Zo maak je de beste vegan meringues (vegan schuimpjes)

Zoetrecepten

Het perfecte foolproof recept voor vegan meringues! In smaak niet van echte schuimpjes te onderscheiden en inclusief alle tips die je nodig hebt.

Yes, vegan meringues! Schuimpjes zonder ei, gemaakt van aquafaba. Beter bekend als kikkererwtenvocht. Thomas was mega sceptisch en kwam al met een zuur smoelwerk aangewandeld bij de gedachte dat hij een meringue gemaakt met kikkererwtenvocht moest gaan proeven. Maar zijn eerlijke oordeel: “wow, net echt!”. Dus lieve mensen: nooit meer dat sapje uit de pot van je kikkererwten weggooien, maar braaf bewaren en meringues maken! YUM. Dit soort creaties vind ik echt pure magie.

Let wel op: als je het schuim van deze vegan meringues gaat proeven voordat ze zijn afgebakken, dan zou je het kikkererwtensap nog wel kunnen proeven. Daarna niet meer. Promise.

WIE ONTDEKTE VEGAN MERINGUES?
Maar, WIE bedenkt zoiets vraag ik me dan af. In wiens hoofd komt het op om het vocht uit zo’n pot kikkererwten op te vangen en in de mixer te gooien, ‘ff kijken wat er gebeurt als je er nu suiker bij gooit’? Hoeveel ingrediënten zou hij/zij erbij gegooid hebben? Zou die persoon dat ook met het vocht van mais hebben gedaan, of het vocht van asperges uit een potje? Het bleek dat er online al meerdere discussies gaande waren over nieuwe methodes om eiwit op een plantaardige manier te vervangen. Kikkererwtenvocht (aquafaba) speelde hier een grote rol in en nadat het een zekere Franse dame was gelukkig om aquafaba op te kloppen en in een chocolademousse te verwerken, pakte de Amerikaanse software engineer ‘Goose Wohlt’ verder door. Dankzij hem kan ik dit recept hier dus nu met jullie delen! Anyways, je bent hier natuurlijk zodat ik je met een paar simpele tips klaarstoom om de beste vegan, ei-vrije meringues te kunnen maken. No problemo! Zo moeilijk is het namelijk niet.

vegan meringues

TIPS VOOR DE MOOISTE VEGAN MERINGUES
Vegan meringues worden eigenlijk net zo gemaakt als gewone meringues. Maar een paar kleine dingen verschillen alsnog. Lees ze daarom allemaal even door voor je begint en dan kan er niks misgaan:

 • Vet is funest voor je meringue. Maak je beslagkom, mixer en spatel vetvrij met citroensap.
 • Gebruik suiker. Meringues hebben suiker nodig om stevig te blijven, zoetstof werkt niet.
 • Tijdens het kloppen voeg je de suiker geleidelijk toe, zodat je het schuim de tijd geeft om de suiker volledig op te nemen. Voel tussendoor maar eens met je vingertoppen of je de suikerkorrels nog voelt!
 • Het schuim van vegan meringues moet extra lang geklopt worden, dus wees geduldig. Het komt goed.
 • Het citroensap is essentieel om de vegan meringues te stabiliseren, let erop dat je het echt op het juiste moment toevoegt. Staat gewoon in het recept, dus geen zorgen.
 • Ook vocht is funest voor je meringues. Ga dus niet tegelijkertijd in de keuken je groentes stomen of pasta koken. De stoom die hier vanaf komt zal je meringues verpesten.

Oven. Zorg dat de temperatuur precies goed is en zeker niet te hoog, want dan zullen de meringues bruin kleuren. En open de oven nooit tijdens het bakken.

Zoetrecepten

Zo maak je de beste vegan meringues (vegan schuimpjes)

Door | 30 minuten + baktijd | 15 personen

Dit heb je nodig

 • 100 ml aquafaba
 • 50 gram kristalsuiker
 • 50 gram poedersuiker
 • 2 tl citroensap

En zo doe je het

 1. Gebruik idealiter een glazen of aluminium beslagkom en zorg ervoor dat je materialen vetvrij zijn.
 2. Doe het afgegoten kikkererwtensap in de kom en mix 5 minuten op een hoge stand, tot het mooi schuimig is. Voeg dan het citroensap toe en laat nog 5 minuten door mixen.
 3. Verwarm ondertussen de oven voor op 80 graden.
 4. Voeg in theelepels eerst de kristalsuiker en vervolgens de poedersuiker al mixend toe aan het schuim. Na nog 5 minuten mixen zal je een mooi, stevig schuim hebben. Test maar eens of je de beslagkom op z’n kop boven je hoofd kunt houden.
 5. Zet een bakplaat klaar met bakpapier en vul een spuitzak met het schuim. Spuit mooie platte meringues met een diameter van ongeveer 8 cm op de bakplaat. Dit wordt de grootte van je taartjes.
 6. Bak de meringues in minstens 1,5 uur af en laat de ovendeur nog een half uur dicht als de baktijd voorbij is.

BEWAREN: in een vochtvrije afgesloten doos of trommel.

TIP! Wil je prachtige vegan meringue taartjes maken met frambozen? Check dan hier (klik) het recept!

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Zo maak je de beste vegan meringues (vegan schuimpjes)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook