Ga naar de inhoud
Basisrecept: glutenvrije appeltaart bakken
Basisrecepten 27 februari 2023

Basisrecept: glutenvrije appeltaart bakken

Basisrecept: glutenvrije appeltaart bakken

De lekkerste glutenvrije appeltaart maak je natuurlijk zelf! Met dit glutenvrije appeltaart recept uit het boek Glutenvrij bakken kan iedereen van Fatima Abakka, ook wel bekend als Aya Glutenvrij.

Glutenvrije appeltaart bakken

Ik mag vandaag het recept voor deze overheerlijke appeltaart met jullie delen. Met dit makkelijke recept kun je thuis een prachtige glutenvrije appeltaart bakken! Als je verder naar beneden scrollt vind je ook mijn uitgebreide review van het glutenvrije bakboek dat Fatima heeft uitgebracht.

Voor dit glutenvrije appeltaart recept zijn geen ingewikkelde ingrediënten nodig en dat sprak me direct aan. Appeltaart is en blijft één van mijn top 3 lievelingstaarten, dus als ik er eentje zie dan moet ik hem proeven en proberen.

Fatima schrijft wel specifiek dat ze het glutenvrije zelfrijzend bakmeel van Albert Heijn gebruikt, maar ik vermoed dat je dit prima door een ander glutenvrij zelfrijzend bakmeel kunt vervangen ook.

Glutenvrije appeltaart bakken

Snelle glutenvrije appeltaart recept 

Voor deze taart hoef je geen gekke fratsen uit te halen of belangrijke technieken te kennen, het is een snelle glutenvrije appeltaart. Het recept lijkt in de basis ontzettend veel op een ‘regulier’ appeltaart recept. Voor het deeg kneed je alle ingrediënten simpelweg door elkaar, even laten rusten en je kunt de ingevette springvorm met het deeg bekleden.

Daarna is het een kwestie van de appels schillen, mengen met suiker, kaneel en gewelde rozijnen en dit geheel in de bodem met deeg storten. En zonder deze laatste stap geen klassieke Hollandse appeltaart: het raster van deegrepen aanbrengen. 

Glutenvrije appeltaart met amandelmeel

Dit is een recept voor een glutenvrije appeltaart amandelmeel. Je ziet vaker in glutenvrije recepten dat er verschillende meelsoorten met elkaar gecombineerd worden en met name amandelmeel passeert vaak de revue. Niet gek, want amandelmeel zorgt voor een diepere smaak en een meer stevige en crunchy structuur van koekdeeg. Ook zorgt het ervoor dat deeg niet snel uitdroogt. Een lekkere en handige toevoeging!

Let wel altijd goed op dat het amandelmeel dat je gebruikt ook echt gecertificeerd glutenvrij is.

De lekkerste glutenvrije appeltaart

Die bak je dus gewoon zelf! Breng eventueel wat variatie aan door wat amandelspijs over de bodem te verdelen voordat je de appelvulling erop stort, of meng eens een eetlepel speculaaskruiden door het deeg voordat je het te rusten legt in de koelkast. Za-lig.

Ga jij aan de slag met dit lekkere glutenvrije appeltaart recept?

Snelle glutenvrije appeltaart recept

Glutenvrij bakken kan iedereen – recensie

Dit recept voor de lekkerste glutenvrije appeltaart komt uit het boek Glutenvrij bakken kan iedereen, geschreven door Fatima Abakka wiens dochter enige jaren geleden de plotselinge diagnose coeliaki kreeg. De overgang naar een glutenvrij dieet viel zwaar. Hun roots liggen in Marokko en veel Marokkaanse lekkernijen zijn nogal glutenrijk en glutenvrije alternatieven bleken ver te zoeken.

Fatima ging niet bij de pakken neerzitten en besloot zelf aan de bak te gaan! Met als resultaat haar bakboek “Glutenvrij bakken kan iedereen” vol met glutenvrije recepten uit allerlei keukens. En wat een prachtig boek is het geworden, ik ga je er in deze recensie wat meer over vertellen.

INHOUD VAN HET BOEK

In het boek geeft Fatima uitgebreid uitleg over coeliakie en de belangrijke nuances in de terminologie eromheen. Persoonlijk vond ik dat erg leerzaam! Je behoort coeliakie bijvoorbeeld echt geen glutenintolerantie meer te noemen, omdat een intolerantie wijst op het niet kunnen verdragen van gluten, waardoor de ernst snel onderschat wordt. Het moet daarom letterlijk benoemd worden als wat het is: een auto-immuunziekte (mits gediagnosticeerd).

Wist ik dus niet, maar nu wel. En zo geeft ze nog veel meer nuttige info voor als je (al dan niet noodgedwongen) begint met glutenvrij bakken. Uitleg over meelsoorten, meelmixen, bindmiddelen en waarom je deze nodig hebt, bak- en kneedtechnieken i.v.m. meestal plakkerig glutenvrij deeg en ga zo maar door. Erg handig allemaal.

DE GLUTENVRIJE RECEPTEN

En dan de recepten, daar word ik dus echt vrolijk van. Ondanks dat het gemis aan glutenvrije Marokkaanse recepturen de motivatie waren voor dit boek, is dat absoluut niet het enige dat je van de recepten kunt verwachten. De inhoud is een weerspiegeling van enkele Nederlandse klassiekers en een flinke portie wereldse klassiekers.

In totaal staan er ruim 75 recepten in het boek, elk voorzien van een mooie foto (gemaakt door Gerhard Witteveen Fotografie) net zoals van de glutenvrije appeltaart die ik vandaag met jullie deel. Onderstaand vind je de hoofdstukken van het boek en een kleine greep uit de glutenvrije recepten in die hoofdstukken:

  • Brood & broodjes: donker meerzadenbrood, wit stokbrood, Turks brood, krachel, krentenbollen, bagels, garlic naan.
  • Hartig: pizza, Palestijnse fatayer, Surinaamse bara, twisterbroodjes met pesto, pizza knoflookkip, Indiase samosa.
  • Zoet: cinnamon rolls, koffiebroodjes, msemmen, Marokkaanse dadelkoekjes, Zeeuwse bolussen, noten-ghriba, madeleines.

MIJN OORDEEL

Een aantal glutenvrij recepten die heel hoog op mijn wishlist staan om te proberen uit dit bakboek zijn chebakia, pistachecake met rozenwater, gözleme, pizzastokbrood, simit en rustiek vijgenbrood. Ik kan niet wachten om die zelf te proberen!

Glutenvrij bakken kan iedereen is wat mij betreft een geweldig en toegankelijk boek. De recepten zijn goed om te volgen en ontzettend divers. Daarnaast word je als lezer aan de hand genomen door wat er belangrijk is bij glutenvrij bakken, niet onbelangrijk. Een aanrader! Je kunt het boek aanschaffen via deze link.

Auteur: Fatima Abakka | Nederlands Hardcover 9789000385171 24 oktober 2022 192 pagina’s | Deze recensie is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Forte culinair. Volg Fatima’s glutenvrije avonturen ook via Aya Glutenvrij!

Glutenvrije appeltaart recept

MEER ZOETE GLUTENVRIJE RECEPTEN

Op zoek naar glutenvrije recepten met een gezonde insteek? Die vind je in mijn bakboek PUUR ZOET, wel 60 stuks om precies te zijn. Ook hier op Zoetrecepten vind je de nodige gezonde en glutenvrije recepten, dus ik deel mijn favorieten direct met je. :

Basisrecept: glutenvrije appeltaart bakken

recept
Basisrecept: glutenvrije appeltaart bakken

De lekkerste glutenvrije appeltaart maak je natuurlijk zelf! Met dit glutenvrije appeltaart recept uit het boek Glutenvrij bakken kan iedereen…

30 min. + 60 min. baktijd
12

Ingrediënten

GLUTENVRIJ APPELTAARTDEEG

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel (Vrij van gluten AH)
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram ongezouten roomboter, in blokjes
  • 1 ei (M), losgeklopt
  • 120 gram witte basterdsuiker

APPELTAART VULLING

  • 75 gram rozijnen
  • 1 kilo appels
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 3 tl kaneel
  • Snuf zout

OOK NODIG

  • 1 ei, losgeklopt (bestrijken)
  • abrikozenjam (bestrijken)

Bereiding

  1. Wel de rozijnen in warm water (15 minuten). Giet hierna af en laat uitlekken.
  2. Neem een kom en meng hierin alle ingrediënten voor het deeg. Kneed tot een samenhangend geheel. Laat het glutenvrije appeltaartdeeg in vershoudfolie gewikkeld 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes. Meng de appelstukjes met de rozijnen, suiker en kaneel.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte (170 graden hetelucht).
  5. Vet de springvorm met een diameter van 26 centimeter goed in en bekleed de bodem eventueel met bakpapier. Neem 3/4e deel van het deeg en verdeel dit over de bodem en zijkanten van de springvorm. Druk stevig aan.
  6. Vul de met deeg beklede vorm met het appelmengsel.
  7. Gebruik het overgebleven deeg om daar repen van te vormen, ongeveer 1 centimeter breed. Dit wordt het raster bovenop je appeltaart. Verdeel de repen gekruist over de vulling en druk de uiteinden voorzichtig tegen de deegrand vast.
  8. Klop het ei los en bestrijk de deegrepen hiermee. Je glutenvrije appeltaart is klaar om de oven in te gaan! Bak 50 – 60 minuten in de voorverwarmde oven tot de taart gaar is en goudbruin kleurt.
  9. Direct na het bakken bestrijk je de bovenkant met wat abrikozenjam, voor een mooie glans. Laat de taart vervolgens 20 minuten in de springvorm afkoelen. Verwijder de springvorm daarna voorzichtig en laat verder afkoelen op een rooster.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Basisrecept: glutenvrije appeltaart bakken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 39

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

12 berichten over “Basisrecept: glutenvrije appeltaart bakken

  1. er wordt in dit recept 2 keer gesproken van een losgeklopt ei, moet ik het eerste ei dus in de bakmeel/ het amandelmeel mengen? of wordt hetzelfde ei 2 keer genoemd.

  2. Kan je de appeltaart ook zonder amandelmeel maken ivm notenallergie?
    Doe je er dan extra glutenvrije zelfrijzend bakmeel bij en zo ja hoeveel?

    1. Dat is een goede vraag! Ik zou denken dat het prima moet kunnen, maar ik heb het niet getest. Ik zou er in dat geval 80 gram extra zelfrijzend bakmeel aan toevoegen en 20 gram boter.

    1. Dat heb ik niet eerder getest, maar het kan vast wel. Het zal hoogstens in een wat meer knapperige korst kunnen resulteren.

  3. Hoi Mariette,
    Ons dochtertje heeft sinds kort Coeliakie en zag dit heerlijke recept. Nu wil de juf dit samen met mij op school gaan maken. Nu heeft mijn man net de boodschappen gehaald en komt thuis met de glutenvrije basismeel van koopmans ipv zelfrijzend bakmeel en zelfrijzend amandelbakmeel ipv amandelmeel. Kan dat ook of is dit heel anders. Wij zijn er nog niet zolang in thuis. Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Debbie

    1. Hi Debbie, dit zijn wel net even andere producten. Ik weet ook niet van alles wat je noemt de exacte ingrediënten, maar het zelfrijzende amandelbakmeel is een mix van meerdere meelsoorten ipv puur amandelmeel. Ik hoop wel de glutenvrije variant?

      De hoeveelheid amandelmeel zou ik wel proberen aan te houden, hou daarom bijvoorbeeld 300 gram van het zelfrijzend amandelbakmeel aan en dan aangevuld met het basismeel waar geen rijsmiddel in zit. Dan zou het ongeveer weer in balans moeten zijn. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *