Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Lemon curd cheesecake

Zoetrecepten

Als je deze lemon curd cheesecake hebt geproefd, wil je nooit meer een andere maken! Superlekker en easypeasy lemon squeezy.

UPDATE: Er staan nieuwe foto’s bij het recept! Schrok je even en herkende je je ouwe gouwe lemon curd cheesecake even niet? No worries, ik voegde alleen wat slagroom en framboosjes toe voor een extra feestelijke look.

Als het weer zich niet naar de lente wil gedragen, dan doe ik het zelf wel met deze waanzinnige lemon curd cheesecake. Ik durf te zeggen dat dit de lekkerste cheesecake is die ik ooit op heb. Hoewel ‘ie oog in oog staat met mijn white chocolate raspberry swirl cheesecake.

Deze lemon curd cheesecake heeft een flinke bodem van bastognekoeken (bastognekoeken zijn geboren voor cheesecake bodems #fyi), een fris vleugje citroen, maar vooral een lekker zoete en romige vulling, afgetopt met een goeie laag homemade lemon curd. Oh YES! Hemels it is.

Lemon curd cheesecake

Lemon curd cheesecake

Are you a lemon curd kinda guy? Or garl? Dan word je vast blij van een extra portie lemon curd inspiratie! Ik zette er een aantal uit mijn favorietendoos voor je op een rij:

Zoetrecepten

Lemon curd cheesecake

Door | 40 | 12 personen

Dit heb je nodig

    CHEESECAKE

    • 1 pak bastognekoeken (260 gram)
    • 100 gram ongezouten roomboter
    • 600 gram roomkaas
    • 200 gram suiker
    • 250 gram sour cream
    • Flinke tl vanille extract
    • 1-2 el citroensap
    • 3 eieren

    TOPPING

    En zo doe je het

    1. Bereid de lemon curd volgens dit recept.
    2. Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
    3. Maal de bastognekoeken fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden)  en doe het bastognepoeder vervolgens in een kommetje. Herhaal dit tot je alle koekjes fijn hebt gemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast.
    4. Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suiker tot een zacht en glad geheel. Voeg dan de sour cream, een beetje citroensap en het vanille extract toe en meng goed. Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
    5. Giet het mengsel in de bakvorm. Zet de taart voor 60-65 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Zet de cheesecake wanneer hij op kamertemperatuur is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
    6. Vaak ontstaat er een omhoogstaand randje bij het afbakken van een cheesecake. Deze snij ik er vaak vanaf zodat de cheesecake overal even hoog is. Smeer vervolgens een lekkere laag lemon curd boven op de cheesecake, zo dik als je zelf wilt! En top eventueel af met slagroom en verse frambozen.

    TIP: als je je cheesecake zo mooi mogelijk wilt snijden, moet je je mes na elke keer dat je snijdt even schoonmaken met warm water. Een warm en schoon mes snijdt het beste.

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Lemon curd cheesecake" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    172 antwoorden op “Lemon curd cheesecake

    1. Hoi,

      Ik ben de cheesecake met lemoncurd aan het maken.
      Helaas wil de lemoncurd maar niet dikker worden. Wat doe ik fout?
      Pan met laagje water, wat op laag vuur staat. Ik had eerst een glazen schaal erboven hangen, maar dacht dat die wat te hoog boven het warme water hing. Vervolgens klein pannetje in grote pan gezet, maar het staat nu al heel lang en wordt niet dik. Ik roer steeds wat met een houten pollepel.
      Vanmiddag wil ik de taart presenteren. Is er nog een andere optie voor een toplaag?

      Groet, Mar

      1. Hi Marianne, wat gek! Heb je wel de eieren pas op het laatst toegevoegd? Misschien heb je relatief (te)veel citroensap gebruikt of te kleine eieren. De eieren zorgen namelijk voor de binding. Een goede noodoplossing is om er wat maizena aan toe te voegen voor de binding! Als je het mengsel laat opstijven in de koelkast wordt het vaak ook nog wat steviger.

    2. Hoi,

      Wat voor maat eieren gebruik je in dit recept, en in het recept voor de lemoncurd?
      Moet je de eieren eerst loskloppen alvorens je ze door het mengsel moet scheppen?
      Ik ga de taart morgen of overmorgen maken, ben heel benieuwd!

      Groetjes Kitty

    3. Hallo
      Toen ik de vorige keer de cheescake maakte ( die echt heerlijk was) was hij gescheurd aan de bovenkant, hoe kan dit en heb je misschien een tip voor me hoe ik dit kan voorkomen.

      Groetjes sandra

      1. Hi Sandra, fijn om te horen dat jij ‘m ook zo lekker vindt! Het scheuren van de cheesecake komt vaak door te plotselinge temperatuurswisselingen. Zet, als de cheesecake gaar is, de oven daarom uit en de deur op een klein kiertje. Laat de cheesecake zo voor een uur afkoelen. Hierna maak ik vaak met een mesje de randjes alvast los van de springvorm. Ook is het van belang dat je de eieren niet te lang of heftig meemixt, maar er rustig doorheen roert. Eieren zorgt voor een luchtig beslag, wat achteraf weer in zal storten en zal scheuren. En de beste tip: als je je cheesecake in een waterbad bakt, zou het altijd scheurloos moeten gebeuren. Maar dat is niet per se nodig. Ik ga hier binnenkort een uitgebreider artikel over schrijven en online zetten denk ik haha 🙂 Groetjes, Mariette

      2. Je kan een schaaltje met water in de oven doen zodat het vochtig blijft van binnen en je cheesecake niet scheurt. Wel in een kom wat bestendig is tegen ovenhitte.

    4. Hi! Ik maak vaak cheesecakes, en toevallig wilde ik iets met citroenen maken (teveel in huis). Ik zag alleen dat jij geen bloem gebruikt, heb ik dan geen probleem met binden?

    5. Mijn leukste reactie op deze cheesecake? Wat is dit belachelijk lekker!
      De rest van de reacties zijn ook geweldig.mjammer dat dit zo ongezond is.mee combi met de lemon curd is goddelijk!! Hij lukt ook altijd!!
      Vraagje, waarom blijft de citroenrasp te proeven en moet ik hem soms zeven? Misschien een fijnere rasp, of blijven de stukjes dan ook te proeven?

    6. heb de lemoncurd cheescake al verschillende malen gemaakt mijn god dit is echt de best cheescake ever.
      reacties van gasten die het proeven zijn niet normaal.
      dit is een wereld recept mijn dochter zei Pa als jij nog 1x het lef hebt om op een een verjaardag deze niet te bakken ha ha ha
      ik noem het een smaak explosie.

    7. Hoi! Heb de cheesecake vandaag voor het eerst geprobeerd, had alleen zo’n siliconenbakvorm..hoe ga ik de cake daar ooit uitkrijgen?? …nu is de cake klaar, heeft een uur id oven gerust maar heeft nog steeds een grote scheur in het midden? En de bodem is vlgs mij ook niet echt hard geworden…of hoort dit zo…nja, de smaak is vast fantastisch!

        1. Hihihi ja dat wordt nog n feestje..maar goed hij wordt alwel mooi stevig nu (staat nu 2 uur id koeling) dus straks voorzichtig met een grote schep eruit tillen. En mbt de scheur..flinke laag lemon curd erover en niemand ziet meer wat hahahaha

    8. Ik wil morgen deze heerlijke taart morgen weer maken, maar dan alleen met de helft van de ingrediënten en in springvormen van 10 cm doorsnee. Nou is mijn vraag moet ik dan de 60 minuten baktijd aan houden of moeten ze dan minder lang. En ik heb de eerste keer dat ik deze taart maakte de sour creme vervangen door crème fraise ook lekker trouwens.

    9. Hoi,
      Ik vroeg me af waarom de cheese cake de ene keer 30 min. ( met bramen) en dan weer 60 min. (Lemon curd) In de oven moet?

      Ze smaken overheerlijk!

    10. Hoi! Heb jij ervaring met het gebruiken van een ander soort koek dan bastogne? Ik moet glutenvrij eten en bastognekoeken vormen nogal een uitdaging.. Bedankt!

      1. Hi! Je kunt prima elk ander soort koekje gebruiken. Ik zou dan wat meer boter gebruiken, omdat bastognekoeken al vrij vet zijn van zichzelf. En als je er een extra kick aan wil geven, omdat het glutenvrije aanbod beperkt is, voeg dan bijvoorbeeld wat speculaaskruiden toe aan het koekkruim 🙂

    11. Hey! Wanneer weet ik of de taart gaar is? want hij staat nu al langer dan uur in de oven, maar als ik er met een sate stokje door hee nga komt er nog steeds wat aan te zitten..

      1. Hi Nina, op die manier kun je niet testen of een cheesecake gaar is. De cheesecake is hoort nog wat wiebelig in het midden te zijn als je de oven uitzet. Ze zal verder opstijven tijdens het afkoelen en in de koelkast.

    12. Vandaag de cheese cake met lemon curd gemaakt…….hij is goddelijk…. En alles is goed gelukt….ik had nog nooit curd gemaakt, kocht het altijd bij de Marienwaerd….maar nu niet meer.
      M’n volgende probeersel wordt een sinaasappelcurd….
      Binnenkort ga ik op je site kijken voor nog meer lekkere recepten. Ik wilde een foto bijvoegen, maar dat lukt niet.

    13. Hey Mariette, ik heb deze cheesecake nu 1 keer gemaakt, maar weet zeker dat ik hem vaker ga maken!! Het was denk ik 1 van de lekkerste taarten die ik ooit heb gegeten, en alles was ook erg makkelijk te doen. Heel erg bedankt voor het recept!!

    14. Ha Mariette,

      Wat ziet het recept er heerlijk uit ik ga binnenkort aan de slag!
      Alleen is er een alternatief voor 200 gr suiker, heb jij daar ervaring mee (kokos, stevia?)
      Probeer een beetje op het vele suiker te letten wat overal in zit of gaat.
      Alvast bedankt voor je gezellige en vast heerlijke recept en het leuke stukje dat je schrijft.

    15. Hi Mariette,
      Wat een toptaart! Echt super superlekker. Ik heb wel een klein beetje valsgespeeld met Lemoncurd uit een potje van Dille&Kamille. Verder heb ik Philadelphia gebruikt want hier was geen Monchou verkrijgbaar. Ook prima. Complimenten aan je blog. Superleuke recepten. Ik ga er volgende week weer 1 maken. 😉 Gr Josien.

    16. al bijna een jaar lang erg blij met het recept! En ik denk vele met mij, want het recept is al 185! keer via mijn pinterest gepind door anderen.

      Mijn familie (en mezelf 😉 ) maak ik met de verjaardagen nog elke keer weer blij met deze overheerlijke taart.

      Dank je wel voor het delen van dit recept!

    17. Ik ben zo blij met deze website!
      Ik bak normaalgesproken nooit omdat ik het niet leuk vind en niet kan maar dit zijn zulke leuke recepten en ze lukken ook nog!

      Ik heb de lemon curd afgelopen week gemaakt en ga vandaag de cheesecake maken.
      Moet de oven op gewone stand of op hetelucht met de aangegeven graden en tijd?

      Groetjes!

    18. Hoi!

      Ik heb deze cheesecake vorige week gemaakt en hij is serieus te lekker! Ik deed er een half uur over om 1 puntje te eten omdat ik er extra lang van wilde genieten, jammie jammie!

      Volgende week hebben wij (moslims) offerfeest en dan ga ik 2 lemon curd cheesecakes maken en 2 chocolade truffel taarten of de salted caramel cheesecakes (daar ben ik nog niet over uit, welke is lekkerder?) 😛
      Maar mijn vraag is, hoe lang blijft een cheesecake goed in de koelkast? En kun je ze ook invriezen?

      Bedankt voor al je lekkere recepten!

    19. De cheesecake dit weekend gemaakt met de lemoncurd, vond de cheesecake erg lekker en zeker de lemoncurd, het duurde nogal lang voor de lemoncurd dikker werd en heb na bijna een half uur een ei dooier er extra door geroerd en toen werd het wel dikker, de mensen die er een stuk van gekregen hebben vragen wanneer ik er weer een ga maken. Dank je voor de heerlijke recepten

    20. Vandaag de cheesecake gemaakt , nu in koelkast voor opstijven.
      Ziet er goed uit , vanavond de smaaktest met de lemoncurd!
      Vast heel lekker 🙂

      groet, will.

    21. Deze cheesecake gemaakt voor mijn jarige man. Heerlijk! Nu maak ik ‘m voor mijn eigen verjaardag voor collega’s. Ben benieuwd wat ze ervan vinden. Ik heb wel gewoon een pot lemon curd bij Appie gekocht maar daarmee is ie ook super lekker. Bedankt voor je recept.

    22. Oh nee! Dit is mijn lievelings cheesecake en ik wilde hem vanavond weer maken maar heb crème fraiche ipv sour cream in huis gehaald!
      Kan het ook met crème fraiche of moet ik echt nog een dag wachten?

    23. Hoi,
      Gisteren de Lemon curd cheesecake gemaakt en super gelukt. Happy family :-).
      Vraag: Na het bakken bleek er een schuur in het midden over bijna de gehele lengte van de taart te zijn gekomen. Misschien door het krimpen. Kan je dat voorkomen?
      Andere vraag: Als je een orange curd cheesecake zou willen maken, is het dan voldoende om de citroenrasp en – sap te vervangen door sinaasappel rasp en – sap? Of moet je nog met andere dingen rekening houden?

      Groet, Ronald

    24. Echt één van mijn lievelings recepten!
      Ik had alleen één vraag.. tijdens het bakken druipt er boter uit de bakvorm.. en dit gaat natuurlijk verbranden in de oven. Hoe kan ik voorkomen dat er tijdens het bakken boter “lekt”? De bakvorm helemaal bekleden met bakpapier dat er geen boter kan ontsnappen ?

      Groetjes,
      Nicole

    25. Ik heb de cheesecake gemaakt en uiteraard ook de lemon curd ik kan maar een ding zeggen.Hij is ongewoon lekker kreeg alleen maar complimentjes dit is iets waar ze mij voor wakker mogen maken.
      Echt een ongelooflijk goed en lekker recept bedankt dat je dit met ons wilde delen.
      Deze zal ik nog heel vaak maken ik had hem alleen gemaakt met crème fraiche hij bleef heel mooi zacht geel en er was geen haarscheurtje te bekennen.
      Zalig .

    26. Hallo Mariette,

      Ik heb de taart gemaakt! Kan niet wachten tot morgen! Alleen nou maak ik mijn toch wel zorgen, ik ben zwanger mag ik dan deze taart eten, aangezien er rouwe eieren ingaan? Het word dan wel gebakken in de oven maar toch.

      Graag hoor ik van u.

      Met vriendelijke groet,

      Stefanie

    27. Hoi Mariette,
      Ik heb deze taart al meerdere keren gemaakt, zo lekker!
      ik wil de cheesecake in een siliconen muffin vorm maken, kan dat ook? Of krijg ik de cakejes er dan niet uit? Hoe lang zullen ze ongeveer in de oven moeten? Wil er 12 maken is 1x dit recept dat voldoende?

    28. Hi Mariëtte na 1 uur oven / 1uur afkoelen en 6 uur opstijven is de bodem is niet echt hard en ligt de taart in een laag vet. Klopt dat of had ik m langer moeten bakken?

    29. Hi,

      Geweldig recept. Hij is heerlijk. Alleen werd de bovenkant wat bruin van kleur en ook de randen. Nu heb ik een hete luchthaven en een deel van de taart werd bovenop bruin. Toen heb ik hem halverwege gedraaid. Snijden jullie dat er allemaal af of is daar een truuk voor. En raad je aan de volgende keer geen hete lucht maar elektrisch te gebruiken?

    30. Hoi!

      Ik wil deze morgen gaan majen, maar even een vraagje. Sour cream = zure room? Of creme fraiche? Ik hoor het heel graag!
      Groet Marielle

    31. Hallo

      Ik heb een vraag over de temperatuur van de lemon curd cheesecake, is de aangegeven 140 graden voor hetenlucht of elektrische oven?

      Groet Inge

    32. Hallo Mariëtte,
      Top, wat een heerlijke taart. Gisteren gemaakt. Zowel de lemoncurd als de cheesecake zijn super lekker. Van de lemoncurd heb ik dubbele hoeveelheid gemaakt. Had ik als tip gelezen. Dit gaat de diepvries in.
      Tip voor liefhebbers: vervang bij de lemoncurd, t sap van 1 citroen door een scheut limoncello. Ook heel lekker.
      Ik verheug me al om straks weer een punt te eten.
      Bedankt voor dit recept, t is echt een wow-ervaring!

    33. Deze cheesecake was echt een succes bij ons. Hij lukte in een keer.
      Ik heb de lemon curd ingevroren maar ik vraag me af hoe ik hem nu weer kan gebruiken want ik wil nog zo’n cheesecak maken maar ik weet niet of ik dan alles op zal maken en dan heb ik nog veel over. Of hebben wij te zuinig aan gedaan met de lemon curd. Ik zou de volgende keer de helft maken denk ik.
      Bedankt voor dit heerlijke recept. Je vrolijke schrijven hierover maakt dat ik nu ook wat schrijf. Iets wat ik zeldzaam doe.
      Menigeen heb ik al verwezen naar je site. Succes Mariette!

      1. Wat een ontzettend lieve reactie! Ik ben blij dat je de moeite hebt willen nemen 🙂
        Mij is het eigenlijk nooit genoeg lemon curd, maar dat is persoonlijke smaak. Dus als jij met de helft genoeg had dan kan dat zeker!

    34. Hallo,
      Ik heb hem gisteren gemaakt voor de verjaardag van mijn man en hij was binnen no time op! Zo lekker!
      Ik had voor de bodem koffie leutjes gebruikt, want die had ik nog liggen en ik kon geen sour crème vinden, dus heb ik maar crème freche gepakt. Het resultaat was prima! Erg lekker!
      Bedankt voor je lekkere recepten!!!

      1. Ohnee wat jammer! Hielp iets langer in de oven ook niet? De randen zijn meestal stevig als de cheesecake uit de oven komt en de binnenkant nog wat drillerig. Na minstens vier uur in de koelkast stijft de cheesecake volledig op. Heb je de laatste ook al gedaan?

        1. Dank je voor je reactie. Beetje late reactie van mij. Inderdaad wat langer in de oven staan hielp. Dit had ik teruggevonden op een andere site. Hij was goddelijk lekker en die lemoncurd mmmmmmmm. Bodem 2 staat nu in de koelkast voor de volgende straks. Eerst wachten op de appeltaart. Het ruikt weer zalig in huis. Tja dat heb je met verjaardagen 😜

    35. Het is helemaal goed gekomen. Inderdaad wat langer in de oven. Hij was goddelijk lekker en die lemoncurd mmmmmmmmm. Genoeg over voor de 2e. Bodem staat al klaar in de koelkast. Even wachten op de appeltaart.

    36. Dag Mariette,
      Ik vond je recept via Pinterest en ik moest het gewoon proberen! Ik ben zot op alles met citroen erin en ja hoor, ook dit was meer dan geslaagd. Mijn bezoek was zeer lovend over de heerlijke cheesecake. De lemon curd werd ook apart zeer graag gegeten en ik kon het recept dan ook meteen doorgeven aan de liefhebbers. Je moet er goed op voorhand aan beginnen, maar deze combo is zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt!
      Groetjes,
      Tine

    37. Ha Mariette,
      Bedankt voor je recept! Ziet er zalig uit.
      Wil deze graag maken voor kerst als toetje.
      Nou zat ik te denken dat het dan wel leuk is om het in 1 persoons kookringen te maken zodat iedereen zijn eigen minitaartje heeft.
      Kan jij mij alsjeblieft adviseren hoe lang ik het dan in de oven zal zetten omdat dit veel kleinere taartjes zijn?
      Alvast hartelijk dank!
      groet Marjolein

    38. Wat een goddelijke taart is dit!!! Nu voor de 2e keer gemaakt, de 1e keer was hij helemaal gelukt, de 2e keer……een hele grote scheur, eigenlijk een ster in het midden van de taart……maar als je de lemoncurd erop doet zie je er niets meer van!!! De smaak is echt voortreffelijk, ik had erg kleine eieren, dus i.p.v. 3 had ik er 4 in gedaan, misschien was dit toch teveel, het kan ook zijn, dat ik de eieren te hard geroerd heb, want aan de temperatuur kan het niet liggen, heb precies na 65 minuten de oven op een kier gezet en na 15 minuten zag ik de scheur ontstaan…. Maar ja de volgende keer ga ik de eieren er voorzichtiger door roeren. In ieder geval heel erg bedankt voor dit recept, want deze taart ga ik zeker vaker maken!!! De lemoncurd was net zoals de 1e keer verrukkelijk, dikte was perfect, mooi zalvig mmmmmm

      1. Ah, wat heerlijk om te horen Jannie! Ik krijg er spontaan trek van zoals je het omschrijft. Je kunt ook altijd proberen om een bakje heet water naast de cheesecake in de oven te zetten. Het water verdampt en zorgt ervoor dat de bovenkant van de cheesecake zachter blijft en minder snel scheurt. Óf sneller de randjes losmaken. Maar zoals je zegt maakt het niet veel uit want je verstopt het onder de lemon curd 😀

    39. Hoi Mariette,

      De taart staat op dit moment af te koelen in de oven. Wanneer is het beste moment om de lemon curd er op te smeren? Vlak voor het serveren of is voor het resultaat het nog beter om de taart (na 4 uur opstijven) te bestrijken met de lemon curd en dan nog even in de koeling te plaatsen?

      Groet,
      Anne

    40. Ja deze cheesecake is echt zó intens lekker. Heerlijk die zoetzure combi met de lemoncurd. Ik maak altijd twee keer zo veel lemon curd, zodat ik nog wat in mijn koelkast heb staan. Écht een toprecept!

    41. Hi Mariette, mijn man vindt de cheesecake uit een pakje lekker en dan vooral de koek. Wat er op zit, mwah, de koek vindt hij het lekkerst, benadrukt hij steeds.
      Gisteren de lemon curd en deze taart gemaakt en vandaag gecombineerd en hem een punt laten eten. Resultaat: een 10! De combinatie is heerlijk fris (misschien ook lekker in de zomer? ‘tuurlijk, lieverd 😉), alles is goed! Ik ga zo een stuk proeven, maar bij deze: Mariette, bedankt. Je krijgt een dikke 10!

      Ps: had niet voldoende Monchou gekocht tot mijn schrik (400 gr ipv 600), zodoende aangevuld met margarine. Sorry!

      1. Wat grappig dat dit ook gewoon kan met margarine! Ik had geen idee. En uiteindelijk heb jij de cheesecake toch echt zelf gemaakt, dus is die 10 ook echt voor jou! Thanks voor je leuke berichtje weer 😀

      1. Dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd met deze cheesecake, maar laat me vooral weten hoe het wordt als je het probeert. Ik zou beginnen met een kleine hoeveelheid die je erdoor mengt.

    42. Ik heb dit recept vandaag gemaakt (en stiekem voorgeproefd) voor een brunch morgen. Het smaakt echt hemels! De lemoncurd werd goed dik, al kostte het wel meer dan een kwartier om de juiste dikte te krijgen. Heel blij met dit recept, thanks! 🙂

    43. Onwijs lekkere cheesecake & de lemoncurd maakt het helemaal af.
      Helaas werd de bodem alleen erg sompig en zacht, ondanks het afbakken en voldoende laten afkoelen. Hoe kan ik dit volgende keer voorkomen?

      1. Oeh dat is zonde! Welke roomkaas had je gebruikt? Je zou kunnen proberen om de bodem eerst alvast even 10 minuten af te bakken voordat je de vulling erop doet, maar normaal bij mij niet nodig.

    44. Dank voor dit geweldig recept!
      Gisteren de lemoncurd gemaakt, en ooohw wat is hij heerlijk. Er staat een prachtige pot te pronken in de koelkast. We konden niet wachten met de cheesecake, dus vandaag gelijk gaan bakken.
      Toen ik het beslag aan het maken was, ging er bij mij een lampje branden. Ik heb AH zuivelspread 300gr (2x) gebruikt ipv monchou. Ik had er niet over nagedacht, en puur de goedkoopste genomen omdat wij het financieel niet breed hebben. Maar nu vraag ik mij af of zuivelspread wel goed was. Ook 4 kleine ‘m’-eieren gebruikt. Het beslag zag er goed uit.
      Het bakken ging in de eerste instantie goed; elektrische oven 140 graden. Het beslag kwam hoog (1cm boven de rand van de springvorm). Na 65min de oven uit gedaan en deur op een kier met een knijper ertussen.
      Helaas is de cheesecake snel ingezakt en heeft dit een kruisscheur opgeleverd. De randen zijn 2cm hoog met beetje bruine rand. Hij is dus niet zo mooi.
      Ook kwam tijdens het bakken de boter van de bodem deels lekkend uit de vorm (springvorm van dr.Oetker)
      Morgen gaan we hem proeven met de lemoncurd.
      Graag verneem ik of er tips zijn voor de volgende keer. Is zuivelspread wel goed?
      Ik heb je stukje over waterbaden ook gelezen, dat wil ik ook nog proberen.
      Is het nog een optie om de springvorm op de laagste trede in de oven te zetten, om zo een bruine rand te voorkomen?

      Alvast bedankt!

      Groeten,
      Anneke

      1. Zuivelspread is vaak minder stevig (iets wateriger) en daarom anders van structuur. Ik heb nog nooit een cheesecake met zuivelspread gebakken, maar kan me wel goed voorstellen dat daar meer vocht uit is gekomen tijdens het bakken.

        Een waterbad helpt zeker tegen de bruine rand. Wat ook helpt is het volledig met bakpapier bekleden van de bakvorm, dus ook een strook tegen de rand aan voordat het cheesecakebeslag erin gaat.

        1. Dank voor je antwoord. Die indruk kreeg ik ook al, dat zuivelspread dunner is dan roomkaas. Gelukkig heb ik er nu op gelet en bij de Aldi echte roomkaas gehaald.
          Klopt het dat een cheesecake korrelig is van structuur?
          Hij hoort toch glad en compact te zijn? Zou dat korrelige door de extra vocht van de zuivelspread kunnen komen?
          Door het korrelige viel het ons toch tegen. We hebben 4 kleine puntjes genomen, rest weggegooid. De bodem was klef en vet. Volgende x iets minder boter erin. Mistten ook het ‘romige’ van een cheesecake.
          Toen maar een cake gebakken voor de rest van de lemoncurd, njumnjum, was heerlijk!
          Toch wil ik de cheesecake nu eens goed maken!

          1. Oef zonde zeg. Een cheesecake hoort zéker niet korrelig te zijn. Wel smeuïg, compact en romig. Hopelijk durf je het nog een keertje aan! En fijn dat je de lemon curd niet hebt laten vergaan haha 😉

    45. Hoi Mariette,

      Ik heb het afgelopen weekend gemaakt! wat was het lekker zeg!! Heel erg bedankt voor het recept
      Ik heb een vraag, kan ik het recept gebruiken om mini’s te maken?

    46. Super verslavend! Ik maak hem regelmatig. Ik snijd alleen de eieren een voor een op een bord met twee messen dan laat het ei zich daarna makkelijker door het mengsel scheppen. Door te snijden krijg je geen lucht in het ei. Lemoncurd blijft favoriet maar ook met een topping van een aardbeien of frambozen coulis en afgewerkt met verse aardbeien of frambozen is heerlijk.

    47. Makkelijk recept om te maken, goed uitgelegd. Maar het was wel fijn geweest als je even had genoemd dat je de onderkant goed moet afsluiten met opstaand bakpapier of aluminiumfolie. De bodem van mijn oven is nu namelijk bedekt met uitgelekte boter…

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.