Wil je glutenvrije pitabroodjes maken? Zoek dan niet verder, ik heb een lekker en makkelijk recept voor je uit het bakboek Glutenvrij bakken kan iedereen.
Als je dit recept geprobeerd hebt zul jij je glutenvrije pitabroodjes voortaan altijd zelf willen bakken, want er gaat niks boven zelfgebakken brood!
glutenvrije pita
Glutenvrije pita is Grieks platbrood met gist dat wordt gebakken in een pan. Een hartstikke makkelijk recept, dus laat je alsjeblieft niet afschrikken door het gebruik van gist. Het zou zonde zijn als je de zaligheid van verse, zelfgemaakte (glutenvrije) pita zou mislopen.
Deze glutenvrije pitabroodjes smaken heerlijk met gyros, shoarma (of wat dacht je van oesterzwam shoarma? – mijn favoriet), tzatziki of welke lekkere vulling je er dan ook bij bedenkt. Je snijd ze niet open om ze te vullen, maar je legt de vulling er bovenop en daarna vouw je ze dubbel. Echt een aanrader!
Glutenvrije pitabroodjes maken
Glutenvrije pitabroodjes maken is niet moeilijk, maar misschien staan er wel enkele ingrediënten in de lijst waar je een vraagteken bij hebt. Daarom loop ik ze één voor één met je door zodat je soepel door het recept heen kunt:
- Handwarme melk. De melk moet handwarm zijn om de gist te activeren (hoewel dit geen vereiste is bij instantgist). Let erop dat je melk niet te warm is, want dan kan de gist doodgaan.
- Instantgist. Instant gist vind je in elke supermarkt en is lang houdbaar. Maar controleer de houdbaarheidsdatum wel, want anders bestaat de kans dat het niet meer werkt.
- Suiker.
- Schär Brot meel. Bij de meeste grote supermarkten vind je dit in het assortiment en anders ook in voldoende webshops.
- Fiberhusk of psylliumvezels. Fiberhusk is ook bij de meeste grote supermarkten verkrijgbaar of bij online webshops. Zelf heb ik altijd psylliumvezels in huis, maar beiden werken prima. Het zijn glutenvrije vezels die ervoor zorgen dat glutenvrij brood de juiste elastische structuur krijgt (ondanks het gebrek aan gluten).
- Zout. Zout is een echte smaakmaker in elk soort brood, laat het dus niet achterwege tenzij je echt geen andere keuze hebt.
- Oregano of tijm. Deze kruiden horen echt thuis in Griekse pitabroodjes.
- Olijfolie. Olijfolie geeft een zachtere korst aan brood en zorgt ervoor dat het pitabrood langer vers en soepel blijft.
- Water, warm.
glutenvrije pitabroodjes recept
Dit recept is afkomstig uit het boek “Glutenvrij bakken kan iedereen” van Fatima Abakka. Een prachtig glutenvrij bakboek met glutenvrije recepten uit keukens over de hele wereld. Waaronder deze glutenvrije Griekse pitabroodjes, maar ook vele andere glutenvrije broden en broodjes, allerlei glutenvrije hartige en zoete recepten.
In mijn recept voor glutenvrije appeltaart vind je een uitgebreide review van het glutenvrije bakboek “Glutenvrij bakken kan iedereen” en vertel ik je veel meer over de inhoud van het boek.
Glutenvrije Griekse pitabroodjes opwarmen
Als je zelf (glutenvrije) pitabroodjes bakt dan zijn ze heerlijk zacht van structuur, maar na een dag kunnen ze wat taaier aandoen. Het is lekker om ze dan even op te piepen in de magnetron of (kort!) aan beide kanten te bakken in een ingevette pan.
Nog een heerlijke tip voor als je enkele dagen later nog glutenvrije pita’s over hebt. Even insmeren met olie, bestrooien met zeezout en 5 – 10 minuten in de oven leggen op 180 graden. Snijd ze in puntjes en zet samen met een paar lekkere dips op tafel. Een heerlijke borrelplank!
Auteur: Fatima Abakka | Nederlands Hardcover 9789000385171 24 oktober 2022 192 pagina’s | Dit recept en review is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Forte culinair.