Speculaastiramisu (zonder ei!)

Zoetrecepten

 

Het lijkt altijd zo een goed idee, je surprise volstouwen met pepernoten en speculaasjes. Met als resultaat dat iedereen met drie zakken snoepgoed naar huis vertrekt. Maar niemand heeft de dag na Sinterklaas nog zin om bakken pepernoten of stapels speculaasjes op te eten. De pret is daar in december überhaupt meestal al vanaf, bij mij wel in ieder geval. Een hele goede oplossing voor al die overgebleven speculaasjes is deze speculaastiramisu! In plaats van de klassieke lange vingers verwerk je speculaasjes in de tiramisu. En omdat ik het niet zo op het eten van rauw ei heb, is dit een fijn recept voor speculaastiramisu zónder ei! Een heerlijk, maar onwijs machtig toetje.

Laat de tiramisu een nachtje/dagje in de koelkast staan zodat de smaken goed intrekken en hij lekker zompig wordt! Kennen jullie het woord zompig? Mijn zwager kende het woord niet, nou, leg dat maar eens uit ‘zompig’. Mijn woordenboek zegt het volgende:  “als de bodem nat, week en modderig is. Voorbeeld:   `een zompig weiland`”. Yum. Zompige tiramisu dus 😉

TIP! Je kunt de speculaasjes ook vervangen door pepernoten en een scheut amaretto aan de koffie toevoegen.

 

Zoetrecepten

Speculaastiramisu (zonder ei!)

Door | 15min + een dag koeltijd | 16 personen

Dit heb je nodig

 • Schaal van 30 x 30 cm
 • 500 milliliter slagroom
 • 2 zakjes klopfix
 • 750 gram mascarpone
 • 200 gram basterdsuiker
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 450 milliliter espresso
 • 600 gram speculaasjes
 • 100 gram chocolade

En zo doe je het

 1. Mix de mascarpone in een kom zacht. Neem een nieuwe kom en mix hier de slagroom met de klopfix in stijf en voeg wanneer het bijna stijf is ook de suiker toe. Schep nu het slagroom mengsel door de mascarpone heen tot het goed gemengd is.
 2. Verdeel de speculaasjes in twee porties. De eerste portie speculaasjes komt op de bodem. Week ze aan één kant in de espresso en leg ze in de schaal met de vochtige kant naar boven. Wanneer de bodem van de schaal volledig belegd is kun je de overige geweekte speculaasjes er overheen brokkelen.
 3. Strijk nu de helft van het mascarpone/slagroom mengsel over de speculaasjes heen. Week nu de tweede portie speculaasjes ook in de espresso en leg ze met de vochtige kant naar boven. Strijk nu het overgebleven mascarpone/slagroom mengsel er overheen en zet in de koelkast om  op te stijven en lekker zompig te laten worden.
 4. Wanneer je de tiramisu serveert bestrooi je hem pas met de geschaafde chocolade. Je hebt eigenlijk maar 50 gram nodig, maar dat schaaf je nooit helemaal op. vandaar dat er 100 gram in de ingrediëntenlijst staat. De makkelijkste manier om chocolade te schaven is met de kaasschaaf vind ik. En pas op met je vingers 😉 Enjoy!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Speculaastiramisu (zonder ei!)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

4 antwoorden op “Speculaastiramisu (zonder ei!)

 1. Ziet er lekker uit! Ga hem van het weekend proberen.
  De basterdsuiker is witte?? Of maakt dat niks uit 🙂
  Ik laat nog weten hoe hij geworden is!

   1. Hij was gelukt! Alleen volgende keer gebruik ik meer espresso, was nu iets te voorzichtig geweest. We hebben er heerlijk van gesmuld, bedankt voor dit recept