Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Bananacake (bananabread)

Zoetrecepten

Late night baking. Voor mij is dat de meest ontspannende avondactiviteit. In de trein naar huis had ik al bedacht hoe mijn ideale, doch gezonde bananabread moest smaken en hoe ik dat ging maken.

Het resultaat is heerlijk: een stevige, licht gezoet ‘bananenbrood’, die goed vult en ideaal is als ontbijt of als een gezond tussendoortje. De bananen zorgen ervoor dat je cake op natuurlijke manier wordt gezoet, dus je hoeft er bijna suiker doorheen te doen. Omdat ik een echte zoetekauw, voeg ik toch nog een eetlepel honing toe. Deze bananacake (ik vind het meer cake dan brood) is echt mijn favoriete healthy tussendoortje. Het liefst gooi ik er blanke rozijnen en kokos doorheen, maar je kunt ook combineren met gehakte amandelen of pure chocolade. Of probeer m’n chocolade bananencake eens!

Wanneer je de cake in vershoudfolie inpakt en in een koele ruimte bewaart, kun je de bananacake ongeveer 5 dagen bewaren. Ik sneed zojuist het laatste plakje af.. Snel weer een nieuwe bakken! Het voordeel is dat je dit recept prima na een lange dag nog kunt maken, want het is zo gebeurd!

TIP: Zorg ervoor dat je bananen zo rijp mogelijk zijn, des te zoeter wordt je bananacake.

Zoetrecepten

Bananacake (bananabread)

Door | 15 minuten + baktijd | 20 personen

Dit heb je nodig

    • 350 gram rijpe bananen
    • 3 eieren (M)
    • 1 tl vanille extract
    • 50 ml zonnebloemolie
    • 150 gram amandelmeel
    • 150 gram bloem
    • 2 tl bakpoeder
    • 60 gram geraspte kokos

    EVT.

    • Amandelschaafsel
    • 100 gram gewelde blanke rozijnen
    • 100 gram pure chocolate chips

    En zo doe je het

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    2. Neem een grote mengkom en pureer hier de bananen in met een vork of een staafmixer. Ik heb een gedeelte grof geprakt, op die manier proef je de banaan nog een beetje terug.
    3. Mix de eieren, de olie en het vanille extract door de geprakte banaan. Voeg eventueel een paar eetlepels honing toe als je echt een zoete cake wil.
    4. Pak een nieuwe kom en meng de bloem, het amandelmeel en het bakpoeder. Voeg dit nu rustig toe aan het banaanmengsel, terwijl je blijft mixen.
    5. Als het goed gemengd is kun je de kokos (of eventueel de blanke rozijntjes of pure chocoladedruppels) er aan toevoegen en dit nog even goed mengen.
    6. Vet de cakevorm (30 cm) in en giet het beslag er maar in! Zet je bananabread nu 45 – 55 minuten in de oven, tot de bovenkant mooi bruin is geworden en je caketester er schoon uitkomt.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Bananacake (bananabread)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    43 antwoorden op “Bananacake (bananabread)

    1. Hij staat nog een beetje af te koelen maar ruikt echt superlekker! Ik heb er zelf 100 gram geroosterde pecannoten aan toegevoegd. Verheugen op een healthy tussendoortje vanmiddag 😀

      1. Hi Fae, ik denk bij mijn gezondere recepten eigenlijk niet in calorieën, maar in het gebruik van gezonde en natuurlijke ingrediënten. Zoals dat de bananencake voor het grootste deel natuurlijk gezoet wordt door de rijpe bananen en de cake bijna geen suiker of vet bevat.

    2. Net gemaakt. Erg lekker!! Ik heb het zelfs nog iets gezonder gemaakt door de honing te vervangen door algavesiroop en de zonnebloemolie door kokosolie. En dan gewelde gojibessen, moerbeien, chai zaad, en gehakte amandelen toegevoegd (met gehakte chocolade op de bovenkant). Rijk gevuld en toch nog zoet genoeg! Dit is voor herhaling vatbaar. 🙂

    3. moet je de amandelen voor de bovenkant mee bakken, of moet je die er later opstrooien? als je ze er later opstrooit hoe blijven ze dan plakken?

    4. Ik ben van plan om hem morgen te maken, hij ziet er heerlijk uit!

      Bedoel je mixen in het recept met de mixer/staafmixer of met de hand met een lepel bijv?
      Dank vast voor je reactie!

    5. Hallo Mariette,
      Ik heb je blog gevonden omdat ik op zoek was naar gezonde zoete recepten. Onmiddellijk zin om aan de slag te gaan 🙂
      Vraagje over bananenbrood: ik gebruik altijd zelfrijzende bloem, mag ik de gewone bloem in jouw recept daardoor vervangen en het bakpoeder weglaten?
      Alvast bedankt voor het antwoord.

      1. Hi Tina, ik zou naast het zelfrijzend bakmeel dan alsnog de helft van het bakpoeder gebruiken, namelijk voor het amandelmeel. Anders zal de cake wat compacter worden. Bakse en geniet ervan!

    6. Lijkt mij heerlijk! Ik ga hem vanavond maken. Het invetten van de bakvorm doe je dat met boter of met iets anders? Ik wil hem graag zo gezond mogelijk maken, is kokosolie dan een optie?

    7. Hier staat hij in de oven. Heb de bloem vervangen door tarwebloem en kokosolie gebruikt ipv zonnebloem olie. Verder alleen rozijnen toegevoegd omdat ik geen kokosrasp in huis had helaas. Ben heel benieuwd hoe hij gaat smaken! Bedankt voor dit recept!!

    8. Kan ik dit recept op zaterdag maken als ik het pas maandag op het werk wil trakteren? En zo ja, hoe bewaar ik het dan bv vershoudfolie vs aluminiumfolie / in de koelkast vs vriezer vs kamertemperatuur. Alvast bedankt voor je reactie!

    9. Ik heb de bananbrood gemaakt en hij was heerlijke.
      Ik heb inplaats van rozijnen dadels gebruikt en hij is echt heerlijk.

      Zou wel ietsje minder banaansmaak willen hebben met wat zou ik dat kunnen veranderen. Dacht aan melk maar dan is die minder zoet.
      En wil geen suiker gebruiken

    10. Dat recept heb ik gelezen, maar waarom zit daar geen bloem in? Omdat er dadel sinzitten. Maar er zit ook een banaan minder in.daarom dacht ik dan doe ik cacao in dit recept, of is dat echt niet lekker? Heb namelijk nog nooit een babanen cake gebakken.

      1. Omdat cacaopoeder de cake een stuk droger maakt en amandelmeel juist smeuïgheid toevoegt. Je zou kunnen proberen om in bovenstaand recept een deel van de bloem weg te laten (ongeveer hetzelfde qua gewicht). Daarnaast maakt de cacao de bananencake ook meer bitter, waardoor ik wat dadels heb toegevoegd voor een iets zachtere, zoete smaak. Hopelijk kun je hier iets mee en hoor graag hoe ‘ie uiteindelijk geworden is! 😀

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.