Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

NIEUWE CHALLENGE: 30 dagen suikervrij

Zoetrecepten

Jaaaa hoor, daar is ze weer met een nieuwe challenge. En wat voor een! Miss Zoetrecepten goes suikervrij! Voor 30 dagen dan. Ik leg je uit hoe en wat.

WAAROM SUIKERVRIJ?
Allereerst: happy new year lieve zoetjes! Nieuw jaar, nieuwe challenge. Vorig jaar mei stond in het teken van mijn vegan challenge, waardoor ik sindsdien meer vegan (zoete) recepten maak en bewuster omga met dierlijke producten. In zoveel producten uit de winkel zitten dierlijke producten, terwijl je er eigenlijk geen weet van hebt. Die vlieger gaat net zo op voor suiker. Je realiseert je niet hoeveel je ervan binnenkrijgt, totdat je jezelf dwingt er bewust mee om te gaan of door gezondheidsproblemen gedwongen wordt.

Wekelijks deel ik al een bewust zoet recept met jullie, met minder suiker en/of vet, en in maart komt mijn bakboek PUUR ZOET uit dat uitpuilt van de gezondere zoetjes. Ook in mijn ‘gewone’ zoetjes probeer ik de hoeveelheid suiker te reduceren. Enig allemaal, maar hoe zou het zijn om een maand helemaal geen suiker te gebruiken? Ik, als zoete bakster in hart en nieren, kan het me niet voorstellen. Ik ruik een uitdaging. En ook al ben ik persoonlijk niet van de goede voornemens, van een echte uitdaging word ik enthousiast en januari leek me het perfecte moment!

WAT BETEKENT SUIKERVRIJ?
Volledig suikervrij eten is onmogelijk en daarnaast ook niet gezond, omdat suiker een essentiële voedingsstof is voor het menselijk lichaam. De betekenis van suikervrij verschilt volledig aan wie je het vraagt, maar binnen mijn challenge betekent dit geen toegevoegde of geraffineerde suikers. Geen basterdsuiker, geen rietsuiker, geen ahornsiroop, geen honing en geen zoetstof. Wat dan wel? Fruit, gedroogd fruit en (zoete) groentes. Ofwel enkel pure producten waar de suiker zich van nature in bevindt. Dat wordt dus volle bak experimenteren met alle soorten fruit in baksels. Kannietwachten! MAAR, ik voer het niet alleen door in mijn zoete baksels. Ik ga mijn hele voedingspatroon erop aanpassen, meaning: alles dat ik in mijn mond stop of giet.

DOE JIJ MEE?
Ik begin morgen, op 2 januari, en eindig 30 dagen later, op 31 januari. Ik vind het nogal exciting! Doe jij met me mee? Zou ik leuk vinden! Maar ik vind het ook al heel tof als je mijn challenge volgt, meedenkt, vragen stelt of receptverzoekjes naar me stuurt. Ga dus lekker los in de comments en wees kritisch. Via Instagram Stories kun je dagelijks volgen waar ik tegenaan loop of wat ik zoal eet op een dag. Er ligt al een rits ideeën voor recepten en informatie rond het onderwerp ‘suiker’ klaar, maar ik ben alsnog benieuwd waar ik allemaal tegenaan ga lopen.

30 dagen suikervrij

12 antwoorden op “NIEUWE CHALLENGE: 30 dagen suikervrij

  1. Hi Nel! Ik volg geen officiële challenge en heb ook geen receptenboekje voor je al je dat bedoelt. Wel kun je meedoen door zelf op je suiker inname te letten en dezelfde ‘spelregels’ te volgen als ik! Ik ga daarnaast de hele maand veel informatie en recepten delen die hier perfect op aansluiten!

 1. Hoi!

  Wat een super leuk idee! Ik probeer ook al lang op extra suikers te letten. Dit lukt aardig goed, maar ik heb wel wat moeite met broodbeleg te vinden! Ik gebruik meestal 100% pindakaas of kaas, maar in veel andere producten (zelfs vleeswaren?!) zit suiker. Heb je hiervoor misschien tips? 🙂 Alvast heel veel succes gewenst met je challenge, ik ben ook super benieuwd naar al je receptjes en ideeen!

 2. Oké, net wakker aan het worden met koffie en 1 zoetje erin (dat mag dan niet?) glas water on the side en een boterhammetje met kaas 🙂
  Zoete aardappel vind ik kei lekker: even kort koken met schil..en grof gesneden..dan voor 40/45 minuten in de oven roosteren: niks meer aan doen.

 3. Hi! Wat n goede challenge! Ik ben nu een half jaar vrij van extra toegevoegde en geraffineerde suikers. In t begon best lastig, omdat het in heel veel producten zit, dus goed de ingrediënten lezen. Alles waarin iets van (riet)suiker, glucose, stroop oid in zit mijden. Ik bak veel meer zelf brood/koek/lekkers ook van jouw site.
  En ik voel me veel minder moe/energieker en heb zelfs geen behoefte meer aan suiker!
  Heel veel succes en ik volg je graag! Groetjes, Sabine

  1. Yes, wat leuk om te horen! Dat is echt een stimulans. Ik ga zo dadelijk toevallig precies een artikel online zetten over het scala aan bijnaampjes van ‘suiker’ op de achterkant van verpakkingen.. Verzoekjes zijn altijd welkom btw! 😀

 4. Goed bezig! Ik moet ivm mn zwangerschap koolhydraat beperkt eten. Dat betekend dat dadels of bananen juist afvallen voor mn baksels. Laatst wel een koolhydraatarme marmercake gebakken met steviala kristal. Leuk en lekker probeersel.
  Maar t kan vast nog lekkerder, dus ik hoop dat er ook nog een koolhydraatarm recept voorbij komt deze maand!
  Groetjes Sanne

 5. Hoi Mariëtte,

  Ik vindt je challende echt super leuk, en probeer ook echt mee te doen, maar is best lastige. Ik hou namelijk heel erg van chocola 😍
  Ik ben alleen bijna elke dag volop bezig en vindt het daardoor moeilijk om een tussendoortje te kiezen, nu heb ik via Allerhande kerstfestival een nieuw soort reep gevonden, namelijk de Nakd repen. Echt super lekker, vooral die met Cacao. Hier staat dat er geen suiker is toegevoegd, mag je daardoor deze reep wel eten of zit er toch ergens een beetje suiker verstopt.
  Heel veel succes met de volgende dagen en ben benieuwd naar al je lekkere recepten!

  Liefs Lotte

  1. Ha Lotte, wat grappig! Ik heb hetzelfde issue als jij, want ik ben ook GEK op chocolade. Die repen heb ik ook gescoord! Er zit echt geen suiker in (moeten ze verplicht op de verpakking vermelden), maar wel dadels en die zijn natuurlijk ook erg zoet. Ik weet zeker dat je deze twee receptjes dan vast kunt gebruiken deze maand:

   http://www.zoetrecepten.nl/recepten/chocolade/chocolade-dadelwalnotenreepjes-kokos/
   http://www.zoetrecepten.nl/recepten/chocolade/healthy-chocolade-bananencake/

   Enjoy en succes deze maand! Liefs Mariette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.