Ga naar de inhoud
Bakken met boekweitmeel
onbekend 30 augustus 2017

Bakken met boekweitmeel

Bakken met boekweitmeel

Na mijn uitleg over volkorenmeel en havermout is het volgende populaire jongetje van de klas aan de beurt: boekweitmeel. Is het gezond? Hoe bak je ermee? Wat is het verschil tussen boekweitgrutten en boekweitvlokken? Let’s go!

WAT IS BOEKWEITMEEL?
Boekweitmeel wordt gemaakt van boekweitkorrels. Dat zijn vruchtjes van de boekweit, een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit China komt. Boekweitkorrels behoren tot de pseudogranen, omdat vaak wordt gedacht dat het een graansoort is en het ook veel overeenkomsten heeft met granen. Maar dat is het dus niet, voor alle duidelijkheid.

HET VERSCHIL TUSSEN BOEKWEITGRUTTEN EN BOEKWEITVLOKKEN
Boekweitgrutten zijn boekweitkorrels die zijn gebroken en ontdaan van hun ‘dopje’. De grutten werden vroeger met name gebruikt om pap van te maken. Boekweitvlokken zijn geplette boekweitkorrels en lijken het meest op wat wij kennen als ontbijtgranen.

GEZOND
Boekweitkorrels zijn vezelrijk, voedzaam en licht verteerbaar, maar ook rijk aan koolhydraten, vitamines (B1 en B6) en mineralen (bv. magnesium). Wil je zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen uit boekweitmeel halen? Kies dan altijd voor de volkoren variant.

GLUTENVRIJ
Eén van de grote voordelen van boekweitmeel, is dat het glutenvrij is. Het wordt vooral veel gebruikt om glutenvrije pannenkoekjes van te maken. In sommige gevallen wordt boekweit besmet met gluten tijdens het productieproces. Check daarom altijd het glutenvrije logo op de verpakking of de mogelijke allergenen op de ingrediëntenlijst.

BAKKEN MET BOEKWEITMEEL
Als je bakt met een glutenvrij meelsoort, moet je over het algemeen extra bindmiddelen toevoegen om het gebrek aan gluten te compenseren. Boekweitmeel heeft daarentegen prima bindende eigenschappen van zichzelf, dus dat is een groot voordeel.

Wel heeft het een uitgesproken, unieke smaak. Het wordt vaak nootachtig genoemd, maar ik vind het lastig te omschrijven. Je moet er misschien even aan wennen als je het voor het eerst proeft. Vervang een andere meelsoort daarom nooit volledig door boekweitmeel, maar test het eerst uit met 1/3e deel.

Bewaar boekweitmeel altijd in een goed afgesloten pot op een donkere, koele plek. Op die manier blijft het ’t langst goed.

Een paar van mijn favoriete recepten met boekweitmeel of -vlokken:

Bronnen: Voedingscentrum – I am a foodie – Monique van der Vloed

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *