Dulce de leche is een dikke spread-achtige karamelsaus op basis van enkel melk en suiker, die je met maar 1 ingrediënt kunt maken!
Dulce de leche: een geweldig lekkere karamelspread op basis van enkel melk en suiker. Dulce de leche is oorspronkelijk een Zuid-Amerikaans recept, waar het een favoriete lekkernij is. Ze smeren het op brood, cakes, koekjes, crêpes en verwerken het in ijs.
Door de melk en suiker samen te verhitten en zo’n 7 uur samen te laten pruttelen, ontstaat een stevige, romige en zoete karamelsaus. Maar no worries! Er is een veel makkelijkere én snellere manier om dulce de leche te maken. Het enige dat je nodig hebt, is een blikje gecondenseerde melk. Nieuwsgierig? Sla dan een aantal blikjes in en lees onderstaand recept alvast door, zodat je meteen een voorraadje dulce de leche hebt. Want geloof me, dat wil je.
GECONDENSEERDE KOKOSMELK. Ik heb geprobeerd of je met ditzelfde recept ook karamel kunt maken met een blikje gecondenseerde kokosmelk, van met dezelfde kooktijd als in onderstaand recept is vermeld en yes, het werkt. Een heerlijke kokoskaramelsaus is het resultaat. Let wel op: het wordt niet zo’n vaste karamelpasta of karamelspread als op onderstaande foto te zien is. Ik heb nog niet (succesvol) getest of langer inkoken eventueel wel tot dat resultaat kan leiden. Laat je het weten als jij dit wel hebt geprobeerd?
Nog nooit zoete gecondenseerde melk gezien? Tegenwoordig is dit in de meeste supermarkten wel te koop. Je vindt het vaak bij de koffiemelk, of in het Aziatische of Mexicaanse schap in de supermarkt.
Ik heb zo al meerdere keren zelf bonbons gemaakt.
Chocolade (au bain marie) in silicone bonbonvormpjes gieten, uitlaten lekken ďolce dde leche erin in de koelkast 30 min dan afsluiten met weer chocolade.
Klinkt fantastisch! Dit ga ik sowieso proberen, dankjewel Marianne!
Een nog simpelere en snellere methode die ik tegen kwam op het internet:
Nodig: 1 blikje gecondenseerde melk
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 225gr. Schenk de gecondenseerde melk in een platte glazen ovenschaal. Zet deze schaal in een grotere braadslee en schenk in de buitenste braadslee een laag water. Tot halverwege de glazen ovenschaal. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie.
Zet de schaal voor circa 75-90 minuten in de oven. Tussentijds even checken of er nog voldoende water in zit. Anders een beetje bijschenken. (pas op voor de hete stoom).
De Dulce is klaar als het een mooie caramelbruine kleur heeft. Laat het iets afkoelen, roer goed door en schep in een bakje wat afsluitbaar is. Bewaar in de koelkast.
Hi Luub, grappig als het zo ook werkt! Heb je het ook al uitgeprobeerd?
Mijn dulce de leche is wel erg dik als het uit blikje komt.
Moet je deze dan nog verdunnen met melk of zo??
Vaak wordt dulce de leche juist als spread gebruikt, zoals ik het in de inleidende tekst ook noem. Bijvoorbeeld om tussen koekjes te smeren. Maar je kunt de dulce de leche ook korter koken, dan wordt ze minder donker van kleur en ook minder stevig.
moet de gecondenseerde melk korter koken als het blikje kleiner is dan die van jou? of maakt dit geen verschil?
Hi Kees, ik vermoed van wel! Maar ik durf dit niet met zekerheid te zeggen.
Ik heb het vandaag gemaakt. Het is heerlijk!!!! Groetjes mirjam
Fijn! Geniet ervan!
Superrrr lekker. Denk dat mijn kids ervan zullen smullen op de boterham. Dank!
Dat is het betere broodbeleg 😉
Eerder vandaag een blikje gekookt, maar vind het wat licht gebleven..
Kan je de dulche de leche die je nu hebt nog verder inkoken in een pannetje om dikker te maken?
Ja hoor dat kan! Ik zou adviseren om hem au bain marie verder te koken zodat je er zoveel mogelijk controle over hebt.
Ik wil dit graag als vulling gebruiken voor een taart.
Nu wil ik de taart morgen maken, maar de karamel vandaag alvast laten koken zodat ik het morgen kan gebruiken.
Blijft de karamel zacht en smeerbaar?
Mocht de dulce de leche te dik zijn geworden, kun je het altijd nog even terugsmelten, au bain-marie.
Dit is natuurlijk niet van 1 ingrediënt gemaakt…. De inhoud van een blikje gecondenseerde melk bestaat uit veel meer dan één ingrediënt!
Toch staat er maar 1 ingrediënt op je lijstje als je boodschappen gaat doen.