Een gezonde ontbijtkoek maken is hartstikke makkelijk met dit recept. En ja, gezond, omdat het een recept is voor een volkoren ontbijtkoek met minder suiker en vet. Daarnaast ook nog eens lactosevrij en vooral: heel erg lekker.
Gezonde ontbijtkoek maken
Ik koop nooit ontbijtkoek in de supermarkt. Het voelt gezond, maar zit meestal boordevol suiker en vet. Vijf suikerklontjes per 100 gram is geen uitzondering. Dat kan gelukkig anders.
Inmiddels alweer jaren geleden was het mijn doel om een gezonde ontbijtkoek te maken met zo min mogelijk suiker en vet. Doordat ik de geraffineerde suikers vervang door natuurlijke zoetmiddelen zoals dadels en appelstroop en geen roomboter of olie toevoeg is het resultaat een vetvrije en suikervrije ontbijtkoek geworden.
Doel ruimschoots behaald! Daarnaast gebruikte ik amandelmelk waardoor de ontbijtkoek ook lactosevrij is, score. Je vindt dit recept ook terug in mijn bewuste bakboek PUUR ZOET, waarmee ik op diverse markten heb gestaan. Daar deelde ik deze ontbijtkoek vaak uit, echt een succes, want iedereen vindt ‘m lekker.

Wanneer is een ontbijtkoek volkoren?
Koek, brood of gebak mag pas ‘volkoren’ genoemd worden als het voor de volle 100% met volkorenmeel gemaakt is. Er mogen geen andere soorten meel of bloem in verwerkt worden. En dat is precies hoe ik dit recept heb gemaakt, voor een volkoren ontbijtkoek!
Bakken met volkorenmeel
Volkorenmeel is meel dat wordt gemaakt door de volledige graankorrel te malen, inclusief de zemelen, kiemen en de kern van de graan. Dit in tegenstelling tot bloem, dat alleen bestaat uit de kern van de graan. Volkorenmeel bevat dus alle voedingsstoffen die van nature in graan aanwezig zijn, zoals voedingsvezels, vitaminen, mineralen en eiwitten – en dat maakt het zoveel gezonder.
Het eten van meer vezels is goed voor je spijsvertering en daarnaast verzadigd het langer. Vezelrijk meel kan op die manier bijdragen aan een gezonder voedingspatroon.
Volkoren recepten
Deze gezonde ontbijtkoek is niet het enige volkoren recept op Zoetrecepten. Uiteraard vind je voldoende lekkere recepten met volkorenmeel in mijn bewuste bakboek PUUR ZOET, maar ik tip je ook graag een paar aanraders hier online:

Volkoren ontbijtkoek maken
Om een volkoren ontbijtkoek te maken heb je simpelweg volkorenmeel nodig. Ik gebruik hiervoor meestal volkoren tarwemeel, dat is tegenwoordig volop verkrijgbaar in de meeste supermarkten en is over het algemeen niet veel duurder dan bloem.
Gezonde ontbijtkoek bakken
Als je een (nog) meer smeuïge versie van deze gezonde ontbijtkoek wil maken, dan kun je een deel van de hoeveelheid volkorenmeel vervangen door amandelmeel. Ook helpt het om de ontbijtkoek na het bakken, wanneer deze nog lauwwarm is, al te verpakken.
Ingrediënten
- 200 gram dadels
- 4 eetlepels appelstroop, zonder toegevoegde suiker
- 250 ml (amandel)melk
- 300 gram volkorenmeel
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 1 eetlepel kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- Handje gemengde noten
Bereiding
Gezonde ontbijtkoek maken
- Vet een cakevorm van 25 cm in en verwarm de oven voor op 160 graden.
- Week de ontpitte, verse dadels 5 minuten in kokend heet water. Giet ze vervolgens goed af en blender ze fijn, samen met de appelstroop en de amandelmelk. Giet in een kom en zet even opzij.
- Neem een andere kom en meng hier alle droge ingrediënten in door elkaar, samen met een flinke snuf zout. Meng dit nu met een spatel door het dadelmengsel tot het goed gemengd is en stort in de cakevorm.
- Verdeel de gemengde noten over de bovenkant van je ontbijtkoekbeslag en strooi er eventueel nog wat havervlokken tussen.
Gezonde ontbijtkoek bakken
- Zet de volkoren ontbijtkoek voor 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Hou in de gaten of je de bovenkant eventueel moet afdekken met aluminiumfolie en test met een cakeprikker of de ontbijtkoek gaar is.
- Wikkel de cake als hij lauwwarm is in vershoudfolie, dan blijft hij extra smeuïg.
BAKTIPS GEZONDE ONTBIJTKOEK
- Voor een nóg meer smeuïge ontbijtkoek kun je het volkoren meel deels, of helemaal, vervangen door amandelmeel.
- Wil je deze volkoren ontbijtkoek glutenvrij maken? Volg dan dit recept.
GEZONDE ONTBIJTKOEK BEWAREN
Verpak je ontbijtkoek luchtdicht en bewaar max. 5 dagen buiten de koelkast of 3 maanden in de vriezer.
kun je ook rozijnen gebruiken ipv dadels
Dat kan zeker.
Wat een heerlijke ontbijtkoek is dit! Hij is door de dadels evengoed heerlijk zoet en het smaakt écht naar ontbijtkoek. Ik heb er wel flink wat speculaaskruiden in gedaan want het kan mij niet kruidig genoeg, haha. Ik heb als meel 100gram amandelmeel gebruikt en 200gram havermeel, om het nog iets gezonder te maken. Door de dadels en de appelstroop zat het wel evengoed flink wat calorieën bevatten maar ik vind dat niet zo erg want ik hoef niet af te vallen. Ik wil gewoon minder geraffineerde suikers eten en dit recept was top!
Wat een goede aanpassingen! En ik dacht dat mijn ontbijtkoek al aardig wat kruiden bevatte haha, maar het kan natuurlijk altijd meer 😀
Mijn ontbijtkoek was een vaste homp. Allesbehalve luchtig. Had ik het moeten mixen?
Zonde van het werk. Niet echt lekker.
He wat rot om te horen! Heb je misschien een ander soort meel gebruikt? Als je het recept het gevolgd zou dit in principe niet moeten gebeuren (mixen is niet nodig, mengen is voldoende). Of zou het kunnen dat je bakpoeder te oud was? Het is overigens ook geen luchtige ontbijtkoek, de structuur is steviger, maar wel op een lekkere manier en zoals op de foto te zien is.
Kan ik de dadels ook vervangen door dadelstroop? En hoeveel heb ik dan nodig?
Durf ik niet te zeggen!
Poeh …wat is dat lekker zeg!!!!! En super makkelijk!!! Mijn dochter van 10 is er ook gek van! Super tussendoortje voor school!
Is er ook een schatting van kcal in de ontbijtkoek?
Hallo enthousiaste mensen …
Kan ik hem met pitloze dadels uit een zakje van bv de Lidl maken of moeten ze vers zijn?
Alvast heel erg bedankt voor een antwoord
Gr Natasja
Medjouldadels werken beter, maar die kunnen vast ook.
Gemaakt en hij was heeerlijk.
Leek inderdaad net kruidcake.
Al doe ik em de volgende keer wel langer en op hogere temperatuur want hij was nu nog bijna rauw. Valt als een blok op je maag.160 graden is best laag toch?
Magoed dat is allemaal makkelijk te veranderen. Het recept is top!
Deze ontbijtkoek is zo vreselijk lekker. Ik heb hem nu al een keer of acht gemaakt. Daar hebben mijn huisgenoten trouwens weinig van gemerkt, want de meeste heb ik zelf opgepeuzeld.
Ik vrees steeds per twee plakjes in, zodat ik later nog wat heb. Ook heerlijk om mee te nemen (naar het werk bijvoorbeeld, als we dat straks weer mogen 😉).
Haha wat goed! Heerlijk zo’n berichtje.
Sorry, ik bedoelde “Ik vries steeds per 2 plakjes in” ☺
Eindelijk een recept voor ontbijtkoek dat écht naar ontbijtkoek smaakt! Ipv volkorenmeel heb ik speltbloem gebruikt, omdat ik het in huis had en dat werkte ook prima. De volgende dag is de ontbijtkoek zelfs nóg lekkerder vind ik! Zelfs m’n man vond ‘m lekker. Deze ga ik vaker maken 🙂
Zo leuk dit!! Thanks!
Hoi, ziet er heerlijk uit! Ik wil het wel proberen. Nu woon ik in het verre buitenland, en zijn mijn speculaaskruiden zo goed als op. Welke mix gebruik jij? Maak je het zelf? Er zijn verschillende recepten en combinaties in omloop om het zelf te maken, maar ik weet niet welke de lekkerste is…
Ik gebruik altijd zelfgemaakte! Mijn mixje vind je hier: http://www.zoetrecepten.nl/recepten/zo-maak-je-zelf-speculaaskruiden/
Succes! 😀
Mariette, gisteren weer je ontbijtkoek gemaakt, heerlijk!
Groeten Maria
Dank voor je lieve berichtje Maria!
Dit is echt een top recept! Ik maak hem zelf zeker 2 a 3 keer per maand en hij is hier in huis altijd zo op. Hij is zoveel lekkerder dan een ontbijtkoek uit de winkel én een stuk gezonder!
Hier word ik ZO vrolijk van. Thanks voor je leuke berichtje!
Vraag? Ik woon in het buitenland en de meeste ingrediënten zijn hier wel aanwezig en of andere heb ik meegenomen uit NL zoals speculaaskruiden. Maar waar zou ik appelstroop mee kunnen vervangen? Ik ben al een tijdje op zoek hiernaar. Ik hoor het graag. Groeten uit Kenia
Oei, dat is een moeilijke vraag. Zeker als je op zoek bent naar een gezonder alternatief. Anders kun je natuurlijk de meeste stroopsoorten gebruiken. Of is daar niks á la donkere agavesiroop, ahornsiroop of stroop te vinden?
Het is een super lekker recept!!
Het is snel om te maken en super lekker. Ik heb de ontbijtkoek 35 minuten gebakken toen was de ontbijtkoek al gaar. In het midden is het nog een beetje zacht HEERLIJK!!!
Echt een aanrader
Thanks babs, superfijn om te horen!
Ik zou het recept graag willen maken? Hoe kan het glutenvrij maken? Kan ik het volkorenmeel vervangen door boekweitmeel of moet ik gewoon glutenvrije meel kopen?
Hi Monique, je zou het inderdaad kunnen vervangen voor boekweitmeel, of deels boekweit en deels amandelmeel!
Dank je wel! Ik ga het proberen!
Gister de ontbijtkoek gemaakt. Nou zonder overdrijven ontzettend lekker!
Ik heb 50 gram amandelmeel gedaan en 250 gram volkorenmeel en wel appelstroop de gewone versie omdat ik dat nog had staan. Maar deze ontbijtkoek lijkt gewoon op een kruidcake maar dan gezond. Er liggen weer lekker 8 plakjes in de vriezer, naast de chocolade bananenbrood;-)
Yessss, zo fijn om te horen! Enjoy!
Hij is heeeeeerlijk! Wow! Ik ga er nu een als cadeautje maken. Ik maakte hem met 50 gr Brinta ter vervanging van 50 gr bloem, ook lekker.
Aaah superleuk idee! Thanks voor je leuke berichtje!
Net gemaakt! Het huis ruikt heerlijk en wát een lekker en makkelijk recept. Ga ik zeker vaker maken 🙂
Zo leuk! Thanks!