Een ontzettend lekker recept om kaasbrood te maken. Een ambachtelijk brood waarin je de stukjes kaas duidelijk terugziet als je een snee brood afsnijdt. Daar krijg je toch spontaan trek van? Gelukkig kun je met dit recept ook zelf kaasbrood maken!
Kaasbrood maken
Ik kan niet naar de foto’s bij dit recept kijken zonder direct opnieuw de keuken in te willen duiken om dit kaasbrood te maken. Wat een zaligheid! Een knapperige, stevige korst en een zachte binnenkant met een vleugje bieslook en heerlijke stukjes kaas. Gewoon lekker met een laagje roomboter, wat plakjes avocado of tja, wat smaakt er eigenlijk niet goed bij?
Ook fijn: je hebt geen broodbakvorm nodig voor het bakken van dit brood. Je kunt het naar eigen inzicht vormen en op een bakplaat afbakken óf je kunt er 8 kleinere kaasbroodjes van bakken.
Dit favoriete recept van de Amsterdamse Buiksloterbakery kan ik dankzij hun bakboek Elke dag Bakdag nu met jullie delen. Nieuwsgierig naar het boek? Lees dan mijn review hieronder over ga direct aan de bak met dit makkelijke kaasbrood.
Hollands kaasbrood
In het boek heet dit recept voor kaasbrood eigenlijk een ‘Hollands kaasbrood’, met dank aan de blokje Hollandse kaas die in dit lekkere brood verwerkt worden. De reden dat ik dit brood graag met jullie wilde delen, kan Jayne zelf het beste vertellen.
Dit schrijft ze in haar boek Elke dag Bakdag: “Dit is het meest favoriete brood ever van onze bakklanten. Als dit brood op het menu staat, zien we ineens weer mensen die we een tijdje niet gezien hebben. Tegenwoordig moeten we een kaaswiel van 11 kilo kopen, zodat iedereen aan zijn kaastrekken kan komen. Het is een echt ambachtelijk brood, waarin je de blokjes kaas nog kunt zien wanneer je een plak afsnijdt. Gebruik dus absoluut geen zakjes geraspte kaas!”
Dus knoop het goed in je oren: als je aan de slag gaat met dit brood, willen we geen zakjes geraspte kaas zien! 😉
Recensie: elke dag bakdag
Elke dag bakdag is een bijzonder en persoonlijk boek. Het is geschreven door de van origine Engelse Jayne Jubb die inmiddels al lange tijd in Nederland woont en met haar man de Buiksloterbakery runt. Jawel, een Amsterdamse buurtbakkerij waarin met de seizoenen mee gebakken wordt en waarmee betaalbaar en lekker brood kopen voor iedereen mogelijk wordt gemaakt. Wat een mooi concept!
De recepten in het boek zijn daarom ook opgedeeld in deze seizoenen. Elke twee maanden vormen een hoofdstuk met daarin bijpassende recepten. Hierbij is rekening gehouden met seizoensfruit en met de feestdagen, bijvoorbeeld. De recepten zijn stuk voor stuk toppers uit hun eigen bakkerij en laagdrempelig voor iedere thuisbakker om te maken. Geen gekke ingrediënten en geen moeilijke recepturen.
Doordat Jayne een chemicus is en zij bakken als een ware scheikunde aanschouwt, zijn de recepten tot in de puntjes uitgewerkt. Heel erg fijn. De foto’s zijn simpel, maar ook vrolijk en mooi (ter illustratie: in dit recept heb ik de foto’s uit het boek ook gebruikt). De recepten zijn divers: van hartige en zoete broden, tot cakes, scones en gezouten chocoladetaart.
Neem vooral ook zelf een kijkje in het boek via het inkijkexemplaar. Met dit boek heb je letterlijk een goed excuus om elke dag brood en zoetigheid te bakken, wat heerlijk. Je koopt Elke dag Bakdag hier!
Meer kaasrecepten
Ik heb twee onwijze kaaskoppies hier in huis rondlopen, dus er worden hier nogal eens wat recepten met kaas gemaakt. Drie grote favoriete hier thuis (stuk voor stuk heel verschillend, maar erg makkelijk) zijn deze drie kaasrecepten: