Basisrecept: zo maak je margarine

Zo maak je margarine

Vandaag deel ik een heel ander soort basisrecept met jullie. Eentje waarvan ik nog niet eerder had bedacht om het zelf te maken of hóe dit eigenlijk moet. Margarine! In veel gevallen is margarine lactosevrij én vegan. En omdat ik aankomende periode meer recepten ga uitproberen met margarine i.p.v. boter, leek het me extra tof om eerst eens uit te zoeken hoe je dit zelf maakt. Niet alleen lekker, ook heel makkelijk. Ik laat het je zien in een simpele how-to video:

HOE WERKT DAT, ZELF MARGARINE MAKEN?
De basis van margarine zijn plantaardige oliën, zoals koolzaad-, lijnzaad-, zonnebloem- of olijfolie. Deze oliën zijn rijk aan de gezonde onverzadigde vetten, die ook in noten en avocado zitten. Je koelt de oliën au bain-marie in ijswater. Na een beetje roeren merk je dat de olie wat stroperiger wordt. Tijd om het wortelsap eraan toe te voegen voor een beetje kleur en mosterdpoeder als ‘emulgator’. De emulgator zorgt ervoor dat de ingrediënten met elkaar kunnen mengen. Vervolgens voeg je wat gesmolten tropisch vet toe (kokosvet of palmvet) terwijl je stevig blijft roeren. Tropisch vet is hard op kamertemperatuur en zorgt ervoor dat het oliemengsel wat steviger en smeerbaar wordt.

De margarine is dan in principe al klaar, easy as that. Het wordt extra lekker als je er nog wat zout, citroensap en/of kruiden aan toevoegt. In de video gebruik ik basilicum, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan munt, bieslook, knoflook of chilipeper. Ook is het heel lekker om er een bijzonder smaakje olie aan toe te voegen, zoals truffel- of notenolie. Walnoot-bieslook margarine, mmm.

HALVARINE
Nu is het duidelijk hoe je margarine maakt. Maar hoe zit dat dan met halvarine? Zoals het woord al mooi laat zien (half & margarine) worden de vetten in margarine gehalveerd en wordt er water toegevoegd. Daarom scheelt het ook in calorieën ten opzichte van margarine.

Zo maak je margarine

Dit is een gesponsord artikel. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel artikelen waar ik volledig achter sta.

Zo maak je margarine

Basisrecept: zo maak je margarine

Geschreven door augustus 7, 2017
10 minuten
Voor 4 personen

Benodigdheden

BASIS

  • 6 EL natuurlijke olie*
  • 2 TL wortelsap
  • 0,5 TL mosterdpoeder**
  • 4 EL tropisch vet***

VARIATIE

  • 1 TL limoensap
  • Mespunt zout
  • Handje basilicum
  1. Zet een kom au bain-marie in een bak ijswater (koud water met ijs) en doe hier de natuurlijke olie in. Begin meteen met roeren, zodat de olie snel koud wordt. Voeg het wortelsap en het mosterdzaadpoeder toe en roer tot er een egale crème ontstaat.
  2. Smelt het tropische vet au bain-marie en voeg deze toe aan je egale crème van oliën. Blijf goed roeren tot de crème de juiste dikte heeft bereikt. Dit kan een paar minuten duren.
  3. Snijd de basilicum fijn. Maak de margarine op smaak met het limoensap, zout en de basilicum. That’s it!

* Denk hierbij aan plantaardige oliën zoals koolzaad-, lijnzaad-, zonnebloem-, of olijfolie.
** Mosterdpoeder is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
*** Je kunt hiervoor kokosvet of palmvet gebruiken.

Wat is jouw favoriete smaakcombinatie? Geniet van je homemade margarine! Laat hieronder weten wat je ervan vond of deel een foto via Instagram of mijn Facebookpagina met de hashtag #zoetrecepten! Elke week deel ik de mooiste foto op mijn Instagram. Liefs Mariette

Reacties op Basisrecept: zo maak je margarine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Zoetrecepten. Hier vind je alles om zoet te zondigen & gezondigen, voor een easy óf een epic baking sessie. Met een snufje zout. Enjoy!
X Mariette

Nieuwsbrief