Ga naar de inhoud
Zo heb ik mijn 30 dagen vegan écht ervaren
Foodfun & -nieuws 10 juni 2017

Zo heb ik mijn 30 dagen vegan écht ervaren

Zo heb ik mijn 30 dagen vegan écht ervaren

In mijn food diaries liet ik jullie elke week zien wat ik at tijdens mijn vegan challenge. Ik ontdekte waanzinnige lekkere recepten en liet af en toe doorschemeren het ook wel moeilijk te hebben. Maar hoe heb ik mijn vegan challenge nu écht ervaren? Hoe voelde ik me er mentaal bij, wat deed het met mijn lichaam, wat waren de reacties in mijn omgeving en wat vond ik makkelijk of lastig aan zo’n vegan lifestyle? Ik vertel het je allemaal.

Heb jij even gemist waarom ik aan deze 30 dagen vegan challenge was begonnen? Lees dat dan hier nog eens rustig na.

MENTALLY VEGAN
In de eerste week was ik overenthousiast en stuiterde ik door het huis. Ik wist niet waar ik de tijd vandaan moest halen om alle inspiratie en receptideeën uit te werken. Ik zag de (tijdelijke) vegan lifestyle als een echte uitdaging en haalde veel energie uit het zoeken naar en proberen van nieuwe producten, recepten, informatie, boeken en hotspots.

In week 3 ging de oorspronkelijke lol er een beetje van af. Ik had de dagelijkse vegan draai inmiddels aardig te pakken en het werd meer routine. Aan het einde van deze derde week kwam daar een portie crankiness bij. Geen kaasstengels of nacho’s op het terras, geen broodje pulled pork op Rollende Keukens en geen zelfgemaakt petit fourtje op de bruiloft van mijn zus. Ook kreeg ik een obsessie met (het liefst gezoute) noten die ik zag als de enige manier om cravings te kunnen stillen. Hello kilo’s. In plaats van af te vallen zoals iedereen verwachtte, kwam ik dus aan. Ironie! Ik was er een beetje klaar mee, resulterend in mijn zonde op dag 29.

IMG_7892-2

VEGANIZED BODY
Iedereen vroeg hier continu naar. Merk je al wat aan je lichaam? Heb je wel genoeg energie? Krijg je echt sterkere nagels en glanzender haar? Ben je afgevallen? Allereerst: ik sta hier heel nuchter in en verwachtte er weinig van. Ik heb natuurlijk wel extra opgelet, maar ook alle andere factoren in mijn achterhoofd gehouden.

Na de eerste week van mijn challenge was ik vrij energieloos. Maar het werd ook warmer buiten én ik zat in mijn vrouwelijke periode van de maand. In de derde week was deze moeheid verdwenen en had ik weer volle energie met sporten. Aan mijn haren en nagels merkte ik weinig. Ik heb vaak nagellak op, waardoor ze wel vaker ups en downs hebben wat betreft splijten. Ook viel ik niet af, want ik eet al onwijs veel groenvoer en relatief weinig vlees of fastfood. Een groot verschil merkte ik in de eerste week ná mijn challenge, toen ik een buitenproportionele puistenaanval kreeg in mijn gezicht. Ook ging mijn stoelgang minder soepel, maar dat vind ik best logisch.

Zo heb ik mijn 30 dagen vegan écht ervaren

VEGAN EN EEN SOCIAAL LEVEN
Van dit onderdeel ben ik nog wel het meest geschrokken. Ik heb absoluut onderschat hoe moeilijk het is om tegenover vrienden, familie en kennissen uit te moeten (blijven) leggen dat je vegan bent. Niet iedereen begreep waarom ik dit deed. En waarom in deze maand. In eerste instantie blijft iedereen heel beleefd, tot ze horen dat het om een 30 dagen challenge gaat. Dan komen de eerlijke meningen over het ‘vegan zijn’. En die zijn soms echt pittig.

Gelukkig vonden bijna al mijn vrienden (en familie) het juist heel tof dat ik dit deed; ze namen me mee naar vegan hotspots, tagden me in 1000 vegan recepten en nodigden me zelfs uit voor een vegan thuisdinertje. Ook Thomas probeerde minder dierlijke producten te eten en bakte gauw een eitje als ik buiten de deur was. Zo lief! Dat heb ik echt enorm gewaardeerd.

Happy belly rollende keukens

HOE PRAKTISCH IS VEGAN
Velen denken dat een vegan lifestyle heel veel moeite kost. De meeste vegans zeggen dat dat niet zo is. Mij kostte het meer tijd doordat ik nog moest ontdekken welke producten niet vegan waren en waar ik mijn maaltijden mee kon vullen. Een gezonde lifestyle waarin je al je maaltijden zelf bereidt en geen pakjes of zakjes gebruikt kost ook meer tijd. Dat geldt voor vegan maaltijden eigenlijk net zo.

Thuis waren vegan maaltijden totaal geen probleem en at ik heerlijk. Buiten de deur werd het een stuk lastiger. Even snel iets op het station halen voor lunch? Dan kom je al gauw uit op een zak wortels met hummus. Gelukkig komen er steeds meer vegan alternatieven en toffe hotspots die dat een stuk makkelijker maken.

CONCLUSIE
Van de één op de andere dag vegan gaan kan ik niemand aanraden, als je het tenminste op lange termijn vol wilt houden. Vergelijk het met een dieet dat in de eerste weken heel interessant is, maar zodra het nieuwe eraf is blijven vooral de dingen over die je niét mag. Als je het echt wilt, probeer dierlijke producten dan stukje bij beetje uit je leven te schrappen en te vervangen door fijne vegan alternatieven, want die zijn er heus voldoende.

Lichamelijk was deze challenge eigenlijk te kort om echt verschillen te merken. Zo slaat je lichaam bepaalde vitamines (om maar even B12 als voorbeeld te nemen) op voor tijden van schaarste, waardoor je hier na een maand nog geen verschil in merkt.

Socially gaat vegan zijn je ook echt niet in de koude kleren zitten. Je hebt er een dikke huid en veel overtuigingskracht (van je eigen principes dan, niet naar anderen toe) voor nodig. Ik heb in deze maand echt een dikke vette portie respect voor vegans ontwikkeld, want wat vindt iedereen veel van ‘jouw’ leef- of voedingspatroon als dat afwijkt van het gemiddelde. Ik ga in ieder geval lekker door met vegan recepten maken om ervoor te zorgen dat deze zoete categorie nog veel voller komt te zitten.

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

4 berichten over “Zo heb ik mijn 30 dagen vegan écht ervaren

 1. Ik vind dat je het goed gedaan hebt en het past ook bij wie jij bent. Maar in mijn ogen at je al heel vegetarisch, voor mij zou het echt een te grote stap zijn. En om dan even mijn mening te geven: Ik vind dat men vegan moet willen zijn voor het dierenleed en niet omdat je er mooier van gaat uit zien. Ik denk namelijk dat een uitgebalanceerd eetpatroon (zoals jij al had) daar al voor zorgt. Hoe dan ook. Super tof dat je dit gedaan hebt met al die uitstapjes die in mei gepland stonden en ook fijn dat je er iets van geleerd hebt over jezelf en de vegan-lifestyle!

  1. Ha Lian, thanks voor je lieve berichtje! Ik heb nog niet eerder gehoord dat iemand vegan is geworden, omdat ‘ie er ‘mooier’ van zou worden. Ik vind zelf naast dierenleed juist ook het milieu en je eigen gezondheid heel belangrijk. De gezonde effecten van een vegan voedingspatroon worden vaak in verband gebracht met lichamelijke factoren zoals energie level/haar/huid/stoelgang etc., vandaar dat ik daar in dit artikel mijn ervaringen over deel (dus zeker niet de reden om vegan te worden, meer een gevolg van). Wat wel de belangrijkste redenen voor de meeste vegans zijn vind je trouwens hier 🙂 –>
   http://www.zoetrecepten.nl/blog/challenge-30-dagen-vegan/

   X Mariette

 2. Na het zien van de documentaire ‘What the health’ schrok me echt van hoe corrupt gezondheid organisaties zijn en wat voor effect vlees en zuivel op je gezondheid heeft. Ik heb een zware ontsteking in mijn knie dus ik ga twee maanden vegan leven om te kijken of ik er lichamelijk op voor uit ga. Daarna kan ik misschien overstappen op vegetaries of pesketarisch dieet puur omdat ik beter vood mijn lichaam wil zorgen en echt schrok van de documontaire. Ik ga jou blogs zeker gebruiken om er door heen te komen, bedankt!

  1. Hi Hannah, dat kan ik me goed voorstellen! Ik vond het ook een erg indrukwekkend documentaire. Mocht je verzoekjes hebben voor bepaalde artikelen of recepten, dan kun je me dit altijd laten weten en dan ga ik ermee aan de slag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *