Zo maak je de beste oliebollen!

Zoetrecepten

Het beste recept voor oliebollen! Gemaakt door mijn lief. Al jaren experimenteert hij rond O&N met oliebollen recepten en dit jaar is daar de perfecte oliebol uit komen rollen. Ik deed een dansje, want ik ben GEK op oliebollen. De voor mij perfecte oliebol is luchtig, knapperig en goed gevuld. En niet te vet natuurlijk. Klinkt goed toch?

Lees voor je begint aan het onderstaande recept deze tips door om de beste oliebollen te bakken:

  • Zo krijg je luchtige oliebollen: gebruik durum tarwe en voeg een biersoort met een hoge gisting (trappiste of tripel bier bv.) toe aan het beslag. Tijdens het gisten / rijzen, moet het beslag ten minste van hoeveelheid verdubbelen.
  • Sla je beslag voordat het de pan ingaat 15 keer door, op deze manier krijg je een licht beslag en krijgen je oliebollen een zachte structuur.
  • Voor de knapperigheid van je bol is het van belang dat je verse, nieuwe olie gebruikt en dat deze een constante temperatuur behoudt: doe daarom niet te grote porties in de pan, op die manier koelt de olie te snel af.
  • Laat je krenten, rozijnen of cranberry’s een nacht weken in water en maak ze daarna goed droog voordat je ze aan het beslag toevoegt.
  • Zet je blokjes appel even kort in de oven, zodat deze ook heerlijk zacht zijn wanneer je ze aan het beslag toevoegt.

LET OP: deze oliebollen kun je gemakkelijk lactosevrij maken door de melk te vervangen door sojamelk. Alleen de Wernerbollen vallen af door de witte chocolade.

Zoetrecepten

Zo maak je de beste oliebollen!

Door | 120 | 8 personen

Dit heb je nodig

Oliebollen basisrecept (maakt 25 mini oliebollen):

  • 500gr durum tarwebloem
  • 2 pakjes instant gist
  • 100 gram suiker
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter bier
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 1 liter zonnebloemolie

Vulling klassieke krenten/rozijnenbol:

  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram krenten

 

En zo doe je het

  1. Dit recept maakt 25 mini oliebollen.
  2. Avond van tevoren: Schenk kokend water over de rozijnen en/of krenten in een kom en laat deze een nacht weken. Giet voor gebruik af en droog met een theedoek.
  3. Verwarm in een pan de melk en bier op laag vuur tot 37 graden (lauwwarm).Voeg dan de gist toe met een schepje suiker, zodat de gist geactiveerd wordt.
  4. Klop het eis los in een kommetje en zet even opzij. Neem een grote beslag kom en doe hier de bloem in. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en schenk hier het ei en het gistmengsel in. Voeg de suiker en een theelepel zout toe en roer vervolgens met een spatel tot een beslag.
  5. Dek de schaal af met een vochtige theedoek (hierdoor ontstaat er geen velletje op het beslag) en zet de schaal op een warme plek, zoals bij de verwarming. Laat anderhalf uur rijzen, totdat het beslag in grootte verdubbeld is. De duur van rijzen heeft direct invloed op de luchtigheid van een oliebol.
  6. Neem een grote pan of wok en verhit de olie tot 180C.
  7. Voeg 100 gram gewone rozijnen en 100 gram krenten toe aan het beslag. Klop het beslag 15 keer stevig door met een spatel, bakkers noemen dit het doorslaan van het beslag. Dit helpt bij het voorkomen van luchtbellen in een oliebol en maakt de structuur zachter.
  8. Schep met twee lepels of een ijsschep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot. Bak maximaal 4 – 5 oliebolletjes per keer, anders koelt de olie te snel af. Bak elke kant goudbruin. Oliebollen draaien vanzelf als een kant gaar is, soms hebben ze wel een stootje van een spatel nodig. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker en serveer het liefst direct!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Zo maak je de beste oliebollen!" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

14 antwoorden op “Zo maak je de beste oliebollen!

  1. Heb het recept geprobeerd te maken. Maar waar ik al bang voor was, het beslag is niet gerezen. Ik weet waar dit aan ligt, droge gist hoor je niet bij de warme melk toe te voegen, dan werkt het te snel! Droge gist moet aan de rand van het kuiltje en dan langzaam mee roeren met beslag. Smaak was wel goed, heb ze nml wel gebakken maar deeg was te zwaar door het niet reizen. Ik wist het al toen ik dit recept las ik dacht de gist bij de melk? Maar het staat er, dus zal wel. Verse gist daar in tegen moet wel in de melk opgelost worden. Geleerd van mijn vader (banketbakker) vandaar dat ik dit weet. Maar als dit voor jullie werkt wie ben ik dan het te verbeteren. Bij mij zijn ze in ieder geval mislukt maar de smaak was prima.

  2. Hallo Mariette.
    Ik gebruik altijd verse gist omdat we hier (Denemarken) de droge variant niet kunnen kopen. Nu is mijn vraag, hoeveel gram verste gist moet ik gebruiken voor dit recept?

  3. De oliebollen gemaakt, alleen met een zakje droge gist (ca 9 a 10 gram) bij de bloem. Voor de zekerheid maar niet bij de melk gedaan. De oliebollen hebben n mooie korst en zijn ook luchtig. Alleen de kinderen hielden niet van de biersmaak. Dat bier proef je toch en er doorheen. Dus volgend jaar maar weer met melk. Bedankt voor je recept.