Het perfecte foolproof recept voor vegan meringues! Vegan schuimpjes, zonder ei. In smaak niet van echte schuimpjes te onderscheiden en inclusief alle tips die je nodig hebt.
vegan meringues maken
Yes, vegan meringues! Dit zijn schuimpjes zonder ei, gemaakt van aquafaba. Beter bekend als kikkererwtenvocht. Thomas was licht uitgedrukt “sceptisch” en kwam met een zuur smoelwerk aangewandeld bij de gedachte dat hij een meringue gemaakt met kikkererwtenvocht moest gaan proeven. Zijn oordeel: “wow, net echt!”.
Dus lieve mensen: nooit meer dat sapje uit de pot van je kikkererwten weggooien, maar braaf bewaren en vegan meringues maken! YUM. Dit soort creaties vind ik echt pure magie. Hoeveel er wel niet mogelijk is met ingrediënten, laat staan het deel van ingrediënten die je normaal gesproken direct weg knikkert.
Let wel op: als je het ongebakken schuim van deze vegan meringues gaat proeven voordat ze zijn afgebakken, dan zou je het kikkererwtensap nog wel kunnen proeven. Daarna niet meer. Promise.
WIE BEDACHT dit recept voor VEGAN schuimpjes?
Mijn enthousiasme over dit recept voor vegan schuimpjes las je vast al tussen de regels door. Maar, WIE bedenkt zoiets vraag ik me dan af. In wiens hoofd komt het op om het vocht uit zo’n pot kikkererwten op te vangen en in de mixer te gooien, ‘ff kijken wat er gebeurt als je er nu suiker bij gooit’?
Hoeveel ingrediënten zou hij/zij erbij gegooid hebben? Zou die persoon dat ook met het vocht van mais hebben gedaan, of het vocht van asperges uit een potje? Hoeveel pogingen tot deze briljante uitkomst het resultaat was? Ik wilde het zo graag weten en jij nu vast ook, dus ik zocht het voor je uit.
Het bleek dat er online al meerdere discussies gaande waren over nieuwe methodes om eiwit op een plantaardige manier te vervangen. Kikkererwtenvocht (aquafaba) speelde hier een grote rol in. Nadat het een zekere Franse dame was gelukt om aquafaba op te kloppen en in een chocolademousse te verwerken, pakte de Amerikaanse software engineer ‘Goose Wohlt’ verder door. Dankzij hem kan ik dit recept voor vegan schuimpjes hier nu met jullie delen!
Heb je de vegan meringues eenmaal gemaakt? Dan kun je er deze fantastische vegan meringue taartjes van maken, met jam van rood fruit en frambozen.
TIPS VOOR DE MOOISTE VEGAN MERINGUES
Je bent hier natuurlijk zodat ik je met een paar simpele tips klaarstoom om de beste vegan meringues zonder ei te kunnen maken. No problemo! Zo moeilijk is het namelijk niet.
Vegan meringue of vegan schuimpjes worden eigenlijk net zo gemaakt als gewone meringues. Maar een paar kleine dingen verschillen alsnog. Lees ze daarom allemaal even door voor je begint en dan kan er niks misgaan:
- Vet is funest voor je meringue. Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij met citroensap.
- Gebruik suiker. Meringue heeft suiker nodig om stevig te blijven, zoetstof werkt niet.
- Tijdens het kloppen voeg je de suiker geleidelijk toe, zodat je het schuim de tijd geeft om de suiker volledig op te nemen. Voel tussendoor maar eens met je vingertoppen of je de suikerkorrels nog voelt!
- Het schuim van vegan meringue moet extra lang geklopt worden, dus wees geduldig. Het komt goed.
- Het citroensap is essentieel om de vegan meringue te stabiliseren, let erop dat je het echt op het juiste moment toevoegt. Staat gewoon in het recept, dus geen zorgen.
- Ook vocht is funest voor je meringue. Ga dus niet tegelijkertijd in de keuken je groentes stomen of pasta koken. De stoom die hier vanaf komt zal je meringues verpesten.
- Oven. Zorg dat de temperatuur precies goed is en zeker niet te hoog, want dan zullen de meringues bruin kleuren. En open de oven nooit tijdens het bakken.