Reserveer PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

De ultieme salted carameltaart

salted carameltaart

Salted caramel is de zoete hemel en de aarde. En omdat liefde nu eenmaal door de maag gaat is deze salted carameltaart precies wat je wilt maken voor Valentijnsdag.

Xenos daagde me uit om een Valentijnsbaksel met mijn favoriete afrodisiacium te maken. Een afrodisiacium is een stof die lustopwekkend werkt. Zoals oesters, rode peper of cacao. Als je het mij vraagt zou salted caramel inmiddels ook allang op die lijst moeten staan, want wie wordt daar nu niet spontaan WILD van? Ik wel dus. Maar voor het ware lustopwekkende heb ik mijn geliefde pure chocolade gebruikt om de smeuïge laag salted caramel af te dekken.

salted carameltaart

salted carameltaart

Er is eigenlijk niks dat niet klopt aan deze taart. De bodem is gemaakt van verkruimelde koekjes en daarop ligt een dikke salted caramelspread die wegsmelt op je tong, samen met de pure chocolade ganache topping. Die chocolade ganache is versierd met roze geraspte kokos en grove zoutvlokken. De kokos maakte ik roze met de kleurstof uit onderstaand bakpakket dat ik van Xenos kreeg voor deze lustopwekkende uitdaging. Het puilt uit van de toffe bakspullen, speciaal voor Valentijnsdag. Hoe leuk!

Ik gebruikte de 26 cm bakvorm voor deze taart, maar je zou met de helft van de ingrediënten ook heel goed bonbonnetjes kunnen maken in dat te schattige vormpje rechts onderin op onderstaande foto. Love, love, love.salted carameltaart

Dit recept is gesponsord door Xenos. Ik laat mijn mening hier natuurlijk niet door beïnvloeden en plaats enkel content waar ik volledig achter sta. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Zoetrecepten

De ultieme salted carameltaart

Door | 30 minuten + opstijftijd | 12 personen

Dit heb je nodig

  • 300 gram biscuitjes
  • 270 gram boter
  • 120 gram stroop
  • 2 blikjes gecondenseerde melk (400 ml per stuk)
  • 200 gram pure chocolade
  • 100 ml melk

TOPPING

  • 1 el kokosrasp
  • Roze kleurstof
  • Grove zoutvlokken

MATERIALEN

  • 26 cm bakvorm
  • Bakpapier

En zo doe je het

  1. Beleg een bakvorm van 26 cm doorsnee met bakpapier.
  2. Verkruimel de koekjes fijn in de foodprocessor. Smelt 150 gram boter in een steelpannetje en roer de koekkruimels hier doorheen.
  3. Druk het koekkruimelmengsel in de bakvorm en maak een mooie rand van ongeveer 2 cm hoogte. Zet daarna in de koelkast.
    salted carameltaart
  4. Smelt de resterende boter in een steelpannetje. Wanneer het gesmolten is zet je het vuur laag. Roer de stroop erdoor en hierna ook de gecondenseerde melk. Blijf goed roeren, je kunt de pan geen enkel moment alleen laten, want dan brandt je karamel aan of krijg je stukjes. Voeg ondertussen twee mespunten keukenzout toe en blijf ongeveer 10-20 minuten roeren in de pan, tot je karamel dikker wordt (minstens vla-dikte).
  5. Zet dan het vuur uit en roer nog een minuutje door. Giet het karamelmengsel op de biscuitbodem en laat een uur afkoelen. Zet dan in de koelkast om verder op te stijven.
  6. Smelt de fijngehakte chocolade au bain-marie, samen met de melk. Roer totdat het volledig gesmolten en gemengd is. Giet dit over het karamelmengsel en smeer uit met een spatel.
  7. Maak ondertussen de roze kokos door de geraspte kokos met een paar druppels roze kleurstof te mengen. Maak hiermee een mooie rand op de taart en top af met de grove zoutvlokken.
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "De ultieme salted carameltaart" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Bekijk ook

18 antwoorden op “De ultieme salted carameltaart

  1. Het klinkt erg lekker, ziet er super uit dus ga ‘m binnenkort maken. Maar, het zout vind ik eng. Kan je iets zeggen over hoeveel gram zoutvlokken je gebruikt?

  2. Heb hem gemaakt. Tijdens het roeren werd de caramel niks dikker. Na 25 minuten toch maar op de bodem gedaan maar bij het aansnijden liep hij zo leeg 😒.
    Heb alles volgens recept gedaan! Hoe kan dit? De smaak was wel mega lekker!!
    De chocoladetaart was wel een stuk dunner dan op afbeelding, iets meer maken of een wat kleinere vorm.

    1. Oh wat rot! Heb je wel echt gecondenseerde melk gebruikt (en geen gewone melk)? Misschien een heel klein pannetje? Bij mij is de karamelsaus altijd al binnen 10 minuutjes dik genoeg. Je kunt ook altijd het vuur nog hoger zetten, maar het risico is dat de saus dan snel aanbrandt.

  3. Dank voor dit leuke recept!
    Vandaag deze taart gemaakt maar zonder kleurstof, in een vierkante vorm en dubbele hoeveelheden, zodat ik hem aan een groot gezelschap kan serveren. Een klein stukje p.p is genoeg, hij is goed zwaar/machtig.

    De onderkant werd bij mij iets te bros maar dat kan komen omdat ik de koekjes niet fijn genoeg heb gemalen. De caramel-laag is wel heel plakkerig en de chocoladelaag is ook zacht, eten met je handen is gegarandeerd kleefhanden!

    1. Wat goed om te horen! De koekjes moeten inderdaad goed fijngemalen zijn om aan elkaar te blijven plakken en het is zeker een ‘met een vorkje eten’-recept. Als je de ganache steviger zou willen hoef je een volgende keer alleen maar de helft minder melk toe te voegen trouwens!

  4. Hoi wat een geweldig recept. Ik ben niet goed in bakken maar ik blijf volhouden en proberen. Ik ben vooral van de gezonde receptjes maar als je het fout dan dan maar goed fout met deze! mijn vriend is weg van Caramel zeezout chocolade! Ik heb alleen een vraagje, hoelang moet de taart in de koelkast bij punt 3 en 5?
    Liefs Michelle

    1. Superleuk Michelle! Hier ook een karamel-zeezoutfan thuis ;). Bij punt 3 is het gewoon tot de volgende stap klaar is. Bij stap vijf zeker een paar uur in de koelkast zetten totdat de vulling goed stevig is. Bakse!

  5. Hoi, superlekker. Alleen hij blijft heel erg zacht. Dus doe het nu maar in glaasjes serveren. Wel gecondenseerde melk gebruikt maar met suiker, dus is een beetje te zoet. Groetjes

  6. Hoi Mariette, ik heb het recept uitgeprobeerd en in een woord; goddelijk!!!! Bedankt voor het recept.
    Wat ik wel jammer vond is dat ie super zoet is. Nu vroeg ik mij af of ik de helft van de gecondenseerde melk zou kunnen vervangen door iets anders?

    1. De gecondenseerde melk zou ik niet vervangen (is gewoon nodig om karamel te maken). Ik zou eerder de helft van de karamel maken en extra pure chocolade gebruiken, dat zal de taart iets minder zoet maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *