Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Lactose- en glutenvrije chocoladetaart

Zoetrecepten

Deze lactose- en glutenvrije chocoladetaart is op basis van een recept van bakkoningin Nigella Lawson.

In mijn omgeving komen er steeds meer mensen bij met een gluten-, lactose- of tarweallergie. En ik heb onderschat hoe moeilijk het is om een lekkere taart te maken voor iemand met al of één van deze allergieën.

Op de foto bij dit recept zie je een versie met zelfrijzend bakmeel, dat is meer een chocoladecake. Wanneer je hem glutenvrij wil maken, vervang je het zelfrijzend bakmeel voor 150 gram amandelmeel, daarmee krijgt de taart ook een puddingerigere (is dat een woord?) structuur. Hoe dan ook, erg lekker met slagroom en vers rood fruit!

Bron: Nigella Lawson

Zoetrecepten

Lactose- en glutenvrije chocoladetaart

Door | 30 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 150 ml olijfolie
    • 50 gram cacaopoeder
    • 125 ml kokend water
    • 2 tl vanille extract
    • 150 gram amandelmeel OF 125 gram zelfr. bakmeel
    • 1/2 tl baking soda
    • Mespunt zout
    • 200 gram suiker
    • 3 eieren

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor op 170 graden en beleg een ronde bakvorm van 22 – 24 cm met bakpapier.
    2. Zeef het cacaopoeder boven een kom en meng met het kokende water. Zo komt de cacaosmaak beter vrij. Voeg het vanille extract toe, roer en zet daarna opzij.
    3. Neem een kleine kom en meng hierin het meel met de baking soda en het zout.
    4. Doe de suiker, olijfolie en eieren in een grote kom en mix voor drie minuten tot er een lichte, romige massa ontstaat.
    5. Zet de mixer daarna op een lagere stand en voeg het cacao mengsel al mixende toe. Als dit goed is opgenomen kun je ook het meelmengsel toevoegen.
    6. Schraap met een spatel in de bakvorm en bak in max. 45 minuten gaar. De zijkanten moeten stevig zijn en het midden mag nog zachter aanvoelen. Een caketester zal er niet 100% schoon uitkomen.
    7. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en maak daarna de zijkanten los om de taart uit de vorm te halen.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Lactose- en glutenvrije chocoladetaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    66 antwoorden op “Lactose- en glutenvrije chocoladetaart

    1. Hoi,
      Je hebt bij stap 3 staan dat je alles bij de meel moet voegen en dan mixen op hoge stand tot een luchtig mengel. bij stap 4 heb je staan dat aan het eind de meel er beetje bij beetje toegevoegd moet worden. Maar het meel zit er al door toch? Ik wil hem glutenvrij gaan maken met amandel meel, maar het is een beetje verwarrend wanneer het meel erbij moet 🙂
      Groetjes Esther

    2. Lijkt me heerlijk. Ik wil hem voor mn man maken. Twee vraagjes: bij welke supermarkt koop ik ‘baking soda’? En hoe zit het qua temperatuur bij een combimagnetron/heteluchtoven?

    3. Ik wil even zeggen dat ik dit recept al zeker 10 keren heb gebruikt voor taarten, zowel met amandelmeel als met zelfrijzend bakmeel. En het lukt iedere keer weer en ook iedere keer zijn de eters laaiend enthousiast, dus dank je wel!

    4. Hoi, ik wil dit recept zeker gaan proberen. Mijn man en zoon mogen geen gluten dus ik kan amandelmeel gebruiken, maar er bestaat ook glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Ik ga die eerst proberen denk ik, voor de luchtige variant.

    5. hoi.
      het recept klinkt hele leuk. ik will de taart graag maken voor mijn school. er zitten een paar mede leerlingen in de klas die geen gluten mogen en mijn coach heeft lactose allergie. maar nu vroeg ik me af waar ik amandel meel kan halen en of dit altijd glutenvrij is?
      alvast bedankt.

    6. Hoi,
      Ik moet voor mijn teamgenootjes een taart maken, maar we hebben een glutenvrije, lactose vrije en een notenvrije taart nodig. Dit recept leek me ontzettend leuk, maar als ik amandelmeel gebruik dan kan dat ene meisje niet mee-eten. Vandaar dat ik me afvroeg, als ik amandelmeel vervang door Schär (meel van de Albert Heijn) dat ook glutenvrij is, heb ik dan ook een notenvrije taart?
      Groetjes Veronique

    7. Heel erg bedankt voor dit lekkere lactose vrije recept! Ik heb net je site ontdekt en ben heel blij dat je ook heerlijke lekkere zoete recepten hebt zonder lactose. Die zijn erg moeilijk te vinden normaal gesproken. Dank je wel.

    8. Wat een fijn recept! Ik weet sinds kort dat ik niet tegen lactose kan, dus moest op zoek naar een alternatief. Aangezien ik geen chefkok ben, het liefst iets eenvoudigs.
      Gisteren met jouw recept aan de slag gegaan! Erg gemakkelijk om te maken en belangrijker: erg lekker om te eten 🙂 Bedankt voor je recept!

      Kun je de stukjes eventueel ook invriezen?

    9. Vandaag verjaardagtaart gemaakt met een familie vol lactose intolerantie en gluten allergieën, maar hij is erg in de smaak!

      voor herhaling vatbaar!

      fam. Scheewe

      1. Door kokosolie te gebruiken zal de taart wel steviger worden (vloeibare olie stolt niet bij kamertemperatuur). Getest heb ik het niet, maar ik denk dat je prima dezelfde hoeveelheid kunt gebruiken.

      1. Zie de begeleidende tekst waarin staat dat je amandelmeel moet gebruiken als je ’n glutenvrij wilt maken. Vandaar dat er ‘amandelmeel OF zelfr. bakmeel’ bij de ingrediënten staat 🙂 Bakse!

    10. Zou ik de amandelmeel door boekweitmeel kunnen vervangen? En moet ik dan 150 gram of 125 gram daarvan gebruiken? Ik wil hem graag voor iemands verjaardag bakken. Alvast bedankt!

    11. Met boekweitmeel lukt hwt super goed en is het ook heel lekker er luchtig. Ik vroeg me alleen af of je de olijfolie wel eens vervangen hebt door zonnebloemolie. Olijfolie heeft namelijk een behoorlijk uitgesproken smaak die je proeft in de taart. Vind ik wel lekker maar mijn zoon bijvoorbeeld niet.

      1. Wat tof dat het ook zo goed lukt met boekweitmeel! Goede tip! Dat heeft namelijk ook best een uitgesproken smaak. Ik proef de olijfolie zelf nooit terug (gebruik er dan ook geen extra vierge voor). Als je het gaat vervangen zou mijn voorkeur uitgaan naar koolzaadolie, maar zonnebloem is absoluut ook heel neutraal!

    12. Wat is de hoogte van de taart in de bakvorm van 22 cm diameter? Graag zou ik een pièce monté maken met 3 lagen. Is de structuur van deze taart geschikt is om op elkaar te plaatsen?

      1. Oef dat durf ik zo niet exact te zeggen. Ga uit van twee – drie vingers dikte. Je kunt ‘m daar zeker voor gebruiken, maar niet als je 100% amandelmeel gebruikt (de structuur past daar dan niet bij).

    13. Recept nu vier keer gemaakt. Alle vier de keer heerlijk. Een twee met amandelmeel en twee keer met glutenvrij meel (bolt de taart wel mooier op) Ik heb de eerste 2 keer met kokosolie gedaan en dan is het iets zoeter van smaak dan met oliijfolie. Maar mijn nichtjes met glutenallergie en mijn dochters vinden ze allebij even lekker! Mijn dochters maken hem regelmatig op school als er bak dag is. Dus een succes👍🏼

    14. Hi ! Ik heb altijd plezier met het bakken van deze chococladetaart, hij komt altijd prachtig uit de oven en smaakt heerlijk. Mijn moeder en ik zijn er gek op! Zelf ben ik niet zo’n fan van suiker dus gebruik ik minder dan dat is aangegeven. Zouden hier andere ingredienten voor gebruikt kunnen worden om de taart zoet te houden? Groetjes !

      1. Hi Kyara wat superleuk dat jullie zo gek zijn op deze taart! Ben je bekend met het bakken met zoetstof, of zou je de taart liever met natuurlijke vervangers zoals banaan of dadels willen bakken?

        1. Hi, Ik ga dit zeker uitproberen! Maar word de taart door het toevoegen van bijv. banaan niet te stevig, of valt dit mee? Als topping gebruik ik tegenwoordig een mix van ahornsiroop en rauwe cacaopoeder, erg lekker.

          1. Banaan verandert inderdaad het één en ander aan de structuur! Dus dan heb je wat meer rijsmiddel nodig en misschien zelfs een ei minder. Zou ik ook even moeten testen. Ipv de suiker kan je ook prima 140 ml ahornsiroop toevoegen als je dat wel wilt gebruiken! 🙂

    15. Vanaochtend gemaakt en eerder deze avond als toetje geserveerd voor een bezoek met vrienden.
      Taart viel erg in de smaak! Zelf ben ik tarweintolerant ( kan wel redelijk wat gluten verdragen) en heb daarom speltmeel gebruikt. Ook dat ging er goed! Luchtige structuur.

    16. Wat een heerlijke taart. Ik heb hem nu twee keer gemaakt. Ik heb echter 1 probleem. Hij zakt ontzettend in. Ik laat hem 5 min in de oven afkoelen en daarna op zijn kop zonder rand, maar hij zakt toch enorm in. Wat kan ik hieraan doen?
      Ik heb trouwens volledig amandelmeel gebruikt.

      1. Als je volledig amandelmeel gebruikt dan wordt de taart wat ‘puddingiger’ en zou het wel eens kunnen dat ‘ie iets langer in de oven moet. Ik zou de taart zeker niet omdraaien en langer af laten koelen in de oven met de deur op een kier. Was de taart wel gaar?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.