Ga naar de inhoud
Dit vind ik van een plantaardige lifestyle
Foodfun & -nieuws 19 juni 2017

Dit vind ik van een plantaardige lifestyle

Dit vind ik van een plantaardige lifestyle

Op dag 29 van mijn vegan challenge brak ik. Dat lazen jullie al in mijn laatste food diary. Maar wat vind ik na mijn challenge van een plantaardige(re) lifestyle?

Drie weken geleden mocht ik samen met een aantal andere bloggers naar een koolzaadveld om te zien hoe koolzaadolie geproduceerd wordt. Koolzaadolie is één van de drie oliën (naast zonnebloem- en lijnzaadolie) die gebruikt worden om de plantaardige Becel margarine te maken. Ik weet vrij weinig van margarine, dus vond het zeker tijdens mijn vegan challenge tof om bij de boer te kunnen kijken. Becel vroeg mij vervolgens wat ik van een plantaardige lifestyle vind en of ik dit voortzet na het aflopen van mijn uitdaging. Het leek me een goede reden voor een artikel, want ik vind hier nogal wat van.

0T4A7307-2

DE VOORDELEN
Eerst nog even terug naar de basis. Want waarom zou ik plantaardiger of vegan willen eten? Naast het feit dat ik het wilde begrijpen en ervaren, zijn er voor mij drie belangrijke argumenten (en dus voordelen). Dierenleed lijkt het meest genoemde argument. Dat snap ik, want ook al gaan er voor eieren en zuivel meestal niet direct dieren dood, hun bestaansrecht is beyond treurig. Ook het milieu ondervindt veel voordelen van een plantaardige lifestyle. Denk hierbij aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en bodem-, water- en luchtvervuiling die veehouderij tot gevolg heeft. Maar de effecten op de gezondheid mogen juist wat extra aandacht krijgen vind ik. Zo adviseren de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om minder dierlijke producten (en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en plantaardige vervangers) te eten omdat dit een lager risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt en de kans op bepaalde soorten kanker kan verkleinen.

Wist je dat de consumptie van dierlijke producten in de afgelopen 50 jaar met 50% is toegenomen in Europa? We eten daarmee 4-5 keer zoveel eiwitten als mensen in minder welgestelde gebieden én we eten 70% meer eiwitten dan gezond is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Oef.

ZO PLANTAARDIG BEN IK NU
Niet alleen Becel, maar iedereen in mijn omgeving vroeg zich af of ik nu 100% vegan zou worden. We zijn inmiddels twee weken verder en ik eet niet meer vegan. Begrijp me niet verkeerd, want ik kan een plantaardige lifestyle zoals je hierboven al las alleen maar aanmoedigen. Daarnaast heb ik door mijn ervaringen onwijs veel respect voor vegans gekregen. Maar een volledige switch naar een plantaardige lifestyle? Dat is voor mij op dit moment een te grote stap. Dus wat dan?

STEP BY STEP
Ik ben me heel bewust geworden van de hoeveelheid dierlijke producten in mijn maaltijden en tussendoortjes. Na week 2 merkte ik al hoe easy ik veel producten had vervangen door een plantaardige variant. De schappen in de supermarkt staan vol met alternatieven voor bijvoorbeeld dierlijke zuivelproducten, zodat je ze überhaupt niet eens hoeft te missen. Echt ideaal! Zo kun je je eigen voedingspatroon in kleine stapjes plantaardiger maken. Deze plantaardige alternatieven heb ik aan mijn challenge overgehouden:

  • Vegan kokosyoghurt met appel en framboosjes voor ontbijt.
  • Er staat standaard een pak amandel- of havermelk in de koelkast voor pannenkoekjes of andere recepten.
  • Recepten met roomboter probeer ik nu vaker uit met plantaardige margarine of olie.
  • In plaats van standaard naar honing te grijpen, gebruik ik nu vaker ahornsiroop of agavesiroop.
  • Ik beperk het eten van dierlijke producten (kaas, ei) zoveel mogelijk tot het avondeten; vlees en vis tot het weekend.

Stiekem best makkelijk toch? Want je hoeft niet per se volledig vegan te gaan. Ik denk juist dat kleine stapjes naar een plantaardiger voedingspatroon een slimme keuze en goede manier zijn, waardoor je minder snel ’terugvalt’. Welke plantaardige producten eet jij graag? En hoe kijk jij hier tegenaan?

Benieuwd hoe ik mijn 30 dagen vegan challenge op mentaal, lichamelijk, sociaal en praktisch vlak heb ervaren? In mijn vorige artikel deed ik hier een persoonlijk boekje over open.

IMG_6121

Ik noemde het al eerder, maar ik ga aankomende periode vaker aan de slag met de plantaardige margarine van Becel voor een leuke samenwerking. Ze breiden hun assortiment steeds verder uit met plantaardige margarines en dat heeft mijn aandacht getriggerd sinds mijn vegan challenge. Recepten met plantaardige margarine zijn daarnaast niet alleen geschikt voor vegans, maar ook voor mensen met een lactose intolerantie. En zoals jullie weten vind ik het heel belangrijk dat iedereen van mijn lekkers kan genieten. Heb jij verzoekjes? Let me know, dan ga ik daarmee aan de slag!

100% PLANTAARDIG LEVEN
Wil jij wel de overstap maken naar een volledig vegan lifestyle? Het is mij heel duidelijk geworden dat de manier waarop je de overstap maakt, van enorm belang is. Doordat ik alle dierlijke producten abrupt voor 30 dagen uit mijn leven schrapte, werden mijn cravings ernaar gigantisch en de kans om de mist in te gaan steeds groter. And so it happened op dag 29.

Ik raad een échte carnivoor of flexitariër niet aan om van de één op de andere dag volledig plantaardig te gaan eten. Ook al lijkt je wil nog zo sterk. Voor jezelf is het ’t meest haalbaar om er stapje voor stapje in te gaan. Schrap steeds een dierlijk product uit je voedingspatroon en vervang deze met een alternatief. Die zijn er namelijk genoeg! Zo laat je jezelf rustig wennen en loop je de man met de hamer mis 😉

Bronnen: De CorrespondentWereld Kanker Onderzoek FondsRapport planbureau voor de LeefomgevingAdvies Voedingscentrum en GezondheidsraadRapport ENA – Artikel Trouw

Dit is een gesponsord artikel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Dit vind ik van een plantaardige lifestyle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *