Zoete foodie op reis: Montpellier, Nîmes en Avignon

Zoetrecepten

Ik ben gek op Frankrijk. Op het land, de taal en op haar heerlijke patisserie natuurlijk. Naar mijn mening is de zoete keuken in Frankrijk op haar best. Vorige week was ik er even een weekje tussenuit en heb ik op en top kunnen genieten van de echte Franse patisserie. Even geen werk, (bijna) geen blog, maar wel heel veel lekker eten. We verbleven in Montpellier (Frankrijk), in de regio Languedoc. Dit wist je natuurlijk al lang als je mij volgt op Instagram. In deze blogpost neem ik je even mee naar o.a. Montpellier, Nîmes en Avignon en vertel ik je welke lekkere (zoete) tentjes en gebakjes je niet over mag slaan én deel ik mijn ultieme manier om een crêpe te eten.

We startten onze vakantie in Clermont-Ferrand, een mooie plaats om te stoppen op weg naar het Zuiden. Je rijdt door een prachtig bergachtig gebied, dus je kijkt je ogen uit. En nog belangrijker: in Clermont-Ferrand kun je dus dit soort gebakjes kopen. Een soort enorme macaron, met een crème van rozenwater en friszoete frambozen ertussen. Heaven. Dit ga ik uiteraard na proberen te maken.

IMG_8392

En ik ben in Clermont-Ferrand ook op het idee gekomen om heerlijke combinaties met meringue te gaan uitproberen. Zo kocht ik in de patisserie La Ruche Trianon niet alleen bovenstaand goddelijkheidje, maar ook deze meringues met mengsels van noten erdoorheen. Zoals deze met amandelen (links) en geroosterde hazelnoten (rechts):

BeFunky Collagea

Is het een bloem? Is het een ijsje? HET IS EEN BLOEMETJES IJSJE! Waarom hebben we dit niet in Nederland? Hier word je toch vrolijk van! En je wordt nog vrolijker als je een hap neemt, want het is onwijs lekker ijs. Mijn keuze: salted caramel, kokos en framboos sorbet. Perfect. Deze ijsjes kun je halen bij ‘Amorino’. Echt even doen als je deze ijszaak ziet!

IMG_0592

I love cocktails. En daarom zochten we de beste cocktailszaak van Montpellier op: Papa Double. Als je de menukaart openslaat ben je al onder de indruk van het aanbod, de creatieve namen en toffe tekeningen die bij de cocktails horen. Ik dronk de zoete ZaZa Poppin en Thomas nam de Bahia Bella. De cocktails zijn niet goedkoop, maar ontzettend de moeite waard!

BeFunky Collage

FullSizeRender (2)

Als je in Frankrijk bent moet je een tartelette au citron eten. Zo werkt dat nu eenmaal. Deze tartelette au citron et meringue haalde ik bij Ortholan, een patisserie in Montpellier. Terwijl er een frisse zomerbui uit de hemel stortte, schuilden wij onder het afdakje van Ortholan met dit fijne taartje.

IMG_0620

Wat schreeuwt er nu meer FRANSE PATISSERIE, dan tartelettes au citron? Nou, madeleines misschien? We hadden een paar slechte madeleines ingeslagen (nothing makes me more grumpy…), dus was ik vastberaden om dan maar zélf heerlijke madeleines te gaan maken, in onze Airbnb. Sinaasappel madeleines. We kochten alle ingrediënten en een madeleine vorm bij de Carrefour. Dat is btw één van mijn favo Frankrijkuitjes: een ritje naar de Carrefour. Anyhow: in de airbnb was geen mixer. En ook geen rasp. Oeps. Details! Dan moest ik maar tot na de vakantie wachten. Hier een kleine sneakpeak van de madeleines die ik uiteindelijk de dag na terugkomst in NL heb gemaakt.

FullSizeRender (3)

In deze lange lijst van Franse zaligheden is er geen enkel ding dat kan toppen aan mijn childhood favorite: mama’s opgebakken crêpes met Nutella. Als sinds jongs af aan smullen we hier elke Frankrijkvakantie van. Wie er van ons gezin dan ook op vakantie gaat naar Frankrijk, je hoort voor iedereen zo’n pak crêpes mee te nemen. Ook Thomas is verkocht. Elke ochtend bij het ontbijt en ’s avonds als toetje moet er zo een crêpe gegeten worden op vakantie. Nieuwsgierig geworden?

Ok, daar komt ‘ie. Mijn favo Franse crêpe eet je zo: je koopt de goedkoopste crêpes (die je vindt op de koekjes afdeling, niet in de koeling!!) in de Carrefour/Supermarché etc. en een pot Nutella. Meestal zijn de crêpes door midden gevouwen en zitten er 12 – 16 in een verpakking. Smeer een royale laag Nutella op de helft van de crêpe en vouw de crêpe nogmaals door midden zodat je een driehoekje overhoudt. Neem een koekenpan en verwarm hier wat olie in, zet de pan op laag – medium vuur en bak de crêpe hierin op. Hij mag best lekker donker worden, misschien zelfs iets te donker. Zo wordt de crêpe heerlijk knapperig en onweerstaanbaar lekker. Oh en: je kunt de Nutella natuurlijk ook vervangen voor kaas.

Menig Fransoos zou de manier waarop we deze crêpes maken vast vervloeken, maar ik zeg het je: lekkerder dan dit wordt het niet. Dit recept voor Franse crêpes is dan ook mijn laatste en tegelijkertijd beste tip van dit artikel!

BeFunky Collaged