Ga naar de inhoud
Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek
Cupcakes en muffins 03 juni 2019

Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek

Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek

De lang verwachte glutenvrije versie van mijn alomgeliefde gezonde ontbijtkoek! Yaaay, hier is ‘ie eindelijk!

Het is al jaren een Zoetrecepten klassieker: de gezondere versie van mijn ontbijtkoek. Daarom moest dit recept ook in mijn boek PUUR ZOET verschijnen. Iedereen is er gek op en ik krijg van alle kanten altijd te horen hoe vaak ze dit recept maken. Dús had ik in april voor het Festival der Zoete Verleidingen speciaal een glutenvrije ontbijtkoek versie ontwikkeld. Op insta kreeg ik daar zoveel positieve reacties op, dat ik het recept NATUURLIJK hier ook met jullie zal delen.

In het oorspronkelijke recept gebruik ik volkorenmeel en je kunt daarom ook gewoon meel maken van glutenvrije havermout. Voor dit recept heb ik het meel vervangen door een combi van amandelmeel, boekweitmeel en havermeel. Die combi geeft een veel zachtere structuur en grappig genoeg vind ik dat de smaak van de speculaaskruiden nog beter tot z’n recht komt met de glutenvrije melenmix die ik gecreëerd heb. De werking van gluten is dat het een cake of brood elastisch maakt en zorgt dat het goed n geheel blijft. Om ervoor te zorgen dat de koek niet compleet uit elkaar brokkelt, heb ik 4 el lijnzaad aan de koek toegevoegd die je ook prima door 2 el psylliumvezels kunt vervangen.

Glutenvrije gezonde ontbijtkoek

Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek

recept
Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek

De lang verwachte glutenvrije versie van mijn alomgeliefde gezonde ontbijtkoek! Yaaay, hier is 'ie eindelijk!

30 minuten + baktijd
12

Ingrediënten

  • 200 gram dadels
  • 4 el appelstroop, zonder toegevoegde suiker
  • 300 ml (amandel)melk
  • 150 amandelmeel
  • 100 boekweitmeel
  • 50 havermeel
  • 4 el lijnzaad*
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl baksoda +1,5 el appelazijn
  • Handje gemengde noten

*Je kunt dit ook goed vervangen door 2 el psylliumvezels

Bereiding

  1. Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop, amandelmelk en het lijnzaad. Giet in een kom en zet even opzij.
  3. Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar (behalve de bakingsoda en appelazijn!), samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel en meng goed.
  4. Neem een hoog glas en doe hierin de baking soda. Voeg de appelciderazijn eraan toe en roer met een lepel. Het mengsel zal nu erg graag bruisen en moet onmiddellijk toegevoegd worden aan het beslag. Spatel het erdoor, stort in de cakevorm en verdeel eventueel nog wat noten of havermout over de bovenkant.
  5. Bak de ontbijtkoek gaar in 40 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Glutenvrije versie: gezonde ontbijtkoek" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *