Mexicaanse bonenburger met portobello
Yehes, het kan gewoon hoor! Heerlijke, mannelijke burgers eten als vegan. Het viel me in de supermarkt op dat veel vegetarische burgers niet vegan zijn, meestal omdat er ei in verwerkt zit. Balen, want ik at de vega worstjes en burgers regelmatig en zeker tijdens mijn vegan challenge heb ik er veel zin in.
Dat schreeuwt om homemade burgers! En wel deze easy Mexicaanse bonenburger gesandwiched tussen twee geroosterde portobello’s. Deze burgers zijn een kwestie van alles bij elkaar gooien in de keukenmachine, malen én afbakken. Zo makkelijk en zo weinig afwas, echt top.

VEGAN HOOFDGERECHT
Ik maakte deze vegan bonenburgers voor het vegan 6 gangendiner dat ik voor Thomas bereidde en dit was gang 4.
In plaats van de portobello’s kun je natuurlijk ook broodjes gebruiken, maar dat vond ik wat zwaar voor zoveel gangen. Ik maakte er ook nog een pittige tomatensaus bij, but that’s up to you. Benieuwd naar de andere gangen? Check ze hier:
Gang 1: Komkommerrolletjes met pompoenpittenhummus
Gang 2: Slakuipjes met bloemkool tabouleh
Gang 3: Bloemkoolsoep met kokosmelk met en smoked paprika
Gang 4: Mexicaanse bonenburger met portobellos
Gang 5: Citroen spoom
Gang 6: Kokos limoencheesecake

MAKKELIJK VEGAN KOKEN
De basis voor dit recept komt uit het boek Easy vegan met Julie, mijn favoriete (vegan) kookboek op dit moment. Wel paste ik het recept wat aan, ik gebruikte bijvoorbeeld meer bonen, rucola i.p.v. spinazie en meer paprika.
Je kunt de bonen trouwens ook prima door kikkererwten vervangen. Ook benieuwd naar Easy vegan met Julie? Je kunt het boek via deze link kopen.
Recensie mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Lannoo.
Ingrediënten
BURGERS
- 400 gram zwarte bonen
- 1 kleine rode paprika
- 100 gram havermout
- Scheutje olijfolie
- 1 el chiazaad
- 3 handjes spinazie
- 1,5 tl komijnpoeder
- 1 tl smoked paprikapoeder
- 1/2 tl zout
TOPPINGS
- Portobello’s
- Olijfolie en knoflook
- Avocado
- Sla
- Rode ui
- Pittige rode saus
Bereiding
- Laat de eetlepel chiazaad in een bakje weken samen met vijf eetlepels water, schep af en toe even om. Zo ontstaat er een soort gel dat je ei vervangt.
- Beleg een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de zwarte bonen, rode paprika, havermout en olijfolie in de keukenmachine en maal het geheel in een paar minuten fijn en smeug. Voeg dan ook het chiazaad gelletje en de kruiden toe en mix door elkaar. Tot slot voeg je ook de spinazie toe en mix je het nog een minuutje door tot het n smeug geheel is.Vorm met je handen/lepels burgers van het mengsel op de bakplaat en bak af in 20 minuten.
- Als de burgers 10 minuten in de oven zitten verhoog je de temperatuur van je oven naar 200 graden en bak je de portobello’s mee in de oven. Wrijf de portobello’s eerst even schoon en smeer in met wat olijfolie en gepureerde knoflook, leg ze er daarna bij op de bakplaat en draaina vijf minuten nog even om.
- Ik gebruikte voor deze burger mijn favoriete toppings: rucola, rode ui gepekeld in wat limoensap, verse avocado en een flinke klodder pitte rode saus.
zoude deze ook op de bbq gaan
Ja, dat zou zeker moeten kunnen!