Ga naar de inhoud
Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd
Chocolade 10 mei 2019

Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd

Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd

Op het Festival der Zoete Verleidingen proefde ik tijdens de taartenbakwedstrijd dit bijzondere exemplaar: een brownietaart met advocaatmousse en lemon curd. Ik was verkocht!

Een paar weken geleden stond ik zoals jullie weten op het Festival der Zoete Verleidingen. Ik heb daar een aantal van jullie gezien en gesproken en dat was ZO leuk!! Het festival zelf was aan de rustige kant vanwege het weer en een nieuwe locatie (in Almere), maar dat gaf mij op dag twee wel de tijd om te loeren bij de taartenbakwedstrijd voor thuisbakkers. In totaal deden 24 thuisbakkers mee en voor een donatie van 2,50 aan Stichting Opkikker mocht je een punt uit een van de taarten uitkiezen. Thomas en ik gingen er allebei voor en ik bezweek meteen voor een advocaat-brownietaart, zoals maakster Karen Rutten ‘m noemde.Ik was onder de indruk van deze bijzondere combinatie: een bodem van bastognekoeken met daarop een laag smeuïge pecanbrownie, daarboven een lichte advocaatmousse (ja jongens, good old ADVOCAAT!) die afgetopt is met een laag frisse lemon curd. Écht eens wat anders en de smaken en texturen wisselen elkaar perfect af.

Ik vroeg Karen meteen of ze het leuk zou vinden haar recept op Zoetrecepten terug te zien en gelukkig zag ze dat wel zitten. Helaas won ze niet, omdat de jury minder te spreken was over de lemon curd – advocaatcombinatie. Ik snap ook zeker waarom deze taart wellicht geen ‘everybody pleaser’ is, maar wel een flinke portie lef bevat. Mijn hele familie en de voorproevers van Karen waren lyrisch.

Thuis ging ik met nichtje Frida aan de slag met het recept dat Karen me toestuurde en ik paste het een beetje aan. Zo gebruikte ik mijn eigen lemon curd en brownierecept en maakte ik er twee taartjes van in 20 cm bakvormen. Maar je kunt ook goed één grote vorm van 26 cm doorsnee gebruiken. Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat jouw mening over deze geweldige brownietaart met advocaatmousse is! Laat je het even weten in de comments?

Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd

Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd

Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd

Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd

recept
Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd

Op het Zoet Festival proefde ik tijdens de taartenbakwedstrijd dit bijzondere exemplaar: een brownietaart met advocaatmousse en lemon curd. Ik was verkocht!

20 personen
20

Ingrediënten

BODEM

  • 1,5 pak Bastognekoeken
  • 200 gram ongezouten gesmolten boter

BROWNIELAAG

  • 225 gram pure chocolade
  • 225 gram ongezouten boter
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • Flinke snuf zout
  • 115 gram bloem
  • 3 eieren (L)

ADVOCAATMOUSSE

  • 5 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
  • 3 el suiker
  • 225 ml advocaat
  • 6 el warm water

EXTRA

  • 150 gram pecannoten
  • Lemon curd

Bereiding

  1. Bereid de lemon curd voor volgens dit recept.
  2. Rooster de pecannoten ongeveer 6 minuten op 175 graden in de oven. Laat afkoelen en breek in stukjes.
  3. BODEM. Smelt de boter in een steelpannetje en maal de bastognekoeken in de keukenmachine fijn. Meng met de gesmolten boter. Bekleed twee bakvormen van 20 cm of n bakvorm van 26 cm doorsnee met bakpapier. Druk daarop het koekmengsel. Zet de vorm in de koelkast.
  4. BROWNIE. Breek de chocola in kleine stukjes en smelt dit au bain-marie, samen met de boter. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  5. Neem de (enigszins afgekoelde) gesmolten chocola en boter en meng hier de suiker, snuf zout en vanille extract doorheen.
  6. Zeef de bloem en meng dit door het chocolademengsel. Voeg hier vervolgens de eieren n voor n aan toe en roer het door elkaar, tot je een smeuïg mengsel hebt.
  7. Meng de pecannoten door het beslag en giet het geheel in de bakvorm(en). Bak de brownies in 25-30 minuten gaar en laat daarna volledig afkoelen voor je verder gaat met de advocaatmousse.
  8. ADVOCAATMOUSSE. Klop de slagroom met de suiker stijf. Laat de gelatine 5 minuten in koud water zacht worden.
  9. Zet een steelpannetje op het vuur met de eetlepels water en verwarm licht, laat niet koken! Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme water. Meng daarna ook de advocaat er doorheen.
  10. Mix het advocaatmengsel voorzichtig door de opgeklopte slagroom. Giet de mousse over de afgekoelde brownie(s) en laat in de koelkast opstijven.
  11. Na een nacht in de koelkast kun je de lemon curd er over verdelen. Smeer glad uit over de bovenkant van de taart en zet eventueel terug in de koelkast of serveer!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Brownietaart met advocaatmousse en lemon curd" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *