Kokosmakronen behoren tot mijn favo koekjes. Het was niet voor niets het eerste koekje dat ik ooit zelf bakte en het eerste recept dat ik op Zoetrecepten plaatste. Daar moest dus nodig een gezonde, healthy variant van gemaakt worden!
Een lezer tipte onder mijn originele recept om de suiker simpelweg door twee bananen én een beetje ahornsiroop te vervangen. Ik probeerde het uit, ik liet de ahornsiroop weg en voegde wat amandelmeel toe voor een extra smeuïg effect. En ja hoor: superlekkere gezonde kokosmakronen. Iets compacter dan het originele recept en met een duidelijke bananensmaak, maar heerlijk smeuïg.
CADEAUTIP! PUUR ZOET
In mijn bakboek PUUR ZOET vind je 80 glutenvrije en lactosevrije recepten, waarvan bijna 60 vegan. Simpele en pure ingrediënten staan centraal en er zijn handige baktips omschreven om ingrediënten te kunnen vervangen. Met deze lekkere recepten kan iedereen op verantwoorde manier van zoete ontbijtjes, koek, taart en toetjes genieten.
Kokosmakronen behoren tot mijn favo koekjes. Het was niet voor niets het eerste koekje dat ik ooit zelf bakte en het eerste recept dat ik op Zoetrecepten plaatste. Daar moest dus nodig een gezonde, healthy variant van gemaakt worden!
Tijd
10 minuten
Porties
20
Niveau
1 ster
Ingrediënten
200 gram geraspte kokos
50 gram amandelmeel
2 rijpe bananen
4 eiwitten (L)
Bereiding
Zet een ovenplaat klaar met bakpapier. Warm de oven voor op 170 graden.
Scheid de eiwitten van het eigeel. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix deze met de mixer stijf, op de hoogste stand.
Pureer in een andere kom de bananen en mix hier de kokos en het amandelmeel doorheen. Schep dan rustig met een spatel het opgeklopte eiwit door het banaan-kokosmengsel.
Wanneer het beslag goed gemengd is pak je twee lepels en vorm je met deze lepels mooie bollen op de bakplaat. Deze kun je zo groot maken als je wilt. Op de foto zijn grote bollen gemaakt, maar met deze hoeveelheid kun je ook makkelijk 20 kleine koekjes maken.
Zet de bakplaat in de oven en laat ze in ongeveer 20 à 25 minuten lichtbruin bakken op 170 graden. Laat de koekjes eerst even afkoelen als je ze uit de oven haalt, anders breken ze.
Tip: Gebruik het eigeel voor andere gerechten, zoals een lekkere mayonaise of voor het bestrijken van broodjes of croissants voordat ze de oven in gaan.
ENJOY!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel dan hieronder in de comments wat je er van vond, of deel een foto via mijn Facebookpagina of via Instagram met de hashtag #zoetrecepten! Vind ik leuk!
Bakmodus
Gezonde kokosmakronen
10 minuten
20
Ingrediënten
200 gram geraspte kokos
50 gram amandelmeel
2 rijpe bananen
4 eiwitten (L)
Bereiding
Zet een ovenplaat klaar met bakpapier. Warm de oven voor op 170 graden.
Scheid de eiwitten van het eigeel. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix deze met de mixer stijf, op de hoogste stand.
Pureer in een andere kom de bananen en mix hier de kokos en het amandelmeel doorheen. Schep dan rustig met een spatel het opgeklopte eiwit door het banaan-kokosmengsel.
Wanneer het beslag goed gemengd is pak je twee lepels en vorm je met deze lepels mooie bollen op de bakplaat. Deze kun je zo groot maken als je wilt. Op de foto zijn grote bollen gemaakt, maar met deze hoeveelheid kun je ook makkelijk 20 kleine koekjes maken.
Zet de bakplaat in de oven en laat ze in ongeveer 20 à 25 minuten lichtbruin bakken op 170 graden. Laat de koekjes eerst even afkoelen als je ze uit de oven haalt, anders breken ze.
Tip: Gebruik het eigeel voor andere gerechten, zoals een lekkere mayonaise of voor het bestrijken van broodjes of croissants voordat ze de oven in gaan.
ENJOY!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel dan hieronder in de comments wat je er van vond, of deel een foto via mijn Facebookpagina of via Instagram met de hashtag #zoetrecepten! Vind ik leuk!
Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!
10 reacties
Bij mij waren ze ook wat droog. Misschien komt het omdat ik kokosmeel gebruikte ipv amandelmeel? Om ze natter te krijgen meer banaan? Meer ei? Of heb je nog een andere tip?
Oei, ja kokosmeel kan nooit één op één als vervanger voor amandelmeel gebruikt worden. Kokosmeel zuigt vocht als een malle op. Ik durf niet te zeggen hoe het recept in balans wordt met kokosmeel ipv amandelmeel.
Zet een ovenplaat klaar met bakpapier. Warm de oven voor op 170 graden.
Scheid de eiwitten van het eigeel. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix deze met de mixer stijf, op de hoogste stand.
Pureer in een andere kom de bananen en mix hier de kokos en het amandelmeel doorheen. Schep dan rustig met een spatel het opgeklopte eiwit door het banaan-kokosmengsel.
Wanneer het beslag goed gemengd is pak je twee lepels en vorm je met deze lepels mooie bollen op de bakplaat. Deze kun je zo groot maken als je wilt. Op de foto zijn grote bollen gemaakt, maar met deze hoeveelheid kun je ook makkelijk 20 kleine koekjes maken.
Zet de bakplaat in de oven en laat ze in ongeveer 20 à 25 minuten lichtbruin bakken op 170 graden. Laat de koekjes eerst even afkoelen als je ze uit de oven haalt, anders breken ze.
Tip: Gebruik het eigeel voor andere gerechten, zoals een lekkere mayonaise of voor het bestrijken van broodjes of croissants voordat ze de oven in gaan.
ENJOY!
Heb jij dit recept gemaakt? Deel dan hieronder in de comments wat je er van vond, of deel een foto via mijn Facebookpagina of via Instagram met de hashtag #zoetrecepten! Vind ik leuk!
Bij mij waren ze ook wat droog. Misschien komt het omdat ik kokosmeel gebruikte ipv amandelmeel? Om ze natter te krijgen meer banaan? Meer ei? Of heb je nog een andere tip?
Oei, ja kokosmeel kan nooit één op één als vervanger voor amandelmeel gebruikt worden. Kokosmeel zuigt vocht als een malle op. Ik durf niet te zeggen hoe het recept in balans wordt met kokosmeel ipv amandelmeel.
Ze zijn heerlijk! Dank voor het recept.
Kan ik ze trouwens het beste in de koelkast bewaren, of maakt het niet uit?
Groetjes!
Nee hoor, dat hoeft niet! Ik bewaar ze gewoon in een trommeltje.
De makronen liggen in de oven. Ik ben benieuwd!
Als ze klaar zijn ga ik nog wat donkere chocolade smelten en ze daar even inzetten. mmmmm
Ik ben benieuwd wat je er van vond!
Ze zijn ietwat aan de droge kant bij mij..
Wat jammer! Misschien kleine eieren gebruikt?
Klinkt goed 🙂
Jaa, zijn ze ook!