Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bakken met vanille

Zoetrecepten

Wat is vanille eigenlijk? En wat is het verschil tussen vanille aroma, extract, -suiker en -poeder? Ik leg het je uit en laat je zien hoe je het zelf kunt maken.

HOE ONTSTAAT VANILLE?
Vanille is een echte smaakmaker. Ik ken niemand die het niet lekker vindt als er een vleugje vanille door een baksel gaat. De smaak is afkomstig van de tropische vanille orchidee. De vruchten (peulen) van deze plant worden onrijp geplukt, doorgaan een fermentatieproces en worden vervolgens gedroogd. Het vanille aroma dat hierbij vrijkomt heet vanilline. Na het fermentatie- en drogingsproces zien de vruchten er zwartgeblakerd uit, zoals wat wij kennen als vanillebonen of vanillestokjes. Als je een vanilleboon opensnijdt, kun je het merg eruit schrapen. Dit is de meest geconcentreerde vorm van vanille en heel sterk van smaak.

Wil je weten hoe je bv. vanille extract kunt vervangen door vanille aroma? Of door vanillesuiker? Of andersom? Lees dan verder in dit artikel (klik).

WAT IS VANILLE AROMA?
De beschikbaarheid van echte vanille is beperkt, waardoor de prijs van de bonen best hoog is. Zeker wanneer je vanillebonen hebt van goede kwaliteit. Daar hebben fabrikanten wat op bedacht. Met chemische processen is het mogelijk om van bijvoorbeeld hout, oude kranten en gist op een synthetische variant op vanilline te maken. Dit smaakt net zoals vanille en wordt gebruikt voor het maken van het vanille aroma of essence dat je meestal in de supermarkt ziet of als ingrediënt op verpakkingen.

WAT IS VANILLE EXTRACT?
Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen vanille aroma en vanille extract. Aroma is dus via een chemisch proces tot stand gekomen, terwijl vanille extract is een pure, vloeibare vorm van vanille doordat de opengesneden stokjes voor langere tijd hebben getrokken. Je kunt vanille extract héél makkelijk zelf maken, check hier in mijn recept hoe je dat doet! Je kunt vanille extract ook gewoon kopen in de betere supermarkten, speciaalzaken of kookwinkels.

WAT IS VANILLEPOEDER?
Kort door de bocht is vanillepoeder gemaakt van fijngemalen vanillebonen. Maar let wel, er zijn twee soorten. De ene soort is gemaakt van de totale vanilleboon en de andere van enkel het merg. Deze laatste variant is sterker van (vanille)smaak en daarom ook duurder. Ik koop het altijd bij de Turkse deli of kruidenzaak, maar ook biologische supermarkten of natuurwinkels verkopen het meestal wel.

Vanille boon vanille extract vanillepoeder

WAT IS VANILLESUIKER?
Je kunt vanillesuiker zelf maken, maar ook in de supermarkt kopen. Die uit de supermarkt heeft een hele geconcentreerde vanillesmaak en is kunstmatig op smaak gebracht. Eigenlijk is vanillesuiker simpelweg ‘gewone’ suiker waar het aroma van een vanillestokje voor langere tijd in heeft kunnen trekken. Je maakt het ZO makkelijk zelf. Heb je voor een recept het merg van een vanillestokje gebruikt? Gooi de leeg geschraapte bonen dan niet weg, maar steek ze in je suikerpot. De suiker krijgt vanzelf een heerlijk vanille aroma, máár niet zo sterk als de zakjes die je in de winkel koopt.

16 antwoorden op “Bakken met vanille

 1. dank je wel! Hier was ik echt net naar opzoek! Moest vanille extract gebruiken, maar kan het nergens vinden, heb wel aroma in huis. Ga dat dus gebruiken op basis van bovenstaand schema!

 2. Ik kreeg een recept van een stokje vanille in wodka laten trekken en dat zou je ook als een vanille extract kunnen gebruiken. Het ruikt na 2 maanden trekken en schudden erg naar vanille en smaakt er ook naar, maar kan ik dat ook als een soort vanille toevoeging gebruiken. Het is helemaal niet zoet, want er zit geen zoetstof in. Niet dat ik het doe, maar zou me kunnen voorstellen dat ik er basterdsuiker bij kieper en dan een apperatief zou hebben. Hoor graag van je, alvast bedankt.

  1. Hi Marijke, afhankelijk van hoeveel vanillestokjes je gebruikt per hoeveelheid wodka is dat precies hoe je vanille extract maakt. Ik weet niet waar je het precies voor wilt gebruiken, maar je zit goed in ieder geval!

 3. Hi Mariette,

  Ik ga zo panna cotta maken en in dat recept staat dat ik 15 gram vanillesuiker nodig heb. Nu heb ik ook nog een vanillestokje en ik zou graag een deel van de suiker vervangen door het stokje. Klopt het dat nu net dit niet kan vinden? Dus gebruik van 1 vanillestokje (merg) t.o.v. vanillesuiker.
  Ik ben benieuwd, ga het anders zelf gewoon even testen, maar mocht je het zo weten…… Bedankt!

  1. Sorry beetje late reactie! Een goede vraag, maar deze is beantwoord onderin het lijstje met vervangingen! Als je een wat kleinere vanille boon hebt (waarschijnlijk wel het geval), dan heb je aan 1/4e genoeg.

 4. Hallo Mariette,
  Vanille-extract zelf maken kan ik iedereen aanbevelen. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Heerlijke smaak en nog voordelig ook. Ik ben begonnen in september 2017 met 70 cl. (goedkope) wodka en 10 stokjes, goede kwaliteit, vanille. Dus niet die gortdroge stokjes van de Appie, maar die fijne vette, dikke en soepele stokjes. Gekocht via Internet. Bijvoorbeeld bij http://www.vanillestokjes.be of de Kruidenbaron. Zijn niet goedkoop. Zo tussen de Euro 30,- en Euro 50,-. Maar dan heb je ook echte kwaliteit. Samen met de wodka lijkt het erg duur. Maar als je vanille extract koopt bij bijvoorbeeld Dille & Kamille betaal je al Euro 12,95 voor 60 ml !!! Dus zelf maken. De stokjes in de fles wodka doen. Donker en koel wegzetten. Twee maanden wachten. Ondertussen om de twee dagen de fles even schudden. Hoe langer je wacht, hoe sterker de smaak. Kun je nagaan hoe mijn vanille extract smaakt na anderhalf jaar. En het mooie is: als je een paar theelepeltjes gebruikt hebt, vul je het weer bij met een beetje wodka. Zo zit je nooit zonder. Hetzelfde geldt voor het maken van andere extracten: amandel-extract, koffie-extract, chocolade-extract. Gewoon zelf maken. Recepten genoeg op Internet. Nooit meer die chemische troep van Dr. Oetker.

  MVG
  Janwillem van Boven

  1. Hi Janwillem, ik ben het helemaal met je eens hoor! Ik heb zelf ook altijd een fles zelfgemaakte vanille in de kast staan. Nog geen tijd gehad om het recept uit te werken, dus fijn dat jij dat nu hebt gedaan met alle bijbehorende tips 😀 Dank voor je bericht!

 5. Bedankt voor de uitleg wat betreft de verhoudingen van de verschillende vanille producten…was ik net naar op zoek.
  Heb zelf net een half liter vanille extract gemaakt van vodka en 5 vanille stokjes (stokjes gekocht bij de Kruidenbaron…mooi dik en vet)
  Veel recepten worden gemaakt met vanille suiker of een stokje maar ik vind het extract toch het aller beste smaak geven en als je het zelf maak valt de prijs echt mee…5 stokjes €20 en halve liter vodka €8 = €28 voor een HALVE LITER vanille extract.
  Smiles…Janne

 6. Hoi Mariëtte,
  Gisteren uit Madagaskar teruggekomen en ja. Verse vanille meegenomen. Alleen zag ik dat de vanille extract met vodka is gemaakt. En dat lust ik niet. Smaakt je extract er dan naar of is het alleen voor het recept? Ook voor de kids vind ik het een dingetje. Is er eventueel nog een ander recept? Dank trouwens voor al je lekkere recepten. De panna cotta en banketbakkers room van Adriano Zumba ga ik zeker maken. Al ast bedankt voor je reactie. Ilse

  1. Hi Ilse, wauw verse vanille uit madagaskar, wat een feest! Met wodka (zie het recept hier: https://www.zoetrecepten.nl/recepten/basisrecepten/zo-maak-je-vanille-extract/ ) is dé manier waarop smaak-extracten gemaakt worden. Je gebruikt uiteindelijk zulke kleine hoeveelheden dat de wodka verwaarloosbaar is en enkel de smaak van vanille overblijft. Dus naar mijn mening hoef je je geen zorgen te maken over kinderen of het feit dat jij zelf niet van wodka houdt.

   1. Dank voor je antwoord. Ik ga m zeker proberen. Ik heb al heerlijke banketbakkersroom a la Adriano Zumba gemaakt en vanille vla. Zo heerlijk. Nogmaals dank

 7. In het verlengde van…
  Hoe werkt het met vanillepoeder? Hoe gebruik je dat en klopt het dat dat helemaal niet naar vanille ruikt??🤔🤔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.