Een makkelijk recept voor een heerlijk lichtzoet en gezond tussendoortje: een bananenbrood, ook wel een bananabread of bananacake genoemd. Een echt brood is het namelijk niet.
Late night baking. Voor mij is dat de meest ontspannende avondactiviteit. In de trein naar huis had ik al bedacht hoe mijn ideale, doch gezonde basis voor bananenbrood moest smaken en hoe ik dat ging maken. Het resultaat is heerlijk: een stevige, licht gezoete ‘cake’, die goed vult en ideaal is als ontbijt of als een gezond tussendoortje. De bananen zorgen ervoor dat je cake op natuurlijke manier wordt gezoet, dus je hoeft er geen suiker doorheen te doen. Als je een echte zoetekauw bent, voeg je lekker een extra eetlepel (of twee) honing toe.
Deze bananacake (ik vind het meer cake dan brood) is echt mijn favoriete gezonde tussendoortje. Ik maak ‘m het liefst met geraspte kokos, maar ik tip ook hoe je dit kunt vervangen als je er niet van houdt. Ook doe ik altijd blanke, geweekte rozijnen door het beslag maar die heb ik in dit basisrecept weggelaten. Hieronder vind je een paar tips om het bananenbrood op te leuken. Het is nog lekkerder als je er twee combineert:
- 100 gram gewelde blanke rozijnen
- 100 gram grof gehakte pecannoten of walnoten
- 100 gram chocolate chips
TIPS VOOR (ON)RIJPE BANANEN! Zorg ervoor dat je bananen zo rijp mogelijk zijn, des te zoeter wordt je bananacake. Heb je geen rijpe bananen? Doe ze dan in een papieren zak met een paar appels of tomaten, dit zorgt ervoor dat je bananen op een natuurlijke manier snel rijpen. Er is ook een nog snellere methode: leg de bananen (met schil) 45 minuten in de oven op 150 graden, daarna zijn ze helemaal zwart van buiten en ‘rijp’ voor je bananenbrood!
Hij staat nog een beetje af te koelen maar ruikt echt superlekker! Ik heb er zelf 100 gram geroosterde pecannoten aan toegevoegd. Verheugen op een healthy tussendoortje vanmiddag 😀
Ziet er super uit! Ben wel benieuwd naar de hoeveelheid calorieën..
Hi Fae, ik denk bij mijn gezondere recepten eigenlijk niet in calorieën, maar in het gebruik van gezonde en natuurlijke ingrediënten. Zoals dat de bananencake voor het grootste deel natuurlijk gezoet wordt door de rijpe bananen en de cake bijna geen suiker of vet bevat.
Heerlijk, ga ik morgen maken!
Net gemaakt. Erg lekker!! Ik heb het zelfs nog iets gezonder gemaakt door de honing te vervangen door algavesiroop en de zonnebloemolie door kokosolie. En dan gewelde gojibessen, moerbeien, chai zaad, en gehakte amandelen toegevoegd (met gehakte chocolade op de bovenkant). Rijk gevuld en toch nog zoet genoeg! Dit is voor herhaling vatbaar. 🙂
Wauw, klinkt inderdaad superhealthy! Ga ik ook eens proberen 🙂
moet je de amandelen voor de bovenkant mee bakken, of moet je die er later opstrooien? als je ze er later opstrooit hoe blijven ze dan plakken?
Hi Meghan, je strooit deze erover heen voordat de cake in de oven gaat. Zo roosteren ze mooi mee!
Haj!
Zou ik de bloem nog kunnen vervangen met iets anders? Ik eet namelijk geen bloem.
Hi Maartje, tuurlijk! Je kunt een ander soort meel gebruiken dat je wel lust; quinoameel, kokosmeel etc. De structuur zal evt. iets anders worden.
ohh dit lijkt me zo lekker!
maar kun je ook iets anders doen ipv amandelmeel?
Hi Amber! Eigenlijk kunnen alle soorten meel prima, alleen maakt amandelmeel het nu net heel lekker door de structuur. Je kunt dus gerust zelf experimenteren! 😉 Ik zie graag je bakresultaten!
Op hoeveel graden zet je een heteluchtoven?
Ik gebruik een elektrische oven. Kijk hier om om te rekenen: http://www.zoetrecepten.nl/blog/oventemperatuur-omrekenen/
Ik ben van plan om hem morgen te maken, hij ziet er heerlijk uit!
Bedoel je mixen in het recept met de mixer/staafmixer of met de hand met een lepel bijv?
Dank vast voor je reactie!
Met mixen bedoel ik inderdaad met een mixer. Geniet ervan!
Hallo Mariette,
Ik heb je blog gevonden omdat ik op zoek was naar gezonde zoete recepten. Onmiddellijk zin om aan de slag te gaan 🙂
Vraagje over bananenbrood: ik gebruik altijd zelfrijzende bloem, mag ik de gewone bloem in jouw recept daardoor vervangen en het bakpoeder weglaten?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Hi Tina, ik zou naast het zelfrijzend bakmeel dan alsnog de helft van het bakpoeder gebruiken, namelijk voor het amandelmeel. Anders zal de cake wat compacter worden. Bakse en geniet ervan!
Lijkt mij heerlijk! Ik ga hem vanavond maken. Het invetten van de bakvorm doe je dat met boter of met iets anders? Ik wil hem graag zo gezond mogelijk maken, is kokosolie dan een optie?
Jammie! Ik gebruik altijd een simpele bakspray daarvoor, maar met een beetje kokos olie kan het ook zeker! Enjoy!
Ik ben dol op dit soort gezonde tussendoortjes 🙂 Vraag me af of ik het bloem ook kan vervangen door speltbloem of speltmeel. Weet jij dat misschien?
Jaaa ik ook! Dat kan zeker hoor, prima vervanger. 🙂
Kun je ook havermoutmeel gebruiken? Ik maak het zelf door havermout in de blender te doen.
Ja hoor, dat kan zeker! De structuur zal wel wat anders zijn, maar het kan absoluut.
Hier staat hij in de oven. Heb de bloem vervangen door tarwebloem en kokosolie gebruikt ipv zonnebloem olie. Verder alleen rozijnen toegevoegd omdat ik geen kokosrasp in huis had helaas. Ben heel benieuwd hoe hij gaat smaken! Bedankt voor dit recept!!
Dat klinkt alsnog goed hoor! Hoop dat je genoten hebt! Ik heb er afgelopen weekend ook weer eentje gemaakt 🙂
Begrijp ik het goed dat de bananen zonder schil 350 gram moeten wegen?
Yes, klopt helemaal!
En waar koop jij je amandelmeel eigenlijk? Ik hoorde dat er allemaal verschillende kwaliteiten zijn…
Ik koop het altijd bij de toko, maar dat heeft meer met de kosten te maken. 🙂
Kan ik dit recept op zaterdag maken als ik het pas maandag op het werk wil trakteren? En zo ja, hoe bewaar ik het dan bv vershoudfolie vs aluminiumfolie / in de koelkast vs vriezer vs kamertemperatuur. Alvast bedankt voor je reactie!
Dat kan zeker! Laat de cake volledig afkoelen en pak dan goed in in vershoudfolie. Ik doe er vaak ook nog wat aluminium omheen. Bewaar op een donkere, ietwat koelere plek (niet in de koelkast, dan droogt de cake uit!).
Ik heb het recept opgevolgd. Mijn cake had alleen niet super veel smaak. Is er een manier waardoor je toch meer smaak krijgt of dat de cake zoeter wordt?
Hi Loos, deze cake is meer bedoeld als ontbijt, met een likje boter of jam en daarom wat meer basic. Als je deze bananencake niet zoet genoeg vindt of een extra smaakje mist, dan moet je echt deze eens proberen: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/speculaas-bananencake/
Ik heb de bananbrood gemaakt en hij was heerlijke.
Ik heb inplaats van rozijnen dadels gebruikt en hij is echt heerlijk.
Zou wel ietsje minder banaansmaak willen hebben met wat zou ik dat kunnen veranderen. Dacht aan melk maar dan is die minder zoet.
En wil geen suiker gebruiken
Hi sam, je kunt dan bijvoorbeeld een banaan weglaten en 150 gram fijn gepureerde dadels door het beslag mengen. Of een smaakje toevoegen zoals ik in dit recept doe: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/speculaas-bananencake/ of hier: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/healthy-chocolade-bananencake/
Heb het brood gemaakt zoals het recept beschrijft maar de dag erna is hij erg droog.. enig idee hoe dit kan?
Echt? Dat hoort niet! Misschien heb je het toch iets te lang of te warm gebakken. Ook helpt het om het als het nog lauw-warm is in te pakken in vershoud of aluminiumfolie. Dat behoudt de smeuïgheid. Ik vries het eigenlijk altijd meteen in, in losse plakjes in folie verpakt. Hoe had jij het bewaard?
Ik heb de cake met boekweitmeel gemaakt en had een banaan te kort. Toch is het resultaat zeker geslaagd. Ik ga het zeker nog een keer maken, misschien zelfs een beetje ‘pimpen’.
Wat goed! Je kan er inderdaad veel kanten mee op 😀