Appelplaatkoek met havermout

Appelplaatkoek met havermout

Plaatkoeken zijn ideaal. Ik hou ervan. Zowel het maken, als het eten ervan (surprise, surprise). Het zijn vaak makkelijke recepten en je hebt in één keer een flink aantal porties.

Deze appelplaatkoek met havermout is één van de meest gemaakte recepten op Zoetrecepten. De combinatie van appel en havermout is nu eenmaal goud waard en laat je in de waan dat je niet enorm aan het zondigen bent. Zelfs mijn gezonde vadertje kan ik makkelijk verleiden met een stukje van deze appelplaatkoek met havermout. Speel met het recept door te variëren met rozijntjes, nootjes of gedroogd fruit en bepaald zelf of je zin hebt in een dikke bodem of juist in een appeltje extra.

Ben jij gek op deze appelplaatkoek? Check dan deze variant eens, met speculaas en spijs! Of kijk eens tussen alle havermoutrecepten op Zoetrecepten.

Appelplaatkoek met havermout

Appelplaatkoek met havermout

Geschreven door april 26, 2013
30 minuten
Voor 25 personen

Benodigdheden

  • 200 gram havermout
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 350 gram roomboter
  • 6 friszure appels
  • 2 theelepels kaneel
  • Eetlepel citroensap
  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes of partjes. Meng de appelpartjes met het kaneel, het citroensap en twee eetlepels suiker.
  2. Bekleed een bakplaat van 30×40 cm met bakpapier en warm de oven voor op 180 graden.
  3. Neem een kom en meng de havermout, het zelfrijzend bakmeel en de bruine basterdsuiker door elkaar. Smelt de boter in de magnetron en mix dit door het mengsel tot er een plakkerig, kruimelig deeg ontstaat.
  4. Beleg de bakplaat met ongeveer twee derde van het havermoutmengsel en druk het stevig aan op de bakplaat. Verdeel hier de appelpartjes over en kruimel het overige havermoutmengsel erover heen.
  5. Zet de appelplaatkoek nu 40 á 45 minuten in de oven et voilà: een heerlijke appelplaatkoek.

TIP: serveer met een bolletje ijs en je hebt een easy, ideaal toetje voor veel personen.

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze appelplaatkoek met havermout gemaakt? Deel het in een berichtje onder dit artikel of met een kiekje via Facebook of Instagram! Word ik blij van. Wekelijks deel ik jullie mooiste creatie op Instagram! Liefs, Mariette

Reacties op Appelplaatkoek met havermout

  1. Kun je de havermout ook vervangen door gewoon bakmeel of bloem ? Heb dat eugenlijk nooit jn huis. En kan het ook met blodm en bakpoeddr ipv zelfrijzend bakmeel?
    groetjes patricia

    1. Ja hoor, het kan absoluut met bloem en bakpoeder. Per 500 gram bloem gebruik je 15 gram bakpoeder. Het lijkt me dat je de havermout ook prima kunt vervangen door de bloem, de textuur wordt dan alleen wel anders. Laat je even weten hoe het resultaat is geworden?

  2. Lekker!!! Wel ontzettend machtig… Lauwwarm gegeten als toetje, waarna zoonlief bezorgd vroeg: mam, er is toch nog wel wat over voor morgen hè? 👍🏻😊

      1. Zo, schuif er weer eentje in de oven :-)…
        Heb wat koekkruiden aan het deeg toegevoegd en een geraspte sinaasappel schil. Naast de appeltjes ook de laatste bessen en frambozen uit eigen tuin als vulling. t Ruikt hier echt heerlijk naar herfst!

  3. Hoi,.
    Wat lijkt me dit een heerlijke taart
    Wil hem dit weekend gaan bakken
    Ik vraag mij af of je licht of donkerbruine bastaardsuiker hebt gebruikt.

  4. Ik heb deze plaatkoek gisteren gemaakt. Hij is echt super lekker! Hoe lang is deze koek houdbaar? (al denk ik niet dat hij het lang gaat redden, mjam mjam). Kan hij eventueel in de diepvries?

  5. Deze lekkere appeltaart komt net weer uit de oven. Ik maak altijd een taart met een half recept. Ik doe altijd nog een laagje rozijnen onder de appel en wat amandelschaafsel er over. Enne….ik gebruik slechts 120 gram suiker, zoet genoeg. 😉

  6. Vandaag deze appelplaatkoek met havermout gemaakt.
    Het is heel goed gelukt en het smaakt verrukkelijk!
    Deze koek maak ik zeker nog vaker maar dan met ’n paar appels meer.
    Groetjes wilma

  7. Ik heb deze cake net gebakken, maar hij is erg droog en niet bruin geworde. Ik heb alleen 140 gr suiker gebruikt. Verder hetzelfde.
    Misschien iets te dun? (ik had het verdeeld over 25×35 en boterkoekvorm.

    Weet je de oplossing?

    1. Hi Laurine, dat komt dan zeer waarschijnlijk door te weinig suiker. Ik had de oorspronkelijke hoeveelheid suiker naar aanleiding van eerdere reacties een tijdje geleden naar beneden aangepast, dus ik raad niet aan om nog minder suiker te gebruiken. Een flinke dot slagroom maakt het hopelijk wel weer goed? 😉

  8. Super simpel en heel erg lekker! Ik ben om hoor, maar nog wel ff finetunen. De bodem is erg dun namelijk en het ziet er niet echt uit als een koek.

  9. Erg lekker zeg! Zelf een “bakblik” (brownieblik) gebruikt van ong 20x20cm. Hiervoor de helft van alle ingredienten gebruikt… en hij was om te smullen!!! Super makkelijk te maken, aanrader!

  10. Hoihoi, in het kader van de glutenvrije versie: ik heb het recept gehalveerd en de bloem vervangen door boekweitmeel. Dit was genoeg voor een ronde vorm van 22 cm. Volgens mijn gv-dochter een succes en voor herhaling vatbaar.

  11. Hoi Mariette,

    Dank voor dit recept. Ik woon in Duitsland en hier is de “Holländische Apfelkuche” inmiddels al beroemd! Ik neem trouwens altijd 1,5x het recept, want ik gebruik een groot bakblik! 😉

  12. Bedankt voor dit heerlijke recept.
    ik heb zin om deze te maken.
    Nu wil ik alleen de suiker vervangen door stevia, maar heb geen idee hoeveel. weet jij dit?

  13. Is het de bedoeling dat je de taart direct snijdt wanneer deze uit de oven komt? of laat je hem eerst afkoelen? Ik ben namelijk bang dat ik hem niet mooi kan snijden als ik hem af laat koelen! Alvast bedankt 🙂

  14. Ik heb em gemaakt en hij is overheerlijk. Alleen snap ik niet waarom je zelfrijzend bakmeel moet gebruiken. Hij rijst niet.. dus waarom niet gewone tarwemeel?

  15. Hoi,
    Erg lekker hoor! Ik heb voor het zelfrijzend bakmeel gemalen havermout gebruikt met wijnsteenbakpoeder. En een iets gezondere versie van gemaakt door 250 gram palmsuiker ipv bruine suiker te gebruiken. Was erg lekker! Ik denk ook heerlijk met walnoten erdoor ff wachten tot die weer van de boom vallen 😉 Een blijvertje!

  16. Staat in de oven, ben benieuwd! Dochter van 7 was al begonnen met snoepen van het deeg…. “WOW, mam! Dit is zo al super lekker, waarom moet het dan nog in de oven???

      1. Nadat ‘ie gebakken was gelukkig nog steeds lekker 😉 zeker voor herhaling vatbaar!
        Zaterdag viert mijn man zijn verjaardag en de appeltjes uit de tuin moeten nodig geplukt worden… Dus ik weet wel wat er op tafel komt!!

  17. Al weer een appelplaatkoek in de oven. Vorige keer wou het deeg niet kruimelen, dus nu het overgebleven deel deeg even een half uurtje in de koelkast. En nu een prima gekruimeld bovenkantje. Nog een half uur dan is’tie klaar. Mmmm………..

  18. hoi, ik heb een vraagje, ik heb deze koek vandaag gemaakt, maar hij proeft wat scherp, heb jij enig idee hoe dat kan? het gebeurd me af en toe als ik deze koek maak, maar kom er maar niet achter wat ik verkeerd doe

  19. Vorige week deze plaatkoek gemaakt en was zo lekker er staat er nu alweer 1 in de oven:) Nog een vraag. Vorige keer de koek in een goed afgesloten trommel bewaard. De eerste 2 dagen nog lekker knapperig, maar de 3e dag was de koek helemaal zacht. Nog tips om de koek langer knapperig te houden als de koek het langer als 2 dagen bewaard wordt?

  20. Hoi Mariette, ik ga je appelplaatkoek ook uitproberen om morgen mijn collega’s blij te maken op mijn laatste werkdag. Alles staat klaar om vanmiddag met de kids lekker aan de slag te gaan in de keuken. Ik ben heel benieuwd!

    Het handige is dat ik hem al een stukje kan proeven voordat ik hem meeneem naar kantoor morgen. Met een ronde appeltaart is dat zo’n raar gezicht 😉

  21. Bij mij was de taart helemaal slap. Ik moest hem van het papier van de bakplaat afschrapen. Ik kreeg er ook geen mooie vierkantjes uit. Veel te zacht en slap. Zag er niet smakelijk uit. Smaakte wel goed

  22. Heerlijk recept dat inmiddels al vaak heb gemaakt . Steeds heb ik ook wat restjes andere producten toegevoegd. Vandaag stukje verse gember ( geraspt) gedroogde abrikozen en walnootjes toegevoegd. Ook super lekker.

    1. Hi Gerda, andere lezers hebben in hun reacties achtergelaten dat zij 120 – 140 gram suiker hebben gebruikt of het vervangen hebben door Stevia. Ik kan je alleen niet beloven dat de plaatkoek dan net zo wordt als mijn versie, omdat dit belangrijk is voor smaak & structuur.

  23. Hoi! Ik ga deze appelplaatkoek met kerst maken. Ik ga er dan stervormpjes uit snijden. Ik kan alleen niet vinden hoeveel kaneel er in dit recept gaat? Of lees ik er overheen ?

  24. Heerlijke koek en ook makkelijk te maken. Het enige ‘nadeel’ vind ik dat er zoveel boter in moet. Kun je dat ook vervangen door een ei? Dus bijv. 200 gr. boter en 1 of 2 eieren?
    Groetjes Jolanda

  25. Super recept! Lekker makkelijk en erg lekker! Ik heb ook een tropische variatie gemaakt met ananas! De havermout heb ik vervangen door kokos en in plaats van kaneel een beetje gemberpoeder, ook erg lekker!

  26. Ik heb deze appelplaatkoek met havermout gisteren gemaakt. Had geen bruine basterdsuiker in huis en heb het dus gewoon met witte kristalsuiker gedaan. Bij gebrek aan roomboter dus gewoon ‘Zeeuws meisje’ gebruikt, smaakte heerlijk ondanks de ingredientewissling! Wordt echt mijn favoriet!

  27. Heerlijk recept! Gemaakt voor m’n kinderen op moederdag, iedereen heeft gesmuld. Ik heb het zelfrijzend bakmeel vervangen voor volkorenmeel en n flinke theelepel bakpoeder.

  28. Ik heb al vaker deze plaatkoek gemaakt en de reacties zijn iedere keer weer heel positief. Hij valt alleen uit elkaar. De kruimeldeeg is lastig vast te duwen op de bakplaat. Zou ik de bodem nog dikker moeten doen of heeft het ook te maken met de versheid???
    De versie van vandaag was met appel, cranberries, gedr. Abrikozen, walnoten en kokos. Hij was verrukkelijk. ……

    1. Ah, dit is zo leuk om te horen! Eventueel kan het helpen om een scheutje melk toe te voegen, waardoor het deeg wat meer sticky wordt. Of een deel extra boter. Doe je de geraspte kokos door het beslag heen? Hier wordt het ook droger van. Ik ga het binnenkort ook weer maken, heb trek gekregen van jouw combinatie met walnoten en kokos 😉

      1. Bedankt voor je tip. Ik ga t uitproberen binnenkort. De kokos strooi ik door het mengsel van appel enz.
        Het mag best veel zijn, anders proef je het niet.

  29. een heerlijke appeltaart gebakken!! werd door iedereen met smaak gegeten!!
    ik heb hem wel 10 minuten langer in de oven gehad. mijn bakplaat 35 bij 45 cm.
    de benodigdheden iets vermeerderd. 100 gr. extra bakmeel, 250 gr. havermout, 450 gr. boter en ietsje meer basterd suiker.

  30. Hallo Mariette,
    Heb je beslag voor deze koek wat veranderd, 20% van z. B. Meel verv. Door havermeel en de rest door speltbloem en meel verv. I.p.v. boter heb ik 170 gram karnemelk genomen en de suiker terug naar 140 gram. Door het deeg wat koek en sp. Kr. Gedaan. Bovenop appeltjes en rozijnen. Het ruikt hier hemels! Dank voor de inspiratie!

  31. Ik wil deze gaan proberen maar wil eigenlijk de suiker vervangen voor een gezondere variant honing of kokosbloesemsuiker of zoiets ,maar weet je misschien wat de verhouding is ?

  32. Voor de tweede keer deze heerlijke plaatkoek gemaakt. Wel wat minder suiker erin en een deel vervangen door kokosbloesemsuiker. Nu de niet alleen appels maar ook braam en framboos toegevoegd.Limoen i.p.v. citroen. De koek staat nu in de oven maar ziet er over heerlijk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief