Ga naar de inhoud
Bakken met kokosolie
Facts & Food 13 januari 2017

Bakken met kokosolie

Bakken met kokosolie

In het artikel ‘Waarom gezondigen’ kondigde ik al de nodige achtergrond artikelen aan over het gezondere bakken. Vandaag aan de beurt: kokosolie. Kokosolie was een echte rage en alle healthguru’s claimden dat dit een gezonde soort vet of olie zou zijn. Inmiddels hoor je steeds vaker dat dit niet het geval is. Ik leg jullie in het kort uit hoe het zit en waarom ik het nog steeds gebruik in sommige baksels.

WAT IS KOKOSOLIE

Kokosolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de kokosnoot. Het witte vruchtvlees (de ‘kopra’) van de kokosnoot wordt na de oogst verzameld en in de zon of in droogkamers gedroogd. Deze gedroogde kopra bestaat voor 60% – 70% uit olie die door persing gewonnen wordt. Hierna wordt het ruwe vet geraffineerd en en veel gevallen ontgeurd, maar er is ook kokosolie verkrijgbaar mét de kokossmaak en -geur.

Het smeltpunt van kokosolie, of eigenlijk kokosvet, ligt rond de 25 graden. Daardoor is kokosolie in ons koude landje een vet, terwijl het in de landen waar het gewonnen wordt een vloeibare olie is.

IS KOKOSOLIE GEZOND?

Nee, kokosolie is niet gezond. In tegenstelling tot de meeste plantaardige oliën bestaat kokosolie voor een groot deel uit verzadigde vetzuren (voor 75%). Samen met palmvet en cacaoboter bevat kokosolie de meeste verzadigde vetten van alle soorten vetten. Bad news dus. Er is in wetenschappelijk onderzoek daarnaast geen sterk bewijs te vinden dat kokosolie op een andere manier positief bijdraagt aan de gezondheid.

Anderzijds wil ik kokosolie ook niet per se ongezond noemen. Als je kijkt naar het cholesterol verhogende effect van van kokosolie ten opzichte van andere vetten en oliën, dan komt kokosolie positiever uit de bus dan roomboter, harde margarine en palmvet. En in vergelijking met andere oliën verandert de samenstelling van kokosolie niet bij verhitting, waardoor er geen ongezonde stoffen ontstaan bij het frituren, wat bij andere oliën wel het geval is. Zeker een aantal pluspuntjes voor kokosolie aan deze verzadigde vettenhorizon.

GEZONDIGEN MET KOKOSOLIE

Waarom dan toch gezondigen met kokosolie? Ik gebruik kokosolie nooit als ‘olie’ in het bakken, maar enkel ter vervanging van een vet zoals roomboter. Hiervoor is het een plantaardig alternatief. In mijn gezondere cakerecepten gebruik ik bijvoorbeeld het liefst zonnebloemolie of gewoon helemaal geen olie. Wanneer je kijkt naar de effecten op het cholesterol, is kokosolie (kokosvet) in mijn ogen dus de gezondere keuze wanneer ik naar een vervanger voor roomboter zoek.

In de recepten waar ik kokosolie gebruik heeft het meestal tot doel om het baksel goed op te laten stijven. Zo gebruik ik een beetje kokosolie in mijn chocolade dadelwalnotenreepjes met kokos. Ik beperk de hoeveelheid van de kokosolie altijd zoveel mogelijk en verdeeld over het aantal porties valt het reuze mee. Je kunt de kokosolie natuurlijk ook gewoon weglaten. Het baksel zal dan wat plakkeriger blijven en minder stevig worden, maar blijft heel lekker van smaak.

Gebruikte bronnen: Ons voedsel, Frans M. De JongEet als een expert

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

5 berichten over “Bakken met kokosolie

  1. Spijtig dat er zo’n artikel op je blog verschijnt! Kokosolie kan erg goed verhit zonder te oxideren. Verzadigde vetzuren zijn niet bij uitstek slecht voor het cholesterol! Zonnebloemolie geeft kans op opvlammend afweersysteem, inflaming bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Valt onder de goedkope soort olie om in te bakken. Dergelijke info is goed terug te googelen op internet bij bekende gezondheidsdeskundigen, die aardig up to date zijn met de nwste bevindingen over kokosolie. Blijkt zelfs dat dergelijke vetten hard nodig zijn voor ons algehele welbevinden! Mvrgr

    1. Hi Florine ik baseer me puur op de uitspraken van voedingswetenschappers. Zie ook de bronnenlijst onder mijn artikel of in hun boeken/de wetenschappenlijke onderzoeken waarop zij zich berusten. Ook Prof. Dr. Martijn Katan schrijft hierover in zijn boek ‘Voedingsmythes’, om hem te quoten: “Als je kokosvet lekker vindt, kun je het gerust gebruiken, maar andere vetten -of eigenlijk olieën- zijn gezonder.”

  2. Kijk dat is nou info waar ik iets mee kan. Ik gebruik vaak roomboter in mijn baksels. In mijn zoete baksels vind ik de kokos olie met geur en smaak vask een lekkere toevoeging ik ben namelijk verzot op kokos. Heb je site pas vandaag ontdekt maar ga zeker veel van je recepten uit proberen.
    P.S goed kun je het nooit doen trek je niets aan van die azijn zeikerts. Ben nu al fan.

  3. Ik zoek een alternatief voor Rachellekes van LU die ik gewoonlijk verwerk-te in een oud familierecept. Deze koekjes zijn niet meer in de handel en zouden ook niet meer gemaakt worden.
    Kan ik dat soort droge koekjes met kokossmaak zelf bakken door boter te vervangen door kokosvet? zo ja, in welke verhouding?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *