend langs deze fijne spots voor een zoet broodje (of twee..).

Meyers BagariStore Kongensgade 46, 1264 København
Sankt Peders Bageri –
Sankt Peders Stræde 29, 1453 København

zoete-broodjes

Zoete broodjes met een suikerswirl van binnen en zaadjes van buiten. Zoete broodjes met een hartje van room en glazuur. En dan geen laffe hoeveelheid room zoals wij hier gewend zijn bij brioche broodjes, maar de full monty. En laat ik vooral de kaneelbroodjes niet vergeten, krokant en vol met kaneel en bruine suiker. Ik kan je vertellen, daar word je heel gelukkig van.

knuffelbroodje

Een andere hemelse ontdekking was de romkugler. Letterlijk: rum bal. Een heerlijke grote fudgy chocolade bal met een subtiel rumsmaakje en een crunchy laag van buiten. Deze romkuglers worden in Denemarken oorspronkelijk van ‘overgebleven zoete broodjes’ gemaakt. Die vermalen ze met wat rum, jam en cacao en klaar! Super dat ze waste zo tegengaan. En waanzinnig lekker ook nog eens. Tegenwoordig zijn de romkuglers zo populair dat de broodjes of cake er speciaal voor gebakken wordt. Ik was heel verrast toen ik hier achter kwam, omdat ik het er écht niet aan af proefde. Inmiddels ben ik er thuis al mee aan de slag gegaan en zien jullie aankomende week mijn recept voor home made romkuglers verschijnen.

romkugler

LUNCH
Het ultieme lunchgerecht in Kopenhagen is smørrebrød. Dat is een soort roggebrood dat super rijkelijk wordt belegd met verschillend vis, vega of vleesbeleg, spreads en/of andere toppings. Het roggebrood is luchtiger dan wij bij onze Hollandse snert eten. Het zit een beetje tussen ‘ons’ roggebrood en gewoon brood in. Wij vonden het erg lekker en ik werd intens gelukkig van de (gulle) toppings.

smorrebrod

Je kunt goed belegde smørrebrødjes in de Torvehallerne scoren, maar mijn echte tip is het onopvallende Kompa’9. Een knusse lunch stek waar je van heerlijk smørrebrød, lekkere koffie en biologische sapjes kunt genieten. Het is gelegen aan de Kompagnistræde, een straat die an sich al erg fijn en gezellig is om doorheen te wandelen.

Kompa’9 – Kompagnistræde 9, 1208 København

SNACKS
Snacken doe je in Kopenhagen het beste in de foodhallen. En laten ze er daar nu meerdere van hebben. De eerste vind je in het centrum: Torvehallerne, bestaande uit twee grote glazen kassen die naast elkaar op een plein liggen. Beide hallen richten zich op vooral ambachtelijke (Deense) specialiteiten. Als je een plekje kunt vinden kun je er prima eventjes zitten om je snack te verorberen, maar velen slaan het lekkers in om thuis op te eten. Hal 1 richt zich meer op vis-, vlees- en lunchspecialiteiten, waar hal 2 juist vol zit met zoete broodjes, patisserie, kleine tussendoortjes en koffiebarren. Wij scoorden hier romkuglers bij Granny’s House, grød, eierwraps met pulled pork bij Paleo (echt de bom) en Mexicaanse taco’s bij Hija de Sanchez.

torvehallerne

creme-brulee-donut

De tweede foodhal vind je op Paper Island: Kopenhagen Street Food. Deze hipsterplek ligt bij de prachtige haven van Kopenhagen en je wandelt er over een lange brug naartoe. In een grote industriële loods vind je een grote verzameling food trucks met een brede variëteit aan wereldkeukens. In de hal zelf kun je aan één van de lange tafels neerstrijken, maar het is nog veel heerlijker om buiten van het zonnetje met je biertje en gescoorde snacks te genieten. Wij aten hier een top hotdog (een Deense specialiteit), een heurlijke crème brulée donut (ja echt) en een vies broodje pulled pork. Tja.

Torvehallerne  Frederiksborggade 21, 1360 København
Copenhagen street food – Trangravsvej 14, 7/8, 1436 København

papiroen

hotdog

DRINKS & DINER
Het meatpacking district is een populaire spot in Kopenhagen om uit eten en borrelen te gaan. Het terrein oogt wat grauw en heeft een industriële look, maar van binnen zijn de restaurants vol en gezellig. Een hippe spot dus waar je voldoende restaurants en barren aantreft om uit te kiezen. Lekkere biertjes scoor je bij Warpigs (ga vooral ergens anders eten).

Wij bezochten voorafgaand aan het meatpacking district de Carlsberg fabriek (Carlsberg is hét Deense biermerk), waar we al goed begonnen met een rondleiding en bierproeverij.

Warpigs – Flæsketorvet 25, 1711 København
Visit Carlsberg – Gamle Carlsberg Vej 11, 1799 København

PRIJZEN
Hetgeen de meesten waarschijnlijk tegenhoudt van een tripje naar Kopenhagen: de prijzen. Misschien komt het doordat iedereen me er dusdanig voor had gewaarschuwd, maar ik vond het wel meevallen. De prijzen voor goed eten zijn vergelijkbaar met de prijzen in Amsterdam. Alcohol is daarentegen een heel ander verhaal. Onbetaalbaar-niet-grappig duur. In horeca aangelegenheden tenminste. Wij hebben ook een avondje in de Airbnb zelfgekochte tapasjes gegeten met een flesje wijn uit de supermarkt. Prima vertoeven.

En, ben je al net zo enthousiast om naar Kopenhagen te gaan als dat ik er van terug ben gekomen? I hope so. En deel vooral joúw gouden Kopenhagen tips als ze nog niet tussen de mijne staan. Enjoy Kopenhagen! X

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *