Het beste recept voor oliebollen! Gemaakt door mijn lief. Al jaren experimenteert hij rond O&N met oliebollen recepten en dit jaar is daar de perfecte oliebol uit komen rollen. Ik deed een dansje, want ik ben GEK op oliebollen. De voor mij perfecte oliebol is luchtig, knapperig en goed gevuld. En niet te vet natuurlijk. Klinkt goed toch?
Lees voor je begint aan het onderstaande recept deze tips door om de beste oliebollen te bakken:
- Zo krijg je luchtige oliebollen: gebruik durum tarwe en voeg een biersoort met een hoge gisting (trappiste of tripel bier bv.) toe aan het beslag. Tijdens het gisten / rijzen, moet het beslag ten minste van hoeveelheid verdubbelen.
- Sla je beslag voordat het de pan ingaat 15 keer door, op deze manier krijg je een licht beslag en krijgen je oliebollen een zachte structuur.
- Voor de knapperigheid van je bol is het van belang dat je verse, nieuwe olie gebruikt en dat deze een constante temperatuur behoudt: doe daarom niet te grote porties in de pan, op die manier koelt de olie te snel af.
- Laat je krenten, rozijnen of cranberry’s een nacht weken in water en maak ze daarna goed droog voordat je ze aan het beslag toevoegt.
- Zet je blokjes appel even kort in de oven, zodat deze ook heerlijk zacht zijn wanneer je ze aan het beslag toevoegt.
LET OP: deze oliebollen kun je gemakkelijk lactosevrij maken door de melk te vervangen door sojamelk. Alleen de Wernerbollen vallen af door de witte chocolade.
Gisteren deze oliebollen gemaakt (nog wel een geraspt appeltje toegevoegd) en ze zijn erg lekker!
Bedankt voor het recept.
Thanks Esmeralda, fijn om te horen!
Heb het recept geprobeerd te maken. Maar waar ik al bang voor was, het beslag is niet gerezen. Ik weet waar dit aan ligt, droge gist hoor je niet bij de warme melk toe te voegen, dan werkt het te snel! Droge gist moet aan de rand van het kuiltje en dan langzaam mee roeren met beslag. Smaak was wel goed, heb ze nml wel gebakken maar deeg was te zwaar door het niet reizen. Ik wist het al toen ik dit recept las ik dacht de gist bij de melk? Maar het staat er, dus zal wel. Verse gist daar in tegen moet wel in de melk opgelost worden. Geleerd van mijn vader (banketbakker) vandaar dat ik dit weet. Maar als dit voor jullie werkt wie ben ik dan het te verbeteren. Bij mij zijn ze in ieder geval mislukt maar de smaak was prima.
Hi Patricia, wat fijn dat je dit deelt! Superwaardevolle informatie van een banketbakker natuurlijk. Ik ga nog even op onderzoek uit!
Nog nooit gedaan en wil dit recept graag proberen. Kan alleen nergens Durum Tarwebloem vinden, waar kan ik dit kopen??
kan bij de groothandel of
bij de beteren kookwinkels het wordt ook gebruikt voor pasta temaken
veel sucses
Bij mij lag het gewoon in de appie haha 🙂
Hallo Mariette.
Ik gebruik altijd verse gist omdat we hier (Denemarken) de droge variant niet kunnen kopen. Nu is mijn vraag, hoeveel gram verste gist moet ik gebruiken voor dit recept?
Hallo Mirelle.
Ik doe er altijd 40 gram, per Kilo meel, verse gist in. Werk prima bij mij .
Thanks Gerard, hier heb ik zelf namelijk geen ervaring mee.
Ik heb deze oliebollen gemaakt met een lokaal biertje en ze zijn fantastisch! Helemaal in Bar Harbor, Maine!
Haha wat tof!
De oliebollen gemaakt, alleen met een zakje droge gist (ca 9 a 10 gram) bij de bloem. Voor de zekerheid maar niet bij de melk gedaan. De oliebollen hebben n mooie korst en zijn ook luchtig. Alleen de kinderen hielden niet van de biersmaak. Dat bier proef je toch en er doorheen. Dus volgend jaar maar weer met melk. Bedankt voor je recept.
Hi Marieke, thanks voor je reactie! Je zou ook spa rood kunnen gebruiken voor het effect van het koolzuur!