Pasen blijft voor mij direct gelinkt aan citroen en lemon curd. Maarrr dat ontbrak de afgelopen weken nog op Zoetrecepten, dus bakte ik speciaal voor Pasen deze superluchtige lemon angel food cake. Zo lekker!
Een angel food cake is een typisch Amerikaans recept dat in Nederland beter bekend is als een (citroen) wolkjescake. De luchtigheid komt door de hoeveelheid eiwitten die erin gaan en het gebrek aan boter of eigeel.Het recept lijkt heel veel op dat van meringue, alleen voeg je er nog een beetje bloem en extra smaakjes aan toe. Omdat het zo op meringue lijkt is het belangrijk dat je de bakvorm niet invet, dat kan ten koste gaan van je luchtige beslag. Het resultaat van dit recept is namelijk een enorm fluffy en lichte citroencake. Gevaar is dus groot dat je er maar van door blijft eten, maar dat heb ik met liefde voor je opgelost door er eenromige topping van slagroom en lemon curd aan toe te voegen. Helemaal paas-proof!
Voor zo’n angel food cake wordt een speciale bakvorm gebruikt in Amerika, een ronde met een gat in het midden. Als de cake uit de oven komt moet de vorm op z’n kop op een (wijn- of cola-)fles geplaatst worden en terwijl de cake afkoelt zal ‘ie langzaam uit de bakvorm glijden. Grappig he? Helaas heb ik niet zo’n bakvorm en de meesten van jullie vast ook niet, dus ben ik gaan proefbakken met een angel food cake recept dat in een gewone cakevorm gemaakt kan worden. GELUKT!
Schrik vooral niet van de lengte van de receptuur, want je hebt de cake zó gemaakt. Ik leg het gewoon graag goed uit 😉
Lijkt me zo lekker! Staat in de oven maar begin nu te twijfelen.. 65 gram bloem maar ?
Hij lijkt ok gelukt te zijn :). Wel iets meer ingezakt dan op jouw foto. En het meel is niet lekker gemixt, ik zou het voortaan even door de zeef halen. Heb net geproefd en is lekker maar denk met de topping echt af!
Ja het klopt echt die kleine hoeveelheid bloem! Dat maakt het zo’n ontzettend lichte en luchtige cake, fijn dat het goed is gekomen bij je!