Het lijkt op pesto, maar vergis je niet! Het groene goedje op deze foto wordt verwerkt in allerlei prachtige Franse taartjes: een pistache pasta. Met deze vulling geef je een ontzettend rijke pistachesmaak aan taartjes en gebak, óf je maakt er een pistachecrème mee.
Pistache pasta maken
Je kunt een pistache pasta maken door geroosterde pistachenoten met (basterd)suiker fijn te malen in een 2:1 verhouding. Flink lang malen in je foodprocessor en dan zal de olie uit de pistachenoten vrijkomen. Die olie mengt zich samen met de pistachenoten tot een lekkere pistache pasta. Na grondig research ontdekte ik je een nog lekkerdere pasta van pistachenoten maakt door er ook een paar andere ingrediënten aan toe te voegen. Daarvoor volgde ik een recept van Pierre Hermé, dus dan weet je wel dat het goed zit. Door de toevoeging van amandelen, amandelextract en een beetje olie krijg je een nog veel meer intense smaak. Ik ben om.
Recepten met pistache pasta
- Pistache tartelettes
- Pistache crème (recept volgt snel!)
- Pistache ijs: meng 150 gram van deze pasta door het kokosijs
Je kunt een dergelijke pasta trouwens ook kant-en-klaar kopen, maar bereid je voor op de prijs. Pistachenoten zijn ook erg duur, dus gek is dat niet.

Ingrediënten
- 125 gram ongezouten pistache nootjes
- 25 gram amandelen
- 60 gram fijne kristalsuiker
- 20 gram water
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1/4 tl amandelextract
Bereiding
- Leg de pistachenoten op een bakplaat en rooster ze voor 15 minuten op 150 graden. Dit doe je omdat geroosterde nootjes een sterkere smaak hebben. Laat ze hierna afkoelen.
- Zet een pannetje op laag vuur en doe hier de suiker en het water in. Als dit 121 graden heeft bereikt, voeg je de pistachenootjes er aan toe en roer je het geheel door. Het zal nu kristalliseren. Als (bijna) alle suikersiroop is opgenomen door de pistachenootjes, haal je ze uit het pannetje en laat je ze even afkoelen.
- Doe de gesuikerde pistachenootjes samen met de amandelen in een blender of foodprocessor en mix ze zo fijn mogelijk. Voeg de zonnebloemolie toe en het amandelextract en mix dit geheel nog 5 – 10 minuten door tot je een zo glad mogelijke, smeuïge pasta krijgt.
Pistache pasta bewaren
Als je de pasta luchtdicht bewaart, kun je hem zeker een aantal maanden op kamertemperatuur bewaren.
Het was weer heerlijk! Ik combineer jullie recepten regelmatig met keto recepten van https://www.vrouwenannonu.nl/ ga zo door!
Wat fijn om te lezen! Wens naar meer koolhydraatarm dus? 🙂
Bij mij word het een bruin/groenige stevige massa.. wat doe ik verkeerd?? Hoe krijg ik hem vloeibaarder?
Langer mixen of een beetje olie toevoegen!
Zijn dit amandelschilfers of amandelpoeder dat hiervoor gebruikt worden?
Ik heb hele amandelen gebruikt Nick!
Ik ga het ook eens uit proberen . om roomijs te maken .
Al iemand ijs gemaakt met deze pasta ??
Heb je het inmiddels zelf al geprobeerd? Ik ben nieuwsgierig!
Hoeveel gram kan je met dit recept maken?
250 gram 🙂
euh…kan het ook een goed resultaat geven zonder de amandelen?
Ik heb het zelf niet getest op die manier 🙂
Gebruik je amandelen met of zonder schil?
Zonder schil
Al 2 maal geprobeerd . Zeer goed gelukt. Ik gebruik het voor madeleines en zandkoekjes.
Super om te horen! Lijkt me heerlijk in de madeleines.
Heb het gemaakt, wel iets meer olie toegevoegd omdat het vrij droog werd. Is erg lekker, zeker als je er de mascarpone en room bij doet zoals in jouw pistache tartelettes staat beschreven. (Ik heb er iets Italiaanse meringue bij gedaan, dan wordt het nog luchtiger, maar dat heb ik al eerder verteld bij de tartelettes au citron).
Ah, dank voor het delen van je tips Lucienne!
Kristalsuiker vervangen door palmsuiker of agavesiroop. Dan is het helemaal vrij van geraffineerde suikers en 100% natuurlijk gezond
True! Goed idee 🙂
Ooo ja dit ga ik proberen! Ik koop weleens een pistache croissant…te lekker.
Ohhh dat klinkt ook goed!
Super leuk! Ga t proberen
Leuk, zeker doen!