Ga naar de inhoud
Vegan roze koeken
Lactosevrij 01 januari 2019

Vegan roze koeken

Vegan roze koeken

YES! Dankzij koekenbakker Donny Craves kan ik dit fantastische recept voor vegan roze koeken met jullie delen! Dit wil je jongens.

Als we aan Nederlandse koeken denken, komt de roze koek waarschijnlijk niet als eerste in je op. Maar het is echt een Nederlandse klassieker. Een Italiaanse ijscoboer in Amsterdam maakte de eerste roze koek ooit en inmiddels kunnen we niet meer zonder. Slimme bakker Donny bracht daarom eerder dit jaar als eerste een VEGAN roze koek op de markt! En lekker dat die is; veel lekkerder dan die uit de supermarkt als je het mij vraagt. Zijn voorraad raakte dan ook binnen no-time op en hij wist niet hoe snel hij de productie kon versnellen.

En nu had ik -en dus jullie- geluk, want Donny was bereid om zijn geheime recept met een aantal foodies te delen in een exclusieve roze koekworkshop! Een aantal factoren uit het recept bleven onbekend, dus ging ik thuis met deze technische opdracht (kijken we ook allemaal weer HHB?:)) aan de slag en creërde ik mijn eigen variant erop om hier met jullie te delen. SUPERLEKKER! De ingrediënten zijn bijna hetzelfde, maar de verhoudingen allemaal net even anders. Zonder de juiste combinatie van ingrediënten die Donny heeft laten zien was ik uiteraard niet tot dit recept gekomen.

Vergis je niet trouwens: deze vegan roze koken zijn hartstikke plantaardig en dus ook lactosevrij, maar het is geen ‘gezondigen’ recept. Een heerlijke sinner dus!

vegan roze koeken

vegan roze koken

Vegan roze koeken

recept
Vegan roze koeken

YES! Dankzij koekenbakker Donny Craves kan ik dit fantastische recept voor vegan roze koeken met jullie delen! Dit wil je…

40 minuten + baktijd
12

Ingrediënten

KOEKEN

  • 40 gram kikkererwten (gekookt en uitgelekt)
  • 40 gram vloeibare olie
  • 160 gram kokosolie
  • 60 gram fijne suiker
  • 180 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 el sojamelk
  • 1 tl vanille extract
  • 250 gram tarwebloem
  • 75 gram havermeel
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl bakpoeder

ICING

  • Poedersuiker
  • Bietensap
  • Water

Bereiding

  1. Maal de kikkererwten samen met de olie fijn in de keukenmachine.
  2. Klop het kokosvet, suiker en basterdsuiker romig met een mixer; het moet een egaal en luchtig mengsel worden.
  3. Voeg het kikkererwtenmengsel, de sojamelk en vanille extract toe en mix goed door.
  4. Voeg de tarwebloem, havermeel, zout en bakpoeder toe, en mix tot een egaal mengsel.
  5. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  6. Vet een muffin pan in, maak balletjes van het deeg en druk deze goed aan in de vormpjes, zodat er geen luchtbubbels onderin ontstaan. Bak 20 minuten in het midden van de oven tot de koeken goudbruin eruit zien.
  7. Haal daarna de muffin pan uit de oven en stort de koeken direct op de kop op een platte ondergrond. Hierdoor wordt de koek mooi plat van boven.
  8. Laat volledig afkoelen voordat je begint met decoreren van de koek met icing. Idealiter zet je de koeken als ze afgekoeld zijn een paar uur in de vriezer, als je de icing er dan op doet zal deze extra snel uitharden.
  9. Neem 150 gram poedersuiker voor de icing en meng dit met water en bietensap tot je de juiste (dikke, stroopachtige) substantie krijgt. Ik ging voor een Zoetrecepten-roze kleur en gebruikte daarom maar weinig bietensap. Verdeel het glazuur over de koeken en laat uitharden.

BEWAREN: je kunt de koeken 3 – 4 dagen buiten de koelkast in een goed afgesloten trommel bewaren. Nog slimmer is om een deel van de koeken in te vriezen, zo blijven ze drie maanden goed.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Vegan roze koeken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *