Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bakken met vanille

Zoetrecepten

Wat is vanille eigenlijk? En wat is het verschil tussen vanille aroma, extract, -suiker en -poeder? Ik leg het je uit en laat je zien hoe je het zelf kunt maken.

HOE ONTSTAAT VANILLE?
Vanille is een echte smaakmaker. Ik ken niemand die het niet lekker vindt als er een vleugje vanille door een baksel gaat. De smaak is afkomstig van de tropische vanille orchidee. De vruchten (peulen) van deze plant worden onrijp geplukt, doorgaan een fermentatieproces en worden vervolgens gedroogd. Het vanille aroma dat hierbij vrijkomt heet vanilline. Na het fermentatie- en drogingsproces zien de vruchten er zwartgeblakerd uit, zoals wat wij kennen als vanillebonen of vanillestokjes. Als je een vanilleboon opensnijdt, kun je het merg eruit schrapen. Dit is de meest geconcentreerde vorm van vanille en heel sterk van smaak.

WAT IS VANILLE AROMA?
De beschikbaarheid van echte vanille is beperkt, waardoor de prijs van de bonen best hoog is. Zeker wanneer je vanillebonen hebt van goede kwaliteit. Daar hebben fabrikanten wat op bedacht. Met chemische processen is het mogelijk om van bijvoorbeeld hout, oude kranten en gist op een synthetische variant op vanilline te maken. Dit smaakt net zoals vanille en wordt gebruikt voor het maken van het vanille aroma of essence dat je meestal in de supermarkt ziet of als ingrediënt op verpakkingen.

WAT IS VANILLE EXTRACT?
Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen vanille aroma en vanille extract. Aroma is dus via een chemisch proces tot stand gekomen, terwijl vanille extract is een pure, vloeibare vorm van vanille doordat de opengesneden stokjes voor langere tijd hebben getrokken. Een uitgebreider recept hiervoor volgt nog! Je kunt vanille extract ook gewoon kopen in de betere supermarkten, speciaalzaken of kookwinkels.

WAT IS VANILLEPOEDER?
Kort door de bocht is vanillepoeder gemaakt van fijngemalen vanillebonen. Maar let wel, er zijn twee soorten. De ene soort is gemaakt van de totale vanilleboon en de andere van enkel het merg. Deze laatste variant is sterker van (vanille)smaak en daarom ook duurder. Ik koop het altijd bij de Turkse deli of kruidenzaak, maar ook biologische supermarkten of natuurwinkels verkopen het meestal wel.

Bakken met vanille

WAT IS VANILLESUIKER?
Je kunt vanillesuiker zelf maken, maar ook in de supermarkt kopen. Die uit de supermarkt heeft een hele geconcentreerde vanillesmaak en is kunstmatig op smaak gebracht. Eigenlijk is vanillesuiker simpelweg ‘gewone’ suiker waar het aroma van een vanillestokje voor langere tijd in heeft kunnen trekken. Je maakt het ZO makkelijk zelf. Heb je voor een recept het merg van een vanillestokje gebruikt? Gooi de leeg geschraapte bonen dan niet weg, maar steek ze in je suikerpot. De suiker krijgt vanzelf een heerlijk vanille aroma, máár niet zo sterk als de zakjes die je in de winkel koopt.

BAKKEN MET VANILLE
Wanneer je welke vorm van vanille gebruikt is deels persoonlijke voorkeur en deels afhankelijk van het recept. Vanille extract is bijvoorbeeld vloeibaar en bevat alcohol, dat is niet altijd wenselijk voor elk recept. Voor een klassieke banketbakkersroom wordt eigenlijk altijd een vanilleboon gebruikt, maar vanillepoeder kan ook prima. Denk dus bij elk recept goed na wat logisch is, wat je het meest lekker lijkt óf gewoon wat je in huis hebt. Je zult misschien wel eens vanille aroma voor vanille extract willen vervangen of vanillesuiker door vanillepoeder, etc.! Ik laat je onderstaand zien hoe je alle soorten vanille het beste door elkaar kunt vervangen. Ik ga hierbij uit van de geconcentreerde zakjes vanillesuiker uit de winkel en vanillepoeder op basis van de gehele boon. Het loopt op in sterkte van smaak:

Zo vervang je 1 zakje vanillesuiker:

 • Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1/2 tl vanille extract
 • Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1 tl vanille aroma
 • Door dezelfde hoeveelheid suiker plus 1/4 tl vanillepoeder

Zo vervang je 1 tl vanille aroma:

 • Door 1/2 tl vanille extract
 • Door 1/4 tl vanillepoeder
 • Verminder de hoeveelheid suiker en voeg 1 zakje vanillesuiker toe

Zo vervang je 1 tl vanille extract:

 • Door 2 tl vanille aroma
 • Door 1/2 tl vanillepoeder
 • Verminder de hoeveelheid suiker en en voeg 2 zakjes vanillesuiker toe

Zo vervang je 1 tl vanillepoeder:

 • Door 4 tl vanille aroma
 • Door 2 tl vanille extract
 • Verminder de hoeveelheid suiker in het recept en voeg 4 zakjes vanillesuiker toe

Zo vervang je het merg van 1 (flinke) vanilleboon:

 • Door 3 tl vanille extract
 • Door 1,5 tl vanillepoeder
 • Verminder de hoeveelheid suiker en en voeg 6 zakjes vanillesuiker toe

Bekijk ook

6 antwoorden op “Bakken met vanille

 1. dank je wel! Hier was ik echt net naar opzoek! Moest vanille extract gebruiken, maar kan het nergens vinden, heb wel aroma in huis. Ga dat dus gebruiken op basis van bovenstaand schema!

 2. Ik kreeg een recept van een stokje vanille in wodka laten trekken en dat zou je ook als een vanille extract kunnen gebruiken. Het ruikt na 2 maanden trekken en schudden erg naar vanille en smaakt er ook naar, maar kan ik dat ook als een soort vanille toevoeging gebruiken. Het is helemaal niet zoet, want er zit geen zoetstof in. Niet dat ik het doe, maar zou me kunnen voorstellen dat ik er basterdsuiker bij kieper en dan een apperatief zou hebben. Hoor graag van je, alvast bedankt.

  1. Hi Marijke, afhankelijk van hoeveel vanillestokjes je gebruikt per hoeveelheid wodka is dat precies hoe je vanille extract maakt. Ik weet niet waar je het precies voor wilt gebruiken, maar je zit goed in ieder geval!

 3. Hi Mariette,

  Ik ga zo panna cotta maken en in dat recept staat dat ik 15 gram vanillesuiker nodig heb. Nu heb ik ook nog een vanillestokje en ik zou graag een deel van de suiker vervangen door het stokje. Klopt het dat nu net dit niet kan vinden? Dus gebruik van 1 vanillestokje (merg) t.o.v. vanillesuiker.
  Ik ben benieuwd, ga het anders zelf gewoon even testen, maar mocht je het zo weten…… Bedankt!

  1. Sorry beetje late reactie! Een goede vraag, maar deze is beantwoord onderin het lijstje met vervangingen! Als je een wat kleinere vanille boon hebt (waarschijnlijk wel het geval), dan heb je aan 1/4e genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.