Ga naar de inhoud
Waarom bakpoeder en baking soda combineren?
Keukenhulpje 23 december 2017

Waarom bakpoeder en baking soda combineren?

Waarom bakpoeder en baking soda combineren?

Waarom zou je bakpoeder en baking soda combineren in je bakrecepten? Het gebeurt veel in Amerikaanse recepten, dus het zal toch ergens goed voor zijn. Ik zocht voor je uit hoe dit zit en wat er gebeurt als je iets vervangt.

Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

Eerst even kort een paar belangrijke verschillen die je moet weten over deze twee rijsmiddelen, voordat ik je uit kan leggen welke voordelen het combineren kan hebben. 

Naast de combinatie van bakpoeder en baking soda zie je ook wel dat zelfrijzend bakmeel met baking soda wordt gecombineerd. Dit komt op hetzelfde neer, omdat zelfrijzend bakmeel simpelweg een combinatie is van bloem en bakpoeder.

Hoe werkt Baking soda?

Baking soda, ook wel natrium bicarbonaat genoemd, werkt alleen in combinatie met een zuur. Je moet daarom altijd een zuur ingrediënt door het beslag mengen, zoals karnemelk of citroensap. De werking start meteen, dus het baksel moet zo snel mogelijk de oven in.

Baking soda heeft een sterke rijzende werking, maar ook een smerige bijsmaak als je er (te)veel van gebruikt. Het zuur en de baking soda neutraliseren elkaar en een juiste balans hiertussen voorkomt een bijsmaak aan je baksel. Het gebruik ervan komt daarom nauw.

Hoe werkt bakpoeder?

Bakpoeder bevat alles in één: zuur, baking soda en een maiszetmeel. Het is minder sterk dan baking soda en werkt juist minder goed in recepten met veel zuur, maar is wel dubbelwerkend (‘tweetrapseffect’). Dat wil zeggen dat het zo is samengesteld dat het koolzuur wordt vrijgelaten tijdens het maken van het beslag, maar ook zodra het baksel verhit wordt in de oven.

Meer weten over het verschil tussen baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder. Dat lees je hier!

Bakpoeder en baking soda combineren

Bakpoeder en baking soda combineren

Door zowel bakpoeder als baking soda aan je baksel toe te voegen, heb je meer grip op de hoeveelheid koolzuur die vrijkomt. Dit kan (als je het juist toepast) in een paar effecten resulteren:

  • Betere smaak
  • Betere rijzing
  • Betere bruining

Dat zijn natuurlijk briljante resultaten, maar WAAROM DAN? Net zoals ik zelf nemen velen van jullie ook niet genoeg met een antwoord, dus zocht ik door naar de verdere uitleg.

In een recept met zowel baking soda als bakpoeder zorgt de juiste hoeveelheid baking soda ervoor dat het zuur voldoende geneutraliseerd wordt. Meer baking soda toevoegen zou het zuur te ver neutraliseren en zelfs een vieze bijsmaak geven.

Daar komt het tweetrapseffect van bakpoeder om de hoek kijken. De zuurgraad is door de baking soda omlaag gebracht, waardoor het bakpoeder voor dat extra rijseffect, een diepe bruining en een betere smaak kan zorgen. Ook neemt de glutenvorming af als de zuurgraad in een baksel lager is. Dat zorgt voor meer brosse koekjes en een zachtere cake.

blauwe bessen citroentaart

Een goed voorbeeld van een geslaagde combinatie van bovenstaande rijsmiddelen is mijn overheerlijke citroenlaagjescake met blauwe bessen en een te lekkere creamcheese frosting.

Wat kan er gebeuren als je tóch besluit de baking soda weg te laten en enkel bakpoeder te gebruiken in (bijvoorbeeld) die citroencake? Dan zou je cake nog wel eens te zuur en minder mooi gebruind uit kunnen pakken. Bij Amerikaanse chocolate chip koeken kan het gebruik van enkel bakpoeder de juiste rijzing en daardoor chewyness weghalen.

Het combineren van bakpoeder en baking soda (in de juiste verhoudingen) kan dus echt goud waard zijn!

BRONNEN: Bakken met kennis, Eke Mariën – The Kitchnn – Fine cooking

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *