Al een eeuwigheid wil ik aan de slag met een recept voor donuts, maar toen spotte ik opeens deze intens fijne banoffee donuts in het bakboek van Tasty. Donuts, banaan en toffee in een. Als je dit ziet wil je toch meteen je scherm aflikken?
Als ik denk aan donuts, ga ik meteen weer even terug in de tijd. Naar afgelopen april, 2019, toen Thomas en ik samen in New York waren, ik ten huwelijk gevraagd werd (zwijmel), maar we ook op bijna dagelijkse basis een donut de neus wegwerkten. Was het geen donut, dan was het wel een cronut bij de bekende Dominque Ansel
bakkerij. Zo. Lekker. Mijn tweede ‘terug in de tijd’-moment gaat naar de schoolvakanties van vroeger. Ik ben mijn hele leven al gek op donuts en elke schoolvakantie kon ik rekenen op een pakje van die plakkerige, gesuikerde, vette donuts in de kelderkast (mama, you tha best). Vijf stuks zaten erin en die gingen sneller op dan een week vakantie lang was kan ik je vertellen. In mijn herinnering waren die hemels, maar dat vond ik vroeger van wel meer dingen zoals Kellogs honing Smacks. Ik heb die donuts helaas nooit meer kunnen vinden om het te checken.
En daar waren opeens deze banoffee donuts in het onlangs gelanceerde bakboek van Tasty (wie kent hun verslavende foodvideo’s NIET?) en ik was verkocht. Donuts, banaan en toffee in een, dat kan toch niemand weerstaan? Zoals tasty zelf beschrijft: ‘het gistdeeg heeft een bananensmaak en wordt na het frituren gevuld met een bananen-toffeesaus, gedoopt in melkglazuur en bedekt met verkruimelde koekjes’.
Ik kwam er op deze manier trouwens ook pijnlijk achter dat ‘banaan + toffee = banoffee’. En niet ‘bananoffee’, zoals ik altijd zeg en schrijf. Zie de voor eeuwig op papier gedrukte bananoffee kwarkcake in mijn boek PUUR ZOET.. Wie verzacht mijn pijn door ook in #teambananoffee te stappen?
Ik heb op het platform van Tasty trouwens een video voor je gevonden van classic glazed donuts. Kan je eerst even kijken hoe het moet voordat je aan onderstaande receptuur begint.
REVIEW TASTY TAART EN TOETJES
Met het Taart en Toetjes bakboek van culinair platform Tasty word je ondergedompeld in de Amerikaanse wereld van zoetigheid. Alle klassiekers komen voorbij, al dan niet met een twist. Denk hierbij aan smeuïge eggnog taart, snicker doodles, rocky road ijstaart (deze deel ik binnenkort ook met jullie!), frambozen red velvet cupcakes en s’morestaart.
Het boek heeft een bijzondere opbouw qua hoofdstukken. Zo draagt hoofdstuk 1 de mysterieuze titel ‘Stevig & Sticky’. Elk hoofdstuk begint met een iconisch recept (niveau Beyoncé, zoals het boek het zelf omschrijft) en vervolgens hebben ze een lading inspiratie toegevoegd om dit iconische recept te kunnen bakken en combineren. Stevig & Sticky staat in het teken van de brownie, waar inderdaad tientallen combinaties bij gegeven worden. Hierop volgen een dubbele-chocolademoussetaart, pindakaas-lavacakes, ombre-chocoladecheesecake, platina blondies en nog veel meer. Je begrijpt het idee van de hoofdstukken nu vast. En dan volgen er nog meer hoofdstukken zoals ‘Zacht & luchtig’ (hallo donuts) of ‘Knapperig, knisperend en krakend’. Een verfrissende indeling van een bakboek, je moet deze feeling echter eerst wel even te pakken krijgen als je het niet gewend bent.
Wat ik minder vind aan het boek is dat niet bij elk recept een foto te vinden is. Zeker met sommige Amerikaanse recepten heb ik daar juist behoefte aan. De recepten zijn super divers en variëren tussen makkelijk en uitdagender, daar hou ik van. Zowel de beginnende bakker als de meer ervaren bakker kan hiermee aan de slag, maar het boek is wel écht gericht op de thuisbakker. Het boek Tasty Taart & Toetjes is voor 17,50 verkrijgbaar op Bol.com.