Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Lemon angel food cake (wolkjescake)

Lemon angel food cake (wolkjescake)

Pasen blijft voor mij direct gelinkt aan citroen en lemon curd. Maarrr dat ontbrak de afgelopen weken nog op Zoetrecepten, dus bakte ik speciaal voor Pasen deze superluchtige lemon angel food cake. Zo lekker!

Een angel food cake is een typisch Amerikaans recept dat in Nederland beter bekend is als een (citroen) wolkjescake. De luchtigheid komt door de hoeveelheid eiwitten die erin gaan en het gebrek aan boter of eigeel. Het recept lijkt heel veel op dat van meringue, alleen voeg je er nog een beetje bloem en extra smaakjes aan toe. Omdat het zo op meringue lijkt is het belangrijk dat je de bakvorm niet invet, dat kan ten koste gaan van je luchtige beslag. Het resultaat van dit recept is namelijk een enorm fluffy en lichte citroencake. Gevaar is dus groot dat je er maar van door blijft eten, maar dat heb ik met liefde voor je opgelost door er een romige topping van slagroom en lemon curd aan toe te voegen. Helemaal paas-proof!

Voor zo’n angel food cake wordt een speciale bakvorm gebruikt in Amerika, een ronde met een gat in het midden. Als de cake uit de oven komt moet de vorm op z’n kop op een (wijn- of cola-)fles geplaatst worden en terwijl de cake afkoelt zal ‘ie langzaam uit de bakvorm glijden. Grappig he? Helaas heb ik niet zo’n bakvorm en de meesten van jullie vast ook niet, dus ben ik gaan proefbakken met een angel food cake recept dat in een gewone cakevorm gemaakt kan worden. GELUKT! Schrik vooral niet van de lengte van de receptuur, want je hebt de cake zó gemaakt. Ik leg het gewoon graag goed uit 😉Lemon angel food cake (wolkjescake) Lemon angel food cake (wolkjescake)

Zoetrecepten

Lemon angel food cake (wolkjescake)

Door | 30 minuten + baktijd | 12 personen

Dit heb je nodig

  • 7 eiwitten
  • 150 gram suiker
  • 1 citroen
  • 1/2 tl vanille poeder of 1 tl vanille extract
  • 65 gram bloem
  • 20 gram maizena

TOPPING

En zo doe je het

  1. Zorg ervoor dat je beslagkom, je mixer en je spatel vetvrij is. Gebruik het liefst een glazen of aluminium beslagkom en maak je materialen schoon met wat citroensap.
  2. Beleg je cakevorm (30 cm) alvast met ruim met aluminiumfolie, zodat het over de randen heen komt. Rasp het gele deel van de schil van de citroen en zet even opzij.
  3. Doe de eiwitten, een snufje zout en een drupje citroensap in de beslagkom en mix op middelhoge stand. Wanneer het eiwit stijver begint te worden voeg je in een klein stroompje de kristalsuiker toe. Voeg daarna ook de helft van de maizena en de citroenrasp toe. Blijf mixen tot je stijve pieken kunt maken en de beslagkom op de kop kunt houden zonder dat het eruit loopt. De suiker moet volledig opgelost zijn in het eiwit. Als je met je vingers aan het schuim voelt, moet je geen korreltjes suiker meer voelen.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kommetje het vanillepoeder, de bloem, de resterende maizena en een snufje zout door elkaar.
  5. Spatel het bloemmengsel rustig door het stijfgeklopte eiwit, doe dit in vormen van achtjes om de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden. Stort het beslag vervolgens in de cakevorm en bak in 30-35 minuten goudbruin. De cake moet licht terugveren als ‘ie gaar is.
  6. Zet vier potjes op het aanrecht en plaats de hoeken van de cakevorm (op de kop) hierop om af te laten koelen. De cake zal dan vanzelf loslaten en anders kun je een handje helpen door de zijkanten los te maken met een mesje. Als de cake is afgekoeld kun je het folie eraf peuteren en de topping maken.
  7. TOPPING. Klop de slagroom stijf en rooster de geschaafde amandelen in een pannetje. Smeer de slagroom over je angel food cake heen en verdeel de lemon curd hierover. Als je lemon curd te dik of stijf is kun je deze héél licht verwarmen zodat ze beter te verdelen is. Top af met de geschaafde amandelen en geniet!
ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Lemon angel food cake (wolkjescake)" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

8 antwoorden op “Lemon angel food cake (wolkjescake)

  1. Mmm, klinkt goed! Ik wilde lemoncurd maken en was aan het kijken naar een combi met meringue, maar deze lijkt me ook erg lekker. Lastig kiezen, of misschien gewoon een kleinere wolkjescake en nog iets met schuimpjes of pavlova.. Zou je deze trouwens ook als plaatcake kunnen maken als je hem korter bakt of zou dat dan te droog worden?

    Oja, ik heb laatst meringueschuimpjes van ‘kikkererwtensap’ gemaakt (aquafaba) en was verrast hoe makkelijk dit was en hoe goed het smaakte. Ik vroeg me af of jij hiermee bekend bent, aangezien je een uitgebreide speurtocht ‘vegan’ hebt gedaan? Ben namelijk wel benieuwd naar variaties hiermee, het schijnt dat je nog veel meer kunt doen met dat sap, interessant vind ik dat!

    1. Sorry voor mijn late reactie! Ik heb inderdaad ook al eens meringue gemaakt van kikkererwtensap, zo tof! Ook heb ik geprobeerd om er Italiaans schuim van te maken en dit te branden met een brandertje, dat werd wat minder 😉 Meer experimenten volgen, want het staat hoog op mijn lijstje!

      Je kunt dit recept vast en zeker ook in plaatcake vorm maken, maar wat de baktijd precies zal zijn durf ik niet te zeggen.

  2. Hallo, lijkt erg lekker allemaal. Maar volgens mij moet je alufolie never in de oven plaatsen toch…? Komen heel verkeerde stoffen vrij…kan ook met bakpapier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.