Ga naar de inhoud
Lemon curd cheesecake
Cheesecake 29 maart 2015

Lemon curd cheesecake

Lemon curd cheesecake

Als je deze lemon curd cheesecake hebt geproefd, dan wil je nooit meer een andere maken! Het is en blijft één van mijn meest favoriete cheesecake recepten. De citroen, de roomkaas en de bastognekoeken, alles klopt gewoon.

Cheesecake met lemon curd

Als het weer zich niet naar de lente wil gedragen, dan haal ik die zonnestralen zelf wel in huis met deze he-mels lekkere lemon curd cheesecake. Ik durf te zeggen dat dit de lekkerste cheesecake is die ik ooit heb gemaakt. Elke verjaardag en high tea wordt nog beter als je deze taart maakt, echt waar. En dat allemaal dankzij de ijzersterke combinatie van bastognekoeken (volgensmij hebben deze koeken hun bestaansrecht verworden omdat ze nu eenmaal zó goed onder een cheesecake smaken), smeuïge roomkaasvulling en friszoete lemon curd als topping. Extra leuk én lekker om die curd zelf te maken, maar een potje uit de winkel volstaat ook hoor.

Onderstaand zie je dat ik wat ongeduldig was en de lemon curd nog niet had laten opstijven voordat ik deze over de cheesecake goot. Met prachtige druipers als resultaat, niet verkeerd vond ik. De trouwe Zoetrecepten-volger zal zijn opgevallen dat deze foto’s onlangs vernieuwd zijn (2020), waarbij ik besloot om de lemon curd cheesecake extra feestelijk met slagroom en frambozen te decoreren. Dat hoeft uiteraard niet, maar als je toch all the way gaat dan is dit een dikke (smaak)aanrader.

Lemon curd cheesecake

Lemon curd cheesecake bakken: tips

Jaha, cheesecake bakken, het is niet niks hoor! Grappig genoeg vind ik het één van de makkelijkste taarten om te maken. De ingrediënten zijn simpel en je schuift een cheesecake in principe binnen 20 – 30 minuten in de oven. Toch zijn er altijd handige baktips om uit te delen, dus voor de mooiste lemon curd cheesecake lees je dit even door:

Cheesecake zonder scheuren

Wie wel eens cheesecakes bakt, heeft hoogstwaarschijnlijk ontdekt dat er tijdens of na het bakken een dikke, vette scheur in de cheesecake kan ontstaan. Dit kan verschillende redenen hebben en vooral op verschillende manieren worden voorkomen. Maak het beslag niet te luchtig, want een luchtig beslag kan mooi rijzen, maar ook keihard inzakken in het geval van cheesecake. Dat betekent in praktijk dat je de eieren het beste door het beslag kunt spatelen, in plaats van mixen. In sommige cheesecake recepten zie je om deze reden geen of minder eiwitten in de receptuur terug (enkel eigeel) of de toevoeging van één of twee eetlepels bloem. In mijn bakexperimenten is dat nooit nodig gebleken.

Ook een lage baktemperatuur is van belang, zodat een cheesecake gelijkmatig gaart. Onderstaand recept is afgestemd op een temperatuur van 140 graden op onder- en bovenwarmte, bij een heteluchtoven ligt dit weer 10-20% lager. Als je er op safe wil spelen kies je voor een warm water bad, daarover lees je hier meer. Open zeer zeker niet de deur van de oven, want van plotseling temperatuurverschil wordt een cheesecake niet vrolijk. En dan tot slot: als je cheesecake gaar is, laat deze dan rustig afkoelen met het deurtje op een kier.

Cheesecake toppings

Toch een scheur in je cheesecake? Geen probleem, met een rijke laag lemon curd zie je daar helemaal niks meer van. Naast lemon curd zijn er nog veel meer lekkere curds en toppings voor je cheesecake te bedenken. Een aantal variatietips:

Cheesecake snijden

Als je jouw cheesecake in zo mooi en strak mogelijke stukken wil snijden, neem dan een groot scherp mes en verwarm deze met heet water. Maak droog en aanschouw hoe deze door de cheesecake glijdt. Idealiter spoel je het mes na elke snede weer af met heet water, weer even droog maken en snijden maar. Bij het puntje cheesecake op de foto heb ik dit niet gedaan, maar zie hier een voorbeeld waar ik dat wel deed.

Lemon curd cheesecake

Citroen cheesecake recepten

Als het aankomt op cheesecake recepten, dan kan ik oneindig doorgaan met het experimenteren met nieuwe smaken. Jongens, dit is toch één van de lekkerste taartsoorten ooit bedacht? Hoe dan ook, omdat je dit recept hebt uitgekozen ga ik er vanuit dat je van cheesecakes met citroen houdt. In die categorie vind je deze recepten misschien ook wel wat:

Lemon curd tijdens zwangerschap

Zolang je lemon curd is verhit boven de 75 graden is het veilig om lemon curd te eten als je zwanger bent, – bij mij was dit het geval tijdens de bereiding. Tijdens de au bain-marie bereiding kan maximaal het kookpunt van water worden bereikt, maar bij een temperatuur van 75 graden worden bacteriën gedood. Controleer dit dus voor de zekerheid als je lemon curd maakt voor zwangeren of kwetsbaren – ik gebruik daarvoor deze suikerthermometer. Nog beter: koop gepasteuriseerde eieren om de lemon curd mee te maken, dan zit je sowieso goed.

Lemon curd cheesecake

recept
Lemon curd cheesecake

Als je deze lemon curd cheesecake hebt geproefd, wil je nooit meer een andere maken!

30 minuten + bakken en koelen
12

Ingrediënten

Cheesecake (24 cm bakvorm)

  • 1 pak bastognekoeken (260 gram)
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram suiker
  • 250 gram sour cream
  • 1 tl vanille extract
  • 1-2 el citroensap
  • 3 eieren

Topping

Bereiding

  1. Voorbereiding: maak de lemon curd volgens dit recept.

Lemon curd cheesecake maken

  1. Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier.
  2. Maal de bastognekoeken fijn. Dit gaat heel makkelijk in de blender: doe steeds 6 koekjes erin en schud met de blender tijdens het malen (goed de boven- en onderkant vasthouden)  en doe het bastognepoeder vervolgens in een kommetje. Herhaal dit tot je alle koekjes fijn hebt gemalen. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt hier 100 gram boter in. Meng de koekkruimels erdoor en verdeel dit over de bodem van de bakvorm. Druk het plat met een lepel en zet in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een beslagkom en mix hierin een aantal minuten de roomkaas samen met de suiker tot een zacht en glad geheel. Voeg dan de sour cream, een beetje citroensap en het vanille extract toe en meng goed. Zet de mixer weg en schep nu één voor één de eieren er doorheen. Het is belangrijk dat je dit niet met de mixer doet.
  4. Giet het mengsel in de bakvorm. Zet de taart 65 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de taart klaar is zet je de oven op een kier (en uit) en laat je hem op deze manier een uur afkoelen. Haal de cheesecake hierna uit de oven en maak de zijkanten voorzichtig los met een mesje. Zet de cheesecake wanneer hij op kamertemperatuur is voor minstens vier uur in de koelkast om op te stijven.
  5. Vaak ontstaat er een omhoogstaand randje bij het afbakken van een cheesecake. Deze snij ik er vaak vanaf zodat de cheesecake overal even hoog is. Smeer vervolgens een lekkere laag lemon curd boven op de cheesecake, zo dik als je zelf wilt!
  6. Versier voor het serveren eventueel nog met opgeklopte slagroom en frambozen. Yum!

Lemon curd cheesecake bewaren

Bewaar de lemon curd cheesecake (luchtdicht afgesloten) maximaal drie dagen in de koelkast. Invriezen kan ook, maar dan zonder toppings. Laat de cheesecake eerst volledig opstijven in de koelkast en verpakt stevig in vershoudfolie en hierna in een grote diepvrieszak, zodat deze echt luchtdicht verpakt is. Bewaar maximaal een maand in de vriezer en laat hierna ontdooien in de koelkast.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Lemon curd cheesecake" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.8 / 5. Aantal stemmen: 20

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

137 berichten over “Lemon curd cheesecake

  1. Hoi,

    Ik ben de cheesecake met lemoncurd aan het maken.
    Helaas wil de lemoncurd maar niet dikker worden. Wat doe ik fout?
    Pan met laagje water, wat op laag vuur staat. Ik had eerst een glazen schaal erboven hangen, maar dacht dat die wat te hoog boven het warme water hing. Vervolgens klein pannetje in grote pan gezet, maar het staat nu al heel lang en wordt niet dik. Ik roer steeds wat met een houten pollepel.
    Vanmiddag wil ik de taart presenteren. Is er nog een andere optie voor een toplaag?

    Groet, Mar

    1. Hi Marianne, wat gek! Heb je wel de eieren pas op het laatst toegevoegd? Misschien heb je relatief (te)veel citroensap gebruikt of te kleine eieren. De eieren zorgen namelijk voor de binding. Een goede noodoplossing is om er wat maizena aan toe te voegen voor de binding! Als je het mengsel laat opstijven in de koelkast wordt het vaak ook nog wat steviger.

  2. Hoi,

    Wat voor maat eieren gebruik je in dit recept, en in het recept voor de lemoncurd?
    Moet je de eieren eerst loskloppen alvorens je ze door het mengsel moet scheppen?
    Ik ga de taart morgen of overmorgen maken, ben heel benieuwd!

    Groetjes Kitty

  3. Hallo
    Toen ik de vorige keer de cheescake maakte ( die echt heerlijk was) was hij gescheurd aan de bovenkant, hoe kan dit en heb je misschien een tip voor me hoe ik dit kan voorkomen.

    Groetjes sandra

    1. Hi Sandra, fijn om te horen dat jij ‘m ook zo lekker vindt! Het scheuren van de cheesecake komt vaak door te plotselinge temperatuurswisselingen. Zet, als de cheesecake gaar is, de oven daarom uit en de deur op een klein kiertje. Laat de cheesecake zo voor een uur afkoelen. Hierna maak ik vaak met een mesje de randjes alvast los van de springvorm. Ook is het van belang dat je de eieren niet te lang of heftig meemixt, maar er rustig doorheen roert. Eieren zorgt voor een luchtig beslag, wat achteraf weer in zal storten en zal scheuren. En de beste tip: als je je cheesecake in een waterbad bakt, zou het altijd scheurloos moeten gebeuren. Maar dat is niet per se nodig. Ik ga hier binnenkort een uitgebreider artikel over schrijven en online zetten denk ik haha 🙂 Groetjes, Mariette

  4. Hi! Ik maak vaak cheesecakes, en toevallig wilde ik iets met citroenen maken (teveel in huis). Ik zag alleen dat jij geen bloem gebruikt, heb ik dan geen probleem met binden?

  5. Mijn leukste reactie op deze cheesecake? Wat is dit belachelijk lekker!
    De rest van de reacties zijn ook geweldig.mjammer dat dit zo ongezond is.mee combi met de lemon curd is goddelijk!! Hij lukt ook altijd!!
    Vraagje, waarom blijft de citroenrasp te proeven en moet ik hem soms zeven? Misschien een fijnere rasp, of blijven de stukjes dan ook te proeven?

  6. heb de lemoncurd cheescake al verschillende malen gemaakt mijn god dit is echt de best cheescake ever.
    reacties van gasten die het proeven zijn niet normaal.
    dit is een wereld recept mijn dochter zei Pa als jij nog 1x het lef hebt om op een een verjaardag deze niet te bakken ha ha ha
    ik noem het een smaak explosie.

  7. Hi Mariette,

    Bedankt voor het recept! De cheesecake was erg lekker maar hij is slap. Enig idee wat ik fout heb gedaan?

    Groet,

    Maaike

    1. Hi Maaike, wat zonde! Weet je zeker dat je oven hoog genoeg stond? Je kunt voor de zekerheid een oventhermometer in je oven zetten om dit in de gaten te houden. Mijn vorige oven was altijd 50 graden koeler dan hij aangaf 🙂

  8. Hoi Mariette,

    Dank voor je snelle reactie. Ik zie het inderdaad staan. Heb overheen gelezen haha. Ik ga het recept vandaag maken, spannend!

  9. Kan ik ook iets anders als bodem gebruiken?
    Ik hou niet zo van die knapperige bodem, liever dan van cake ofzo.
    Zou dat kunnen? En zo ja hoe?

  10. Hoi! Heb de cheesecake vandaag voor het eerst geprobeerd, had alleen zo’n siliconenbakvorm..hoe ga ik de cake daar ooit uitkrijgen?? …nu is de cake klaar, heeft een uur id oven gerust maar heeft nog steeds een grote scheur in het midden? En de bodem is vlgs mij ook niet echt hard geworden…of hoort dit zo…nja, de smaak is vast fantastisch!

      1. Hihihi ja dat wordt nog n feestje..maar goed hij wordt alwel mooi stevig nu (staat nu 2 uur id koeling) dus straks voorzichtig met een grote schep eruit tillen. En mbt de scheur..flinke laag lemon curd erover en niemand ziet meer wat hahahaha

  11. Ik wil morgen deze heerlijke taart morgen weer maken, maar dan alleen met de helft van de ingrediënten en in springvormen van 10 cm doorsnee. Nou is mijn vraag moet ik dan de 60 minuten baktijd aan houden of moeten ze dan minder lang. En ik heb de eerste keer dat ik deze taart maakte de sour creme vervangen door crème fraise ook lekker trouwens.

  12. Vandaag maar eens de cheesecake maken. Supereenvoudig te bereiden. Hopelijk een nieuwe klassieker in het rijtje .

  13. Hoi,
    Ik vroeg me af waarom de cheese cake de ene keer 30 min. ( met bramen) en dan weer 60 min. (Lemon curd) In de oven moet?

    Ze smaken overheerlijk!

  14. Hoi! Heb jij ervaring met het gebruiken van een ander soort koek dan bastogne? Ik moet glutenvrij eten en bastognekoeken vormen nogal een uitdaging.. Bedankt!

    1. Hi! Je kunt prima elk ander soort koekje gebruiken. Ik zou dan wat meer boter gebruiken, omdat bastognekoeken al vrij vet zijn van zichzelf. En als je er een extra kick aan wil geven, omdat het glutenvrije aanbod beperkt is, voeg dan bijvoorbeeld wat speculaaskruiden toe aan het koekkruim 🙂

  15. Waarom kan ik dit recept niet vinden via mytaste? Dat zou handig zijn om het te bewaren! 😉 Alvast bedankt!

    1. Goede vraag 😉 dat zou het systeem van MyTaste automatisch moeten doen. Ga ik uitzoeken! Je kunt al mijn recepten wel via Pinterest pinnen in de tussentijd 🙂

  16. Hey! Wanneer weet ik of de taart gaar is? want hij staat nu al langer dan uur in de oven, maar als ik er met een sate stokje door hee nga komt er nog steeds wat aan te zitten..

    1. Hi Nina, op die manier kun je niet testen of een cheesecake gaar is. De cheesecake is hoort nog wat wiebelig in het midden te zijn als je de oven uitzet. Ze zal verder opstijven tijdens het afkoelen en in de koelkast.

  17. Vandaag de cheese cake met lemon curd gemaakt…….hij is goddelijk…. En alles is goed gelukt….ik had nog nooit curd gemaakt, kocht het altijd bij de Marienwaerd….maar nu niet meer.
    M’n volgende probeersel wordt een sinaasappelcurd….
    Binnenkort ga ik op je site kijken voor nog meer lekkere recepten. Ik wilde een foto bijvoegen, maar dat lukt niet.

  18. Hey Mariette, ik heb deze cheesecake nu 1 keer gemaakt, maar weet zeker dat ik hem vaker ga maken!! Het was denk ik 1 van de lekkerste taarten die ik ooit heb gegeten, en alles was ook erg makkelijk te doen. Heel erg bedankt voor het recept!!

  19. Ha Mariette,

    Wat ziet het recept er heerlijk uit ik ga binnenkort aan de slag!
    Alleen is er een alternatief voor 200 gr suiker, heb jij daar ervaring mee (kokos, stevia?)
    Probeer een beetje op het vele suiker te letten wat overal in zit of gaat.
    Alvast bedankt voor je gezellige en vast heerlijke recept en het leuke stukje dat je schrijft.

  20. Hi Mariette,
    Wat een toptaart! Echt super superlekker. Ik heb wel een klein beetje valsgespeeld met Lemoncurd uit een potje van Dille&Kamille. Verder heb ik Philadelphia gebruikt want hier was geen Monchou verkrijgbaar. Ook prima. Complimenten aan je blog. Superleuke recepten. Ik ga er volgende week weer 1 maken. 😉 Gr Josien.

  21. al bijna een jaar lang erg blij met het recept! En ik denk vele met mij, want het recept is al 185! keer via mijn pinterest gepind door anderen.

    Mijn familie (en mezelf 😉 ) maak ik met de verjaardagen nog elke keer weer blij met deze overheerlijke taart.

    Dank je wel voor het delen van dit recept!

  22. Ik ben zo blij met deze website!
    Ik bak normaalgesproken nooit omdat ik het niet leuk vind en niet kan maar dit zijn zulke leuke recepten en ze lukken ook nog!

    Ik heb de lemon curd afgelopen week gemaakt en ga vandaag de cheesecake maken.
    Moet de oven op gewone stand of op hetelucht met de aangegeven graden en tijd?

    Groetjes!

  23. Hoi!

    Ik heb deze cheesecake vorige week gemaakt en hij is serieus te lekker! Ik deed er een half uur over om 1 puntje te eten omdat ik er extra lang van wilde genieten, jammie jammie!

    Volgende week hebben wij (moslims) offerfeest en dan ga ik 2 lemon curd cheesecakes maken en 2 chocolade truffel taarten of de salted caramel cheesecakes (daar ben ik nog niet over uit, welke is lekkerder?) 😛
    Maar mijn vraag is, hoe lang blijft een cheesecake goed in de koelkast? En kun je ze ook invriezen?

    Bedankt voor al je lekkere recepten!

      1. Ik heb 4 punten ingevroren en eergisteren 2 puntjes er uit gehaald. Was hartsikke goed!

        Heb net weer de cheesecake gemaakt, I don’t wait! 😀

        1. Ik heb 4 punten ingevroren en eergisteren 2 puntjes er uitgehaald. Was hartsikke goed!

          Heb net weer de cheesecake gemaakt, I can’t wait! 😀

  24. De cheesecake dit weekend gemaakt met de lemoncurd, vond de cheesecake erg lekker en zeker de lemoncurd, het duurde nogal lang voor de lemoncurd dikker werd en heb na bijna een half uur een ei dooier er extra door geroerd en toen werd het wel dikker, de mensen die er een stuk van gekregen hebben vragen wanneer ik er weer een ga maken. Dank je voor de heerlijke recepten

  25. De cheesecake zojuist uit de oven gehaald. Hij is aan de buitenkant bruin geworden (niet bovenop), is dit normaal?
    We gaan vanavond proeven mmmm!

  26. Het is ook prima mogelijk om de taart met de monchou kuipjes zacht en luchtig te maken. Hij ziet er perfect uit en is ook stevig genoeg !

  27. Hoii, ik wil de cheesecake maken en ik vroeg mij af of het mogelijk is om een deel in te vriezen? Blijft de cheesecake dan goed?

  28. Vandaag de cheesecake gemaakt , nu in koelkast voor opstijven.
    Ziet er goed uit , vanavond de smaaktest met de lemoncurd!
    Vast heel lekker 🙂

    groet, will.

  29. Deze cheesecake gemaakt voor mijn jarige man. Heerlijk! Nu maak ik ‘m voor mijn eigen verjaardag voor collega’s. Ben benieuwd wat ze ervan vinden. Ik heb wel gewoon een pot lemon curd bij Appie gekocht maar daarmee is ie ook super lekker. Bedankt voor je recept.

  30. Oh nee! Dit is mijn lievelings cheesecake en ik wilde hem vanavond weer maken maar heb crème fraiche ipv sour cream in huis gehaald!
    Kan het ook met crème fraiche of moet ik echt nog een dag wachten?

  31. Hoi,
    Gisteren de Lemon curd cheesecake gemaakt en super gelukt. Happy family :-).
    Vraag: Na het bakken bleek er een schuur in het midden over bijna de gehele lengte van de taart te zijn gekomen. Misschien door het krimpen. Kan je dat voorkomen?
    Andere vraag: Als je een orange curd cheesecake zou willen maken, is het dan voldoende om de citroenrasp en – sap te vervangen door sinaasappel rasp en – sap? Of moet je nog met andere dingen rekening houden?

    Groet, Ronald

      1. Ik heb de orange curd cheesecake geprobeerd en smaakt heerlijk. Nu blijkt de bodem aan het bakpapier vast te plakken. Weet jij misschien hoe dit komt?

  32. Echt één van mijn lievelings recepten!
    Ik had alleen één vraag.. tijdens het bakken druipt er boter uit de bakvorm.. en dit gaat natuurlijk verbranden in de oven. Hoe kan ik voorkomen dat er tijdens het bakken boter “lekt”? De bakvorm helemaal bekleden met bakpapier dat er geen boter kan ontsnappen ?

    Groetjes,
    Nicole

  33. Ik heb de cheesecake gemaakt en uiteraard ook de lemon curd ik kan maar een ding zeggen.Hij is ongewoon lekker kreeg alleen maar complimentjes dit is iets waar ze mij voor wakker mogen maken.
    Echt een ongelooflijk goed en lekker recept bedankt dat je dit met ons wilde delen.
    Deze zal ik nog heel vaak maken ik had hem alleen gemaakt met crème fraiche hij bleef heel mooi zacht geel en er was geen haarscheurtje te bekennen.
    Zalig .

  34. Hallo Mariette,

    Ik heb de taart gemaakt! Kan niet wachten tot morgen! Alleen nou maak ik mijn toch wel zorgen, ik ben zwanger mag ik dan deze taart eten, aangezien er rouwe eieren ingaan? Het word dan wel gebakken in de oven maar toch.

    Graag hoor ik van u.

    Met vriendelijke groet,

    Stefanie

  35. Hoi Mariette,
    Ik heb deze taart al meerdere keren gemaakt, zo lekker!
    ik wil de cheesecake in een siliconen muffin vorm maken, kan dat ook? Of krijg ik de cakejes er dan niet uit? Hoe lang zullen ze ongeveer in de oven moeten? Wil er 12 maken is 1x dit recept dat voldoende?

      1. Oh oeps! Ik heb deze reacties over het hoofd gezien. Dat kan zeker! Je kunt er zelfs wel 18 maken met dit recept, de baktijd is wel korter in een muffinvorm.

  36. Hi Mariëtte na 1 uur oven / 1uur afkoelen en 6 uur opstijven is de bodem is niet echt hard en ligt de taart in een laag vet. Klopt dat of had ik m langer moeten bakken?

  37. Hi,

    Geweldig recept. Hij is heerlijk. Alleen werd de bovenkant wat bruin van kleur en ook de randen. Nu heb ik een hete luchthaven en een deel van de taart werd bovenop bruin. Toen heb ik hem halverwege gedraaid. Snijden jullie dat er allemaal af of is daar een truuk voor. En raad je aan de volgende keer geen hete lucht maar elektrisch te gebruiken?

  38. Hoi!

    Ik wil deze morgen gaan majen, maar even een vraagje. Sour cream = zure room? Of creme fraiche? Ik hoor het heel graag!
    Groet Marielle

  39. Hallo

    Ik heb een vraag over de temperatuur van de lemon curd cheesecake, is de aangegeven 140 graden voor hetenlucht of elektrische oven?

    Groet Inge

  40. Hallo Mariëtte,
    Top, wat een heerlijke taart. Gisteren gemaakt. Zowel de lemoncurd als de cheesecake zijn super lekker. Van de lemoncurd heb ik dubbele hoeveelheid gemaakt. Had ik als tip gelezen. Dit gaat de diepvries in.
    Tip voor liefhebbers: vervang bij de lemoncurd, t sap van 1 citroen door een scheut limoncello. Ook heel lekker.
    Ik verheug me al om straks weer een punt te eten.
    Bedankt voor dit recept, t is echt een wow-ervaring!

  41. Deze cheesecake was echt een succes bij ons. Hij lukte in een keer.
    Ik heb de lemon curd ingevroren maar ik vraag me af hoe ik hem nu weer kan gebruiken want ik wil nog zo’n cheesecak maken maar ik weet niet of ik dan alles op zal maken en dan heb ik nog veel over. Of hebben wij te zuinig aan gedaan met de lemon curd. Ik zou de volgende keer de helft maken denk ik.
    Bedankt voor dit heerlijke recept. Je vrolijke schrijven hierover maakt dat ik nu ook wat schrijf. Iets wat ik zeldzaam doe.
    Menigeen heb ik al verwezen naar je site. Succes Mariette!

    1. Wat een ontzettend lieve reactie! Ik ben blij dat je de moeite hebt willen nemen 🙂
      Mij is het eigenlijk nooit genoeg lemon curd, maar dat is persoonlijke smaak. Dus als jij met de helft genoeg had dan kan dat zeker!

  42. Hi Mariëtte, binnenkort wil ik deze taart gaan maken. Graag wil ik weten of de 140 graden bedoeld is voor gewone oven met boven en onder warmte of voor de stand hetelucht. Alvast bedankt.

  43. Wat een GODDELIJK recept! 🙂 Helemaal compleet met de zelfgemaakte lemon curd erbij. Stipt de stappen gevolgd en de cheesecake is zonder scheuren gelukt. Heb er mijn moeder heel blij mee gemaakt op haar verjaardag gisteren!

  44. Ik heb al heel wat cheesecakes gebakken, maar deze is inderdaad perfect, zowel smaak als structuur en inderdaad zonder scheuren.Dit is een blijvertje, dank je voor het recept!

  45. Wat een heerlijke cheesecake, dit recept moet ik uit m’n hoofd leren om hem altijd te kunnen maken.
    2 weken geleden gemaakt, nu weer komend weekend.
    Dank je wel in deze gekke tijd van Corona.

  46. Even in navolging op bericht hierboven. Hou je dan dezelfde bak tijd aan of een stuk korter? Ik vind dit altijd lastig in te schatten. Vandaag voor de tweede keer de cheesecake gemaakt. Echt heerlijk. Ik maak hem twee dagen van tevoren, dan vind ik hem het lekkerst! De volgende keer ga ik met een zandbodem proberen :). Ik maak hem trouwens zonder lemon curd, met is heerlijk maar zonder ook!

    1. Als je een kleinere bakvorm gebruikt, dan inderdaad ook een iets kortere baktijd (de temperatuur blijft hetzelfde). Dit is altijd even uitproberen, 45 minuten lijkt mij voldoende. Fijn dat de taart ook bij jou zo’n succes is 😀

  47. Ik heb de cheesecake meerdere keren gemaakt, maar elke keer heb ik het probleem dat er veel boter uit de randen aan de onderkant van mijn springvorm lekt. Ik heb ook geprobeerd minder boter te gebruiken, maar het blijft hetzelfde. De bodem is na het afkoelen en opstijven ook nog steeds nattig en niet droog en krokant. Wat kan ik anders doen zodat de bodem beter wordt? De rest van de cheesecake gaat elke keer wel goed en is super lekker! Nu alleen de bodem…

    1. Oeh wat vervelend! Bastogne koeken / kandijkoeken zijn wel wat vettere koekjes, je zou kunnen proberen om iets minder boter door de koekkruimels te mengen, maar dan krijg je deze vaak lastig aangestampt in de bodem. Óf: de bastognekoeken vervangen door 300 gram digestive biscuits bijvoorbeeld. Ik ben ook even benieuwd welke roomkaas je hebt gebruikt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *