Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Speculaasappeltaart

Zoetrecepten

Omdat ik dit weekend pas Sinterklaas vier, stond ik gisteravond een speciale, maar eigenlijk ook hele simpele taart te bakken: een speculaasappeltaart met spijs!

Ik had dit leuke recept voorbij zien komen op de fijne blog van Caroline en heb er mijn eigen speculaasappeldraai aan gegeven. Dat is eens wat anders dan gevulde speculaas, maar ook zeker niet your regular apple pie. En óh zó lekker. Overduidelijk ben ik zoet geweest. Jij ook toch? Snel maken dus!

Fijne Sinterklaas allemaal!

speculaasappeltaart

Zoetrecepten

Speculaasappeltaart

Door | 45 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

    • 200 gram zelfrijzend bakmeel
    • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
    • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
    • 150 gram koude (room)boter
    • Flinke snuf zout
    • 3 frisse appels (bv. Jonagold)
    • 300 gram amandelspijs
    • 1/2 losgeklopt ei
    • 15 gram amandelschaafsel
    • 3 eetlepels abrikozenjam

    En zo doe je het

     

    1. Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout in een kom en roer door dit door elkaar.
    2. Snijd de boter in blokjes en voeg dit bij het meelmengsel. Als het deeg te droog is kun je eventueel 1 of 2 eetlepels koud water toevoegen. Kneed het deeg tot een mooie bal en rol het daarna in vershoudfolie. Zet het nu een uur in de koelkast.
    3. Bekleed de bakvorm met bakpapier en haal het deeg uit de koelkast. Druk het deeg in de bakvorm, op de bodem en tegen de randen. Ik heb het tot 1 cm onder de rand gedaan en dit deeg na het plaatsen van de appels weer naar beneden gedrukt, maar je kunt ermee doen wat je zelf mooi vindt.
    4. Haal de spijs uit het pakje en kneed er een half (losgeklopt) ei doorheen, zo wordt het spijs wat smeuïger. Verdeel de spijs nu gelijk over de bodem van de taart.
    5. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    6. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Snijd ieder kwart in plakken, plaats de plakken op de spijs en versier de taart. Bak de taart in 40 á 45 minuten gaar.
    7. Rooster de amandelschilfers voorzichtig in een platte pan op het vuur. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en haal te taart uit de oven.
    8. Bestrijk de taart (appels) met de abrikozenjam en strooi hierna de geroosterde amandelschilfers overheen.

     

    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Speculaasappeltaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    13 antwoorden op “Speculaasappeltaart

    1. Na aankomst van de goede Sint deze Heerlijke frisse variatie op gevulde speculaas gegeten. Iedereen heeft gesmuld.
      Ik Heb de helft van de in het recept aangeraden hoeveelheid spijs gebruikt om de taart minder zoet te maken.
      na een dag was de smaak nog lekkerder….

    2. Deze taart was een groot succes. Ik heb de helft van de spijshoeveelheid gebruikt en verder het recept aangehouden. Ga ik vaker maken.

    3. Hoi Amber,

      Deze taart is werkelijk geweldig, mijn gasten hebben er van gesmuld en waren helemaal onder de indruk. ik heb zelf alleen altijd een probleempje bij het bakken van appeltaart, maar dat valt vast mij als ‘bakker’ alleen maar op, het sap van de appels maakt de taart altijd best wel vochtig, zodat hij bij het aansnijden soms niet helemaal stevig blijft en uit elkaar valt als je een stukje op een bordje legt. heb je misschien een tip hoe je de taart iet droger kan krijgen, maar dat hij wel lekker smeuïg blijft? Heb het al met havermout geprobeerd, maar is nog niet genoeg. Verder top recept, eerlijk gezegd bak ik hem de hele winter door, niet alleen in December.

        1. Hi Tirza! Heb je dit probleem bij elke appeltaart die je bakt of specifiek bij deze appeltaart? Een goede oplossing is namelijk om een beetje(!) paneermeel op de bodem van de appeltaart te strooien, dit neemt het vocht van de appels op. Veel mensen hebben namelijk last van het overschot aan appelsap dat jij omschrijft 😉 Ik heb het alleen nog nooit geprobeerd bij deze specifieke speculaasappeltaart i.v.m. de spijs op de bodem.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.