Chocolade tiramisu mousse Dit dessert is echt niet normaal lekker: een chocolade tiramisu die bestaat uit een chocolademousse die je vervolgens als tiramisu opbouwt. Uit het nieuwste boek van Donna Hay, Even more basics to brilliance. Chocolade tiramisu maken Christmas time is coming your way, en dat is vaak hét moment dat je op zoek bent naar een spectaculaire dessert klapper. Wat mij betreft heb je met deze chocolade tiramisu het ultieme kerst dessert recept te pakken. En dat terwijl het nog zeker een maand duurt voordat het kerst is! Een vroeg kerstcadeautje. 😉 Dit recept voor chocolade tiramisu bestaat uit een basis van chocolademousse, toch wel de guilty dessert pleasure van velen, denk ik. De eenmaal opgebouwde tiramisu laat zich vervolgens presenteren als een ijstaart, met een decadente topping van slagroom en koffiesiroop. Het is zo’n dessert dat je in z’n geheel op tafel moet zetten, zodat iedereen eerst even kan genieten van de prachtige looks voordat het in stukken wordt gesneden. Ik vind dat ook extra sfeervol trouwens, een dessert dat in totaliteit op tafel wordt gezet en wat je dan gezamenlijk aansnijdt en verdeelt. Op zoek naar meer inspiratie voor kerst desserts? Ik verzamelde mijn meest feestelijke kerst toetjes recepten. Review: Even More basics to brilliance – Donna Hay In een eerder recept dat ik uit het nieuwste boek van Donna Hay deelde, staat een uitgebreide review van het boek. Je leest de volledige review terug in het recept voor citroen cake in tulband vorm. In het kort, Even more basics to brilliance is simpelweg weer een prachtig en enorm uitgebreid kookboek waar je niet snel mee uitgekookt en -gebakken raakt. Het boek is opgedeeld in een hartig deel en een zoet deel, waarbij ik er erg van gecharmeerd ben dat het zoete deel substantieel is en geen ondergeschoven kindje. In beide delen werkt ze een serie basisrecepten uit, waarbij ze drie smaakvariaties laat zien op elk basisrecept. Van chocolademousse naar chocolade tiramisu Deze chocolade tiramisu is bijvoorbeeld een uitgebouwde smaakvariatie op het basisrecept voor “chocolademousse maken” in het boek. Allereerst behandelt ze het recept voor de chocolademousse, waarna enkele fantastische variaties hierop volgen. Waaronder deze tiramisu, maar ook een chocolademousse taart met gezouten karamel (o-m-g) en een chocolademousse laagjestaart zonder bloem. Meer weten over het boek? Lees mijn recensie, of bekijk het inkijkexemplaar eens. Tiramisu met chocolademousse Grappig genoeg ben ik normaliter niet enorm te porren voor een dessert. Ik ben meer iemand van een goed stuk taart in de middag bij de thee en als er dan toch iets zoets na het diner moet, dan moet het wel een heel lekkere punt cheesecake of chocoladetaart zijn, maar liever een kwalitatieve bonbon, friandise of speciale koffie(likeur). Waarom ik dan zo’n fan ben van dit dessert recept voor chocolade tiramisu? Ik vat het voor je samen: Het beste van twee toetjes werelden: chocolademousse én tiramisu. Chocolade, koffie en room – need I say more? Het is een plaaaatje om te zien. Uitstekend een dag van tevoren te bereiden, dus no dessert stress. Zwangerproof / kidsproof? Toch is er ook een nadeel van dit toetje en daarmee doel ik er niet op dat je er sowieso teveel van gaat eten. Nee, er gaan rauwe eieren in de chocolademousse die de basis is van deze tiramisu. Deze verwarm je weliswaar minimaal 8 minuten au bain-marie (terwijl je ze tot een luchtig geheel opklopt), maar ik durf niet te zeggen of de eieren met deze bereiding warm genoeg verhit worden om eventuele schadelijke bacteriën te doden. Ik raad daarom af om dit dessert aan kinderen, zwangeren, ouderen of andere kwetsbaren voor te schotelen. Mocht iemand hier meer verstand van hebben dan ik, dan lees ik het graag terug in de reacties onder het recept. recept Chocolade tiramisu mousse Op zoek naar een ultiem lekker en feestelijk dessert? Dan is deze combinatie tussen een chocolademousse en een tiramisu hét recept voor jou. Bij deze chocolade tiramisu likken je gasten hun vingers af. Printen 12 Ingrediënten Chocolademousse 375 ml slagroom 220 pure (70% cacao) chocolade, fijngehakt 60 ml water 1 tl vanille-extract 3 grote eieren 4 grote eidooiers, extra 75 gram fijne kristalsuiker Chocolade tiramisu 16 lange vingers 2 el cacao 2 el ahornsiroop 80 ml melk 150 ml opgeklopte slagroom Koffiesiroop 160 ml verse espresso 55 gram fijne kristalsuiker Bereiding Chocolademousse maken Neem een koude beslagkom en klop hierin de (koude) slagroom tot er zachte pieken zijn. Zet in de koelkast. Smelt de chocolade, water en vanille au bain-marie terwijl je blijft roeren. Als de chocolade gesmolten is laat je het een beetje afkoelen (het mengsel kan schiften). Neem opnieuw een hittebestendige kom en plaats deze au bain-marie op een pan met net kokend water. Mix de eieren, eidooiers en de suiker in minimaal 8 minuten met een elektrische handmixer op de hoogste stand. Het mengsel is goed zodra het warm, dik en luchtig is geworden. Verwijder de kom van de hittebron en pan. Neem een metalen lepel en vouw ongeveer 125 ml van het eiermengsel met een metalen lepel door het chocolademengsel. De metalen lepel zorgt ervoor dat het mooi luchtig blijft. Vouw het chocolade-eimengsel voorzichtig door de rest van het opgeklopte ei met suiker. Creëer een ijsbad door ijsblokjes in een grote schaal te doen, of in de gootsteen en giet er koud water overheen tot de ijsblokjes net bedekt zijn. Zet de kom met het chocolade-eimengsel erin en blijf heel luchtig en voorzichtig vouwen tot het mengsel is afgekoeld. Daarna kun je de kom eruit halen en de opgeklopte slagroom uit de koelkast er zo luchtig mogelijk doorheen mengen. Je chocolademousse is nu klaar om tot een chocolade tiramisu verwerkt te worden! Chocolade tiramisu maken Neem een cakeblik (25 cm) en bekleed met bakpapier. Dit gaat het meest makkelijk door het bakpapier op maat te knippen van de cake bakvorm en de bakvorm een beetje in te vetten voordat je het bakpapier erin doet. Maak de chocoladedipsaus: roer in een kom de cacao en ahornsiroop door elkaar. Klop hierna ook de melk erdoor en je dipsaus is al klaar. Doop 8 lange vingers 3 seconden in de dipsaus en leg ze in het cakeblik. Schep hier vervolgens de helft van de chocolademousse overheen en herhaal: eerst de lange vingers en vervolgens de laag chocolademousse. Dek het cakeblik af met een laag bakpapier en een laag vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast (of tenminste 6 uur). Ondertussen kun je alvast de koffiesiroop maken: verwarm een pan met anti aanbaklaag op laag vuur. Schenk hier de espresso en suiker in en roer tot de suiker oplost. Laat het geheel 10 minuten heel zachtjes koken, er moet een dikke siroop overblijven. Laat de siroop volledig afkoelen. Neem een platte schaal waarop je jouw tiramisu wil serveren en stort de tiramisu vanuit het cakeblik hierop. Verwijder het bakpapier en verdeel de opgeklopte slagroomroom en koffiesiroop erover. Chocolade tiramisu bewaren Je kunt deze chocolade tiramisu op basis van chocolademousse maximaal 1 dag van tevoren bereiden, mits je deze goed afgedekt en gekoeld (koelkast) bewaart. Je kunt het in principe ook invriezen, maar hou er wel rekening mee dat de structuur dan een beetje kan veranderen. Goed luchtdicht verpakt is de chocolade tiramisu tot 3 maanden in de vriezer houdbaar, laat ontdooien in de koelkast.