Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bakken met gist

Zoetrecepten

“Zodra er gist in een recept staat, ga ik eerst verder zoeken of het ook met bakpoeder kan.” Herkenbaar? Gist lijkt een beetje eng te zijn, dus besloot ik alles rondom bakken met gist op een rijtje te zetten. Zo spannend is het echt niet!

WAT IS GIST EN WAT DOET GIST?
Gist is een rijsmiddel. Uit bepaalde bakrecepten is het niet weg te denken, zoals brood of oliebollen. Maar wat is gist nu écht? De Van Dale zegt er het volgende van:

gist (de; m)
1. micro-organismen die bier laten gisten, deeg laten rijzen enz.

Deze micro-organismen zijn eencellige schimmels. Ze hebben suiker nodig om  vervolgens om te zetten in koolzuurgas (CO2) en alcohol. De alcohol vervliegt tijdens het bakken, maar er zullen wel bepaalde smaakaroma’s vrijkomen die je baksel een karakteristieke smaak  geven.

Het koolzuurgas zorgt voor belletjes in het beslag/deeg die nergens heen kunnen, waardoor het baksel mooi zal rijzen. Om het koolzuurgas vast te houden moet het deeg elastisch zijn, waarvoor gluten erg belangrijk zijn. Door het deeg meerdere keren te laten rijzen en te kneden, wordt de gist beter geactiveerd en het koolzuurgas gelijkmatiger verdeeld over het deeg.

Er zijn drie bekende soorten gist: verse gist, gedroogde gist en instant gist. Onder deze foto vertel ik je er meer over en hoe je het moet gebruiken.

Bakken met gist

HOE WERKT GIST?
In vergelijking tot andere rijsmiddelen zoals bakpoeder of baking soda, duurt het veel langer totdat gist werkt. De werking van gist is afhankelijk van verschillende factoren zoals suiker, zout, kruiden en de temperatuur, maar ook van het soort gist.

Suiker is nodig als voedingsbodem van de gist. Je kunt gist activeren door het op te lossen in lauw water/melk met een schepje suiker. Maar let op! Wanneer meer dan 10% van het deeg uit suiker bestaat, dan wordt de werking van gist geremd. Voor de juiste rijzing heeft het deeg dan meer gist nodig. Zout en kruiden remmen de werking van gist ook.

De beste temperatuur voor het gistingsproces ligt tussen de 25 – 28 graden. De werking van gist begint bij 10 graden

VERSE GIST
Wordt verkocht in blokken en vaak vergeleken met stopverf (qua looks). Sommige supermarkten, de natuurwinkel, toko’s of bakkers. Verse gist is maximaal 14 dagen in de koelkast houdbaar of 6 weken in de vriezer.
Zo gebruik je verse gist: verbrokkel het en los op in een  lauwe vloeistof, die je nodig hebt voor je recept, met een beetje suiker. Als het goed is ontstaan binnen 10 – 15 minuten bubbeltjes op de vloeistof.

GEDROOGDE GIST
Dit zijn inactieve korreltjes gist, die gemaakt worden van verse gist. Onder een velletje van dode gistcellen bevindt zich de levende kern. Je vindt het bij de natuurwinkel, toko’s of op internet. Het is lang houdbaar.
Zo gebruik je gedroogde gist: los de gedroogde korreltjes op in een lauwe vloeistof die je nodig hebt voor je recept en minimaal vier keer zo zwaar weegt als de hoeveelheid gedroogde gist. Een klein schepje suiker zorgt voor een snellere activatie. Als het goed is ontstaan binnen 10 – 15 minuten bubbeltjes op de vloeistof.

INSTANT GIST
Kleine inactieve ‘staafjes’ gist, die gemaakt worden van verse gist (zie de foto’s). Hier zit geen velletje van dode gistcellen omheen, waardoor het meteen kan worden verwerkt en niet in vloeistof hoeft opgelost te worden.
Zo gebruik je instant gist: ondanks dat het meteen verwerkt kan worden, los ik het liever alsnog in een lauwwarme vloeistof op. Dan weet je zeker dat het volledig geactiveerd wordt en daarnaast zorgt een klein schepje suiker voor een snellere activatie. Let op dat het niet direct in aanraking komt met zout!

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over (bakken met) gist? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

BRONNEN: Bakken met kennis, Eke Mariën – Brood.netXandra bakt brood

Bekijk ook

Een antwoord op “Bakken met gist

  1. Goeiemorgen,

    Kan ik gewoon dr. Oetker gist gebruiken voor een cake? Het is een Italiaans recept waarin staar gist voor zoete baksels maar dat soort gist kan ik hier in Nederland niet vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.