Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Zo maak je bananenbrood (bananabread/bananacake)

Zoetrecepten

Een super easy recept voor een heerlijk lichtzoete, gezonde bananacake: mijn favoriete healthy snack!

Late night baking. Voor mij is dat de meest ontspannende avondactiviteit. In de trein naar huis had ik al bedacht hoe mijn ideale, doch gezonde basis voor bananenbrood moest smaken en hoe ik dat ging maken. Het resultaat is heerlijk: een stevige, licht gezoete ‘cake’, die goed vult en ideaal is als ontbijt of als een gezond tussendoortje. De bananen zorgen ervoor dat je cake op natuurlijke manier wordt gezoet, dus je hoeft er geen suiker doorheen te doen. Als je een echte zoetekauw bent, voeg je lekker een extra eetlepel (of twee) honing toe.

Deze bananacake (ik vind het meer cake dan brood) is echt mijn favoriete gezonde tussendoortje. Ik maak ‘m het liefst met geraspte kokos, maar ik tip ook hoe je dit kunt vervangen als je er niet van houdt. Ook doe ik altijd blanke, geweekte rozijnen door het beslag maar die heb ik in dit basisrecept weggelaten. Hieronder vind je een paar tips om het bananenbrood op te leuken. Het is nog lekkerder als je er twee combineert:

  • 100 gram gewelde blanke rozijnen
  • 100 gram grof gehakte pecannoten of walnoten
  • 100 gram chocolate chips

TIPS VOOR (ON)RIJPE BANANEN! Zorg ervoor dat je bananen zo rijp mogelijk zijn, des te zoeter wordt je bananacake. Heb je geen rijpe bananen? Doe ze dan in een papieren zak met een paar appels of tomaten, dit zorgt ervoor dat je bananen op een natuurlijke manier snel rijpen. Er is ook een nog snellere methode: leg de bananen (met schil) 45 minuten in de oven op 150 graden, daarna zijn ze helemaal zwart van buiten en ‘rijp’ voor je bananenbrood!

Zoetrecepten

Zo maak je bananenbrood (bananabread/bananacake)

Door | 15min + 45min baktijd | 20 personen

Dit heb je nodig

  • 350 gram rijpe bananen (3-4 bananen)
  • 3 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gram amandelmeel
  • 125 gram bloem OF 100 gram volkorenmeel
  • 40 gram geraspte kokos*
  • 2 tl bakpoeder
  • Amandelschaafsel

*De geraspte kokos kun je vervangen door 30 gram bloem of 20 gram volkorenmeel

En zo doe je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Neem een grote mengkom en pureer hier de bananen in met een vork of een staafmixer. Ik heb een gedeelte grof geprakt, op die manier proef je de banaan nog een beetje terug.
  3. Mix de eieren en het vanille extract (evt. de honing) door de geprakte banaan.
  4. Pak een nieuwe kom en meng de bloem/volkorenmeel, het amandelmeel en het bakpoeder met een snuf zoet. Voeg dit nu rustig toe aan het banaanmengsel, terwijl je blijft mixen.
  5. Als het goed gemengd is kun je de kokos (of eventueel de blanke rozijnen, grof gehakte noten of pure chocolate chips) er aan toevoegen en dit nog even goed mengen.
  6. Vet de cakevorm (30 cm) in en giet het beslag er maar in! Zet je bananabread 45 – 55 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi bruin is geworden en je caketester er schoon uitkomt.

BEWAREN: Wanneer je de cake in vershoudfolie inpakt en in een koele ruimte bewaart, kun je de bananacake ongeveer 5 dagen bewaren. In de vriezer blijft het 3 maanden goed. Ik sneed zojuist het laatste plakje af.. Snel weer een nieuwe bakken! Het voordeel is dat je dit recept prima na een lange dag nog kunt maken, want het is zo gebeurd!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Zo maak je bananenbrood (bananabread/bananacake)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

41 antwoorden op “Zo maak je bananenbrood (bananabread/bananacake)

  1. Hij staat nog een beetje af te koelen maar ruikt echt superlekker! Ik heb er zelf 100 gram geroosterde pecannoten aan toegevoegd. Verheugen op een healthy tussendoortje vanmiddag 😀

    1. Hi Fae, ik denk bij mijn gezondere recepten eigenlijk niet in calorieën, maar in het gebruik van gezonde en natuurlijke ingrediënten. Zoals dat de bananencake voor het grootste deel natuurlijk gezoet wordt door de rijpe bananen en de cake bijna geen suiker of vet bevat.

  2. Net gemaakt. Erg lekker!! Ik heb het zelfs nog iets gezonder gemaakt door de honing te vervangen door algavesiroop en de zonnebloemolie door kokosolie. En dan gewelde gojibessen, moerbeien, chai zaad, en gehakte amandelen toegevoegd (met gehakte chocolade op de bovenkant). Rijk gevuld en toch nog zoet genoeg! Dit is voor herhaling vatbaar. 🙂

  3. moet je de amandelen voor de bovenkant mee bakken, of moet je die er later opstrooien? als je ze er later opstrooit hoe blijven ze dan plakken?

  4. Ik ben van plan om hem morgen te maken, hij ziet er heerlijk uit!

    Bedoel je mixen in het recept met de mixer/staafmixer of met de hand met een lepel bijv?
    Dank vast voor je reactie!

  5. Hallo Mariette,
    Ik heb je blog gevonden omdat ik op zoek was naar gezonde zoete recepten. Onmiddellijk zin om aan de slag te gaan 🙂
    Vraagje over bananenbrood: ik gebruik altijd zelfrijzende bloem, mag ik de gewone bloem in jouw recept daardoor vervangen en het bakpoeder weglaten?
    Alvast bedankt voor het antwoord.

    1. Hi Tina, ik zou naast het zelfrijzend bakmeel dan alsnog de helft van het bakpoeder gebruiken, namelijk voor het amandelmeel. Anders zal de cake wat compacter worden. Bakse en geniet ervan!

  6. Lijkt mij heerlijk! Ik ga hem vanavond maken. Het invetten van de bakvorm doe je dat met boter of met iets anders? Ik wil hem graag zo gezond mogelijk maken, is kokosolie dan een optie?

  7. Ik ben dol op dit soort gezonde tussendoortjes 🙂 Vraag me af of ik het bloem ook kan vervangen door speltbloem of speltmeel. Weet jij dat misschien?

  8. Hier staat hij in de oven. Heb de bloem vervangen door tarwebloem en kokosolie gebruikt ipv zonnebloem olie. Verder alleen rozijnen toegevoegd omdat ik geen kokosrasp in huis had helaas. Ben heel benieuwd hoe hij gaat smaken! Bedankt voor dit recept!!

  9. En waar koop jij je amandelmeel eigenlijk? Ik hoorde dat er allemaal verschillende kwaliteiten zijn…

  10. Kan ik dit recept op zaterdag maken als ik het pas maandag op het werk wil trakteren? En zo ja, hoe bewaar ik het dan bv vershoudfolie vs aluminiumfolie / in de koelkast vs vriezer vs kamertemperatuur. Alvast bedankt voor je reactie!

    1. Dat kan zeker! Laat de cake volledig afkoelen en pak dan goed in in vershoudfolie. Ik doe er vaak ook nog wat aluminium omheen. Bewaar op een donkere, ietwat koelere plek (niet in de koelkast, dan droogt de cake uit!).

  11. Ik heb het recept opgevolgd. Mijn cake had alleen niet super veel smaak. Is er een manier waardoor je toch meer smaak krijgt of dat de cake zoeter wordt?

  12. Ik heb de bananbrood gemaakt en hij was heerlijke.
    Ik heb inplaats van rozijnen dadels gebruikt en hij is echt heerlijk.

    Zou wel ietsje minder banaansmaak willen hebben met wat zou ik dat kunnen veranderen. Dacht aan melk maar dan is die minder zoet.
    En wil geen suiker gebruiken

  13. Heb het brood gemaakt zoals het recept beschrijft maar de dag erna is hij erg droog.. enig idee hoe dit kan?

    1. Echt? Dat hoort niet! Misschien heb je het toch iets te lang of te warm gebakken. Ook helpt het om het als het nog lauw-warm is in te pakken in vershoud of aluminiumfolie. Dat behoudt de smeuïgheid. Ik vries het eigenlijk altijd meteen in, in losse plakjes in folie verpakt. Hoe had jij het bewaard?

  14. Ik heb de cake met boekweitmeel gemaakt en had een banaan te kort. Toch is het resultaat zeker geslaagd. Ik ga het zeker nog een keer maken, misschien zelfs een beetje ‘pimpen’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *