Ga naar de inhoud
Bakken met kokos
onbekend 13 september 2017

Bakken met kokos

Bakken met kokos

Kokos is één van mijn favo smaakmakers en doordat het zoveel vormen kent kun je er veel kanten mee op. Verse kokosnoot, kokosvlokken, geraspte kokos, kokosmeel, kokosmelk, kokosroom, kokossanten.. Ik ga je de verschillen uitleggen en laten zien wat je er in de zoete keuken mee kunt.

DE KOKOSNOOT
Is helemaal geen noot, maar een steenvrucht. Ze komen met name uit Indonesië, de Filipijnen en India. In deze landen kun je bijna overal wel een ‘jonge kokosnoot’ kopen met een rietje erin, zodat je het dorstlessende kokoswater lekker weg kunt slurpen. In onze supermarkten vind je eigenlijk alleen de gewone kokosnoot, met harige schil. Deze bestaat uit de kokosvezel (de harige schil), de schil, de kopra (het vruchtvlees) en het kokoswater.

SANTEN, KOKOSROOM, KOKOSMELK EN KOKOSWATER
Er is nogal een verschil tussen santen, kokosroom, kokosmelk en kokoswater. Deze laatste vind je in daadwerkelijk vloeibare vorm binnenin de kokosnoot. Het bestaat met name uit water en voor 5% uit suiker, vezel en eiwit. Tijdens een kookworkshop in Sri Lanka leerden we het verschil tussen kokosmelk en kokosroom. Beiden ontstaan door het verse vruchtvlees van de kokosnoot te raspen en dit te mengen en kneden met (kokos)water. Zeef het vruchtvlees eruit, vang het vocht op en voilá: kokosroom. Kokosroom zul je misschien al wel eens gezien hebben als je een blik kokosmelk (ongeschud) opent, dat op een koele plek heeft gestaan. De dikke massa bovenop is de kokosroom!

Wist je dat je slagroom kunt maken van kokosroom? Helemaal lactosevrij en vegan, maar vooral waanzinnig lekker. Check het recept hier!

Terug naar het mengen en kneden van de verse kokosrasp met water. Als je dit nog een keer doet met vers (kokos)water krijg je een verdunde versie die kokosmelk genoemd wordt. Wanneer je de kokosmelk inkookt ontstaat er een kokoscrème die lang houdbaar is. Zo ontstaan dus die harde blokken die je onder de naam ‘santen‘ of ‘kokosboter‘ de supermarkt of toko vindt. Leng een pakje santen aan met water en je hebt gewoon weer een portie kokosmelk.

Kokoswater is zacht van smaak en lekker dorstlessend. Ik vind het ook een topper door smoothies. Kokosmelk gebruik ik vaak als vegan vervanging van (slag)room in beslag. Als ik het gebruik ter vervanging van melk dan verminder ik de hoeveelheid boter of olie in het recept, omdat kokosmelk ook al rijk is aan vetten. Toch is dit niet altijd even makkelijk gedaan als gezegd, want het vetgehalte in de blikken kokosmelk in onze supermarkten varieert enorm per merk. Kijk daarom altijd goed naar het ingrediëntenlijstje en het vetpercentage!

Wil je meer weten over hoe gezond kokosolie is en op welke manier je ermee kunt bakken? Daar heb ik een speciale blogpost aan gewijd.

KOKOSVLOKKEN, GERASPTE KOKOS EN KOKOSMEEL
Kokosvlokken en geraspte kokos zijn het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Ze worden in de zon of in de oven gedroogd en in sommige gevallen besprenkeld met suikerwater. Hou daarom altijd de achterkant van de verpakking in de gaten. Kokosvlokken zijn ook wel bekend als kokoschips. Waanzinnig lekker om kort (en dan echt héél kort) in de oven te roosteren en als taart topping te gebruiken, door je ontbijt granola te mengen of om gewoon zo te eten.

Geraspte kokos is een fijner geraspte variant en heel geschikt om door je baksels te mengen. Doordat de kokosrasp gedroogd is, neemt het veel vocht op. Let daar altijd op als je geraspte kokos toe wilt voegen aan je recept, want grote kans dat je cake te droog uit de oven komt als je het niet compenseert met extra vocht.

Nice to know: als je deze fijngeraspte kokos nog verder droogt, ontstaat er kokosmeel. Maar daar vertel ik je binnenkort veel meer over.

BAKKEN MET KOKOS
Trek gekregen? Snap ik! Onderstaand vind je mijn vijf favoriete zoete recepten waarin kokos een absolute heldenrol heeft:

Vonden jullie dit een interessant artikel? Of nog meer vragen over (bakken met) kokos? Let me know in een reactie hieronder! XO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.2 / 5. Aantal stemmen: 5

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *