Ga naar de inhoud
Kaasbrood
Brood 26 mei 2023

Kaasbrood

Kaasbrood

Een ontzettend lekker recept om kaasbrood te maken. Een ambachtelijk brood waarin je de stukjes kaas duidelijk terugziet als je een snee brood afsnijdt. Daar krijg je toch spontaan trek van? Gelukkig kun je met dit recept ook zelf kaasbrood maken!

Kaasbrood maken

Ik kan niet naar de foto’s bij dit recept kijken zonder direct opnieuw de keuken in te willen duiken om dit kaasbrood te maken. Wat een zaligheid! Een knapperige, stevige korst en een zachte binnenkant met een vleugje bieslook en heerlijke stukjes kaas. Gewoon lekker met een laagje roomboter, wat plakjes avocado of tja, wat smaakt er eigenlijk niet goed bij?

Ook fijn: je hebt geen broodbakvorm nodig voor het bakken van dit brood. Je kunt het naar eigen inzicht vormen en op een bakplaat afbakken óf je kunt er 8 kleinere kaasbroodjes van bakken. 

Dit favoriete recept van de Amsterdamse Buiksloterbakery kan ik dankzij hun bakboek Elke dag Bakdag nu met jullie delen. Nieuwsgierig naar het boek? Lees dan mijn review hieronder over ga direct aan de bak met dit makkelijke kaasbrood.

Kaasbrood maken

Hollands kaasbrood

In het boek heet dit recept voor kaasbrood eigenlijk een ‘Hollands kaasbrood’, met dank aan de blokje Hollandse kaas die in dit lekkere brood verwerkt worden. De reden dat ik dit brood graag met jullie wilde delen, kan Jayne zelf het beste vertellen.

Dit schrijft ze in haar boek Elke dag Bakdag: “Dit is het meest favoriete brood ever van onze bakklanten. Als dit brood op het menu staat, zien we ineens weer mensen die we een tijdje niet gezien hebben. Tegenwoordig moeten we een kaaswiel van 11 kilo kopen, zodat iedereen aan zijn kaastrekken kan komen. Het is een echt ambachtelijk brood, waarin je de blokjes kaas nog kunt zien wanneer je een plak afsnijdt. Gebruik dus absoluut geen zakjes geraspte kaas!”

Dus knoop het goed in je oren: als je aan de slag gaat met dit brood, willen we geen zakjes geraspte kaas zien! 😉

Kaasbrood - elke dag bakdag - buiksloterbakery

Recensie: elke dag bakdag

Elke dag bakdag is een bijzonder en persoonlijk boek. Het is geschreven door de van origine Engelse Jayne Jubb die inmiddels al lange tijd in Nederland woont en met haar man de Buiksloterbakery runt. Jawel, een Amsterdamse buurtbakkerij waarin met de seizoenen mee gebakken wordt en waarmee betaalbaar en lekker brood kopen voor iedereen mogelijk wordt gemaakt. Wat een mooi concept!

De recepten in het boek zijn daarom ook opgedeeld in deze seizoenen. Elke twee maanden vormen een hoofdstuk met daarin bijpassende recepten. Hierbij is rekening gehouden met seizoensfruit en met de feestdagen, bijvoorbeeld. De recepten zijn stuk voor stuk toppers uit hun eigen bakkerij en laagdrempelig voor iedere thuisbakker om te maken. Geen gekke ingrediënten en geen moeilijke recepturen.

Doordat Jayne een chemicus is en zij bakken als een ware scheikunde aanschouwt, zijn de recepten tot in de puntjes uitgewerkt. Heel erg fijn. De foto’s zijn simpel, maar ook vrolijk en mooi (ter illustratie: in dit recept heb ik de foto’s uit het boek ook gebruikt). De recepten zijn divers: van hartige en zoete broden, tot cakes, scones en gezouten chocoladetaart.

Neem vooral ook zelf een kijkje in het boek via het inkijkexemplaar. Met dit boek heb je letterlijk een goed excuus om elke dag brood en zoetigheid te bakken, wat heerlijk. Je koopt Elke dag Bakdag hier!

Kaasbrood recept

Meer kaasrecepten

Ik heb twee onwijze kaaskoppies hier in huis rondlopen, dus er worden hier nogal eens wat recepten met kaas gemaakt. Drie grote favoriete hier thuis (stuk voor stuk heel verschillend, maar erg makkelijk) zijn deze drie kaasrecepten:

Kaasbrood

recept
Kaasbrood

Een ontzettend lekker recept om kaasbrood te maken. Een ambachtelijk brood waarbij je in elke snee de stukjes kaas duidelijk terugziet.

Bereiding 3 - 5 uur + bakken 40 minuten

Ingrediënten

Voorbereiding: sponsdeeg

  • 135 gram tarwebloem + extra
  • ¾ tl instant gist
  • 175 gram water

Kaasbrood maken

  • 165 gram patentbloem
  • ¾ tl zout
  • 20 gram koude boter, in blokjes
  • 150 gram belegen kaas
  • 10 gram verse bieslook
  • Zonnebloemolie

Bereiding

VOORBEREIDING KAASBROOD

  1. Je begint met het maken van een sponsdeeg. Neem een kom en meng de tarwebloem, gist en het water met een garde door elkaar. Dek af met een theedoek of plasticfolie en laat 2-4 uur staan (een hele nacht is ook prima). Het mengsel zal lekker gaan bubbelen. Begin pas met het brooddeeg nadat het sponsdeeg genoeg tijd heeft gehad.

KAASBROOD MAKEN

  1. Snijd de kaas in blokjes van 1 x 1 cm. Hak de bieslook grof. Zet beiden even opzij.
  2. Neem een schone, grote kom en meng hierin de patentbloem en het zout. Wrijf met je vingers de blokjes boter door de patentbloem tot ze verdwijnen.
  3. Voeg de kaas en bieslook eraan toe en meng goed. Neem een spatel en roer het eerder gemaakte sponsdeeg er ook doorheen. Er moet een grof, maar samenhangend deeg ontstaan. Eventueel kun je een scheutje water toevoegen als dat nodig is.
  4. Dek de kom met het brooddeeg af met een (droge) theedoek of met plasticfolie en laat het op deze manier 10 minuten staan.
  5. Vet je aanrecht licht in met wat zonnebloemolie. Kneed het deeg hier 10 seconden op en doe hierna weer terug in de kom. Laat nu 15 minuten afgedekt staan. Deze stap herhaal je na die 15 minuten nog twee keer. Hierna doe je het deeg terug in de kom, dit dek je wederom af en je laat het brooddeeg 30 minuten rijzen op een warme plek in huis.
  6. Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier en bestuif je aanrecht met wat bloem. Leg het deeg erop, druk een beetje plat en rol op tot een dikke rol. Vouw de uiteinden onder de rol (met de naad naar beneden) en leg op deze manier op de bakplaat
  7. Dek de bakplaat opnieuw af en laat voor de laatste keer rijzen (30 minuten).
  8. Kerf de bovenkant van het gevormde brood drie keer in met een scherp mes. Zet het brood voor 35 – 40 minuten in een voorverwarmde oven op 220 ˚C bij onder- en bovenwarmte of 200 ˚C hetelucht.
  9. Check na 20 minuten of het brood te donker wordt, verlaag de temperatuut in dat geval met 20 ˚C.
  10. Je kunt controleren of je kaasbrood gaar is als het hol klinkt wanneer je op de bodem klopt. Leg het brood op een rooster en laat volledig afkoelen.

BAKTIPS KAASBROOD

Liever 8 kleine kaasbroodjes? Dat kan! Verdeel het deeg in dat geval in acht stukken. Rol elk stuk tot een bal en leg deze op de bakplaat. Kleine kaasbolletjes bak je in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

KAASBROOD BEWAREN

Het is belangrijk dat je versgebakken brood volledig laat afkoelen voordat je het aansnijdt of verpakt. Je kunt dit brood het beste bewaren in een papieren zak, een katoenen broodzak of in een schone theedoek. Op die manier blijft de korst het langst knapperig.

In principe kun je het kaasbrood zeker 2 – 4 dagen bewaren. Helaas wordt zelfgebakken brood in mijn ervaring snel ‘oud’. Ik adviseer daarom om het brood (nadat je er op de dag zelf al lekker van hebt gegeten, natuurlijk) volledig te snijden en in luchtdicht in te vriezen. Op die manier kun je het brood maximaal zes weken bewaren.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Kaasbrood" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 27

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *