Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek De lang verwachte glutenvrije versie van mijn alomgeliefde gezonde ontbijtkoek! Yaaay, hier is ‘ie eindelijk! Het is al jaren een Zoetrecepten klassieker: de gezondere versie van mijn ontbijtkoek. Daarom moest dit recept ook in mijn boek PUUR ZOET verschijnen. Iedereen is er gek op en ik krijg van alle kanten altijd te horen hoe vaak ze dit recept maken. Dús had ik in april voor het Festival der Zoete Verleidingen speciaal een glutenvrije ontbijtkoek versie ontwikkeld. Op insta kreeg ik daar zoveel positieve reacties op, dat ik het recept NATUURLIJK hier ook met jullie zal delen. In het oorspronkelijke recept gebruik ik volkorenmeel en je kunt daarom ook gewoon meel maken van glutenvrije havermout. Voor dit recept heb ik het meel vervangen door een combi van amandelmeel, boekweitmeel en havermeel. Die combi geeft een veel zachtere structuur en grappig genoeg vind ik dat de smaak van de speculaaskruiden nog beter tot z’n recht komt met de glutenvrije melenmix die ik gecreëerd heb. De werking van gluten is dat het een cake of brood elastisch maakt en zorgt dat het goed n geheel blijft. Om ervoor te zorgen dat de koek niet compleet uit elkaar brokkelt, heb ik 4 el lijnzaad aan de koek toegevoegd die je ook prima door 2 el psylliumvezels kunt vervangen. recept Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek De lang verwachte glutenvrije versie van mijn alomgeliefde gezonde ontbijtkoek! Yaaay, hier is 'ie eindelijk! Printen 30 minuten + baktijd 12 Ingrediënten 200 gram dadels 4 el appelstroop, zonder toegevoegde suiker 300 ml (amandel)melk 150 amandelmeel 100 boekweitmeel 50 havermeel 4 el lijnzaad* 2 tl speculaaskruiden 1 el kaneel 1 el bakpoeder 1 tl baksoda +1,5 el appelazijn Handje gemengde noten *Je kunt dit ook goed vervangen door 2 el psylliumvezels Bereiding Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop, amandelmelk en het lijnzaad. Giet in een kom en zet even opzij. Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar (behalve de bakingsoda en appelazijn!), samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel en meng goed. Neem een hoog glas en doe hierin de baking soda. Voeg de appelciderazijn eraan toe en roer met een lepel. Het mengsel zal nu erg graag bruisen en moet onmiddellijk toegevoegd worden aan het beslag. Spatel het erdoor, stort in de cakevorm en verdeel eventueel nog wat noten of havermout over de bovenkant. Bak de ontbijtkoek gaar in 40 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.