Ok. Een kleine test voordat je verder leest: weet jij welke soort nootjes er verwerkt is in zo’n heerlijke, ouderwetse kletskop? Ik ben benieuwd. Als je er klaar voor bent vind je het antwoord veilig ónder deze foto.
Het zijn amandelen!
En? Had jij het goed? Ik niet. Ik schaam me diep, maar ik heb altijd gedacht dat het pinda’s waren. Dan blijkt dat simpele Oud-Hollandse koekje toch nog iets meer sophisticated te zijn dan ik had gedacht.
Bij een Oud-Hollands koekje hoort een beetje geschiedenis. De kletskop is afgeleid van de ‘kanteling’, een soortgelijk koekje zonder amandelen dat bakkersleerlingen vroeger als proef moesten bakken voordat ze in de gilde opgenomen mochten worden. De naam van de kletskop schijnt afgeleid te zijn van een vieze hoofdziekte. Ik hou het er liever op dat de koekjes zo heten, omdat ze kletsend over de bakplaat gaan als je ze afbakt. Pruttelend en brutselend door de verhitte suiker. En ze zijn ongelofelijk makkelijk om te maken. Dus gewoon doen, maken deze lekkere kletskoppen.
Bron stukje geschiedenis: Nederlands Bakkerij Museum
Oh echt met amandelen? Ik heb ze aantal weken ook gemaakt, alleen dan met pinda’s. Houd wel van die hartige bite in de o zo zoete koekjes! Had jij niet het probleem dat de koekjes enorm in elkaar over liepen?
Dat kan natuurlijk ook, maar het heurt niet zeg maar 🙂 . Ik bakte maar 9 koekjes tegelijk. Ze liepen hoogstens een beetje tegen elkaar aan, maar niet over elkaar heen. Was het beslagje misschien nog te vloeibaar?
Wel leuk om de oorsprong te weten van dit koekje. Ik heb denk ik een kleinere bakplaat, ik bakte er eerst ook 9 per keer ter grootte van een theelepel, beslag was best vast, maar liepen toch wel in elkaar over. Uiteindelijk maar 5 hoopjes per keer gebakken, was er wel een paar uur zoet mee! haha!
Haha, ja zo ben je wel even bezig! Die van jou kletsten dus eigenlijk iets te hard 😉
Ik ben op de site gekomen omdat ik een recept uit het kookboek van Kees Helder heb. Voor een voorgerecht moest ik sesamkletskopjes maken met
40 cc jus d´orange-50 gr. boter-50 gr. sesamzaadjes- 25 gr. bloem – 80 gr. poedersuiker, mespuntje sambal en wat zout. Ik heb het recept zeker vijftien jaar geleden twee maal gemaakt. Ik had er een briefje bij gedaan dat de kletskopjes en het hele voorgerecht goed waren gelukt er zat zelfs een foto bij. Nu heb ik VIER maal geprobeerd de kletskopjes weer te maken het lukte niet alles loopt uit. Wat doe ik verkeerd? gr. Betty
Hi Betty, ik heb jouw recept eens naast het mijne gelegd en denk dat je teveel vloeistof gebruikt. Ik vermoed daarom dat je geen 40 centiliter jus d’orange moet gebruiken, maar milliliter. Volgens mij komt het dan helemaal goed! Klinkt erg lekker trouwens, die sesam kletskopjes 😉 Succes!
40 cc IS 40 ml!!!
Ah, ik las er 40 centiliter uit, zoals ik al schreef in mijn reactie. Ik vermoed alsnog dat ze per ongeluk teveel vocht heeft gebruikt.
Ik ben christina 10 jaar en toch kon ik deze koekjes gewoon zelf maken en je kan ze ook gewoon met crusli maken tip leg de hoopjes wel goed uitelkaar
Wauw, wat een goede tip Christina! Dat ga ik zeker uitproberen, dankjewel 🙂
Weet iemand hoe je muntkletskoppen maakt.
Of is dat gewoon muntblaadjes fijnmaken en toevoegen aan het bloemmengsel?
Dat zou ik inderdaad doen ja. Ik ben wel benieuwd wat het bakken met de munt doet trouwens 🙂