Waar denk je aan bij de Italiaanse keuken? Ik aan (zongedroogde) tomaatjes, basilicum, olijven en pijnboompitten. Natuurlijk nog wel meer, maar dit zijn de magische ingrediƫnten
voor deze hartige Italiaanse oliebol. En geen zorgen, de basilicum blijft helemaal top tijdens het frituren.
Wat belangrijk is als je lactosevrije oliebollen wilt bakken, is dat je de melk door sojamelk vervangt. Of door amandelmelk. Daarnaast heb ik geen kaasjes of vleesjes aan deze bol toegevoegd, dus zit je verder safe. Maak je het beslag niet helemaal zelf? Check dan goed de achterkant van het pak op (sporen van) lactose tussen de ingrediƫnten.
Wat we nog meer maakten tijdens onze hartige oliebollen driedaagse? Hou je vast:
- LORRAINE OLIEBOLLEN. De belichaming van de quiche lorraine in een oliebol. Oh my!
- VEGA GEITENKAAS OLIEBOLLEN. Met een lekker geitenkaasje, pijnboompitten en tijm.
Ga je toch liever voor zoet? In dit artikel deel ik mijn 3 favo zoete vullingen!

Ingrediƫnten
Recept oliebollen (goed voor 35 minis)
- 15 zongedroogde tomaatjes
- 100 gram zwarte olijven
- Handje verse basilicum (15 gram)
- 100 gram pijnboompitten
Bereiding
- Anderhalf uur van tevoren: maak het beslag
volgens dit recept
(of via een pak). - Snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, de zwarte olijven in ringetjes, knip de basilicum in reepjes en rooster de pijnboompitten. Meng alle ingredinten door elkaar en zet even opzij.
- Neem een grote pan, frituurpan of wok en verhit de olie tot 180 graden Celsius.
- Meng de volling door het beslag en klop het beslag 15 keer stevig door met een spatel, bakkers noemen dit het doorslaan van het beslag. Dit helpt bij het voorkomen van luchtbellen in een oliebol en maakt de structuur zachter.
- Schep met twee lepels of een ijsschep bolletjes ter grootte van een flinke walnoot.Bak maximaal 4 5 oliebolletjes per keer, anders koelt de olie te snel af. Bak elke kant goudbruin. Oliebollen draaien vanzelf als een kant gaar is, soms hebben ze wel een stootje van een spatel nodig.
- Serveer direct!