De lekkerste glutenvrije appeltaart maak je natuurlijk zelf! Met dit glutenvrije appeltaart recept uit het boek Glutenvrij bakken kan iedereen van Fatima Abakka, ook wel bekend als Aya Glutenvrij.
Glutenvrije appeltaart bakken
Ik mag vandaag het recept voor deze overheerlijke appeltaart met jullie delen. Met dit makkelijke recept kun je thuis een prachtige glutenvrije appeltaart bakken! Als je verder naar beneden scrollt vind je ook mijn uitgebreide review van het glutenvrije bakboek dat Fatima heeft uitgebracht.
Voor dit glutenvrije appeltaart recept zijn geen ingewikkelde ingrediënten nodig en dat sprak me direct aan. Appeltaart is en blijft één van mijn top 3 lievelingstaarten, dus als ik er eentje zie dan moet ik hem proeven en proberen.
Fatima schrijft wel specifiek dat ze het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van Albert Heijn gebruikt, maar ik vermoed dat je dit prima door een ander glutenvrij zelfrijzend bakmeel kunt vervangen ook.
Snelle glutenvrije appeltaart recept
Voor deze taart hoef je geen gekke fratsen uit te halen of belangrijke technieken te kennen, het is een snelle glutenvrije appeltaart. Het recept lijkt in de basis ontzettend veel op een ‘regulier’ appeltaart recept. Voor het deeg kneed je alle ingrediënten simpelweg door elkaar, even laten rusten en je kunt de ingevette springvorm met het deeg bekleden.
Daarna is het een kwestie van de appels schillen, mengen met suiker, kaneel en gewelde rozijnen en dit geheel in de bodem met deeg storten. En zonder deze laatste stap geen klassieke Hollandse appeltaart: het raster van deegrepen aanbrengen.
Glutenvrije appeltaart met amandelmeel
Dit is een recept voor een glutenvrije appeltaart amandelmeel. Je ziet vaker in glutenvrije recepten dat er verschillende meelsoorten met elkaar gecombineerd worden en met name amandelmeel passeert vaak de revue. Niet gek, want amandelmeel zorgt voor een diepere smaak en een meer stevige en crunchy structuur van koekdeeg. Ook zorgt het ervoor dat deeg niet snel uitdroogt. Een lekkere en handige toevoeging!
Let wel altijd goed op dat het amandelmeel dat je gebruikt ook echt gecertificeerd glutenvrij is.
De lekkerste glutenvrije appeltaart
Die bak je dus gewoon zelf! Breng eventueel wat variatie aan door wat amandelspijs over de bodem te verdelen voordat je de appelvulling erop stort, of meng eens een eetlepel speculaaskruiden door het deeg voordat je het te rusten legt in de koelkast. Za-lig.
Ga jij aan de slag met dit lekkere glutenvrije appeltaart recept?
Glutenvrij bakken kan iedereen – recensie
Dit recept voor de lekkerste glutenvrije appeltaart komt uit het boek Glutenvrij bakken kan iedereen, geschreven door Fatima Abakka wiens dochter enige jaren geleden de plotselinge diagnose coeliaki kreeg. De overgang naar een glutenvrij dieet viel zwaar. Hun roots liggen in Marokko en veel Marokkaanse lekkernijen zijn nogal glutenrijk en glutenvrije alternatieven bleken ver te zoeken.
Fatima ging niet bij de pakken neerzitten en besloot zelf aan de bak te gaan! Met als resultaat haar bakboek “Glutenvrij bakken kan iedereen” vol met glutenvrije recepten uit allerlei keukens. En wat een prachtig boek is het geworden, ik ga je er in deze recensie wat meer over vertellen.
INHOUD VAN HET BOEK
In het boek geeft Fatima uitgebreid uitleg over coeliakie en de belangrijke nuances in de terminologie eromheen. Persoonlijk vond ik dat erg leerzaam! Je behoort coeliakie bijvoorbeeld echt geen glutenintolerantie meer te noemen, omdat een intolerantie wijst op het niet kunnen verdragen van gluten, waardoor de ernst snel onderschat wordt. Het moet daarom letterlijk benoemd worden als wat het is: een auto-immuunziekte (mits gediagnosticeerd).
Wist ik dus niet, maar nu wel. En zo geeft ze nog veel meer nuttige info voor als je (al dan niet noodgedwongen) begint met glutenvrij bakken. Uitleg over meelsoorten, meelmixen, bindmiddelen en waarom je deze nodig hebt, bak- en kneedtechnieken i.v.m. meestal plakkerig glutenvrij deeg en ga zo maar door. Erg handig allemaal.
DE GLUTENVRIJE RECEPTEN
En dan de recepten, daar word ik dus echt vrolijk van. Ondanks dat het gemis aan glutenvrije Marokkaanse recepturen de motivatie waren voor dit boek, is dat absoluut niet het enige dat je van de recepten kunt verwachten. De inhoud is een weerspiegeling van enkele Nederlandse klassiekers en een flinke portie wereldse klassiekers.
In totaal staan er ruim 75 recepten in het boek, elk voorzien van een mooie foto (gemaakt door Gerhard Witteveen Fotografie) net zoals van de glutenvrije appeltaart die ik vandaag met jullie deel. Onderstaand vind je de hoofdstukken van het boek en een kleine greep uit de glutenvrije recepten in die hoofdstukken:
- Brood & broodjes: donker meerzadenbrood, wit stokbrood, Turks brood, krachel, krentenbollen, bagels, garlic naan.
- Hartig: pizza, Palestijnse fatayer, Surinaamse bara, twisterbroodjes met pesto, pizza knoflookkip, Indiase samosa.
- Zoet: cinnamon rolls, koffiebroodjes, msemmen, Marokkaanse dadelkoekjes, Zeeuwse bolussen, noten-ghriba, madeleines.
MIJN OORDEEL
Een aantal glutenvrij recepten die heel hoog op mijn wishlist staan om te proberen uit dit bakboek zijn chebakia, pistachecake met rozenwater, gözleme, pizzastokbrood, simit en rustiek vijgenbrood. Ik kan niet wachten om die zelf te proberen!
Glutenvrij bakken kan iedereen is wat mij betreft een geweldig en toegankelijk boek. De recepten zijn goed om te volgen en ontzettend divers. Daarnaast word je als lezer aan de hand genomen door wat er belangrijk is bij glutenvrij bakken, niet onbelangrijk. Een aanrader! Je kunt het boek aanschaffen via deze link.
Auteur: Fatima Abakka | Nederlands Hardcover 9789000385171 24 oktober 2022 192 pagina’s | Deze recensie is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Forte culinair. Volg Fatima’s glutenvrije avonturen ook via Aya Glutenvrij!