Bestel PUUR ZOET nu via deze link voor €24,99!

Basisrecept: vormvaste koekjes met glazuur

Zoetrecepten

Een recept voor vormvaste koekjes is cruciaal in elke keuken waar graag gebakken wordt. Deze suikerkoekjes lopen niet uit en zijn ontzettend lekker.

Vroeger waren mijn favo koekjes ‘botermoppen‘. Hele vette koekjes (het zijn niet voor niets botermoppen) die knetterhard worden zodra ze zijn afgekoeld. Heerlijk. Vooral wanneer we ze versierden met van die zilveren balletjes. Maar tot mijn grote irritatie verloren die koekjes hun vorm volledig. Prachtige (ahum) hartjes, dieren of andere vormen kwamen als grote dikke uitgelopen plakkaten uit de oven. Wel lekker, niet mooi. But why?

Inmiddels heb ik geleerde dat je een perfecte verhouding bloem-suiker-boter moet hebben om de vorm te behouden én om smakelijk te zijn (bloemerige koekjes = vies). Tadaaa, dat vind je in dit basisrecept! Qua smaak zit het tussen zo’n botermop en een zandkoekje in. Je hebt echt niet-uitloop-garantie. Daarom kun je lekker tekeer gaan met leuke uitsteekvormpjes en ze met de kids versieren.

Ik heb er ook een simpel suikerglazuurtje bij gemaakt en ze op die manier versierd. Een suikerglazuur is niet zo knapperig als royal icing en geeft een minder professionele uitstraling. Het is daarentegen heel simpel om te maken en de ingrediënten heb je bijna altijd in huis. Ik heb zelf nog wat amandelaroma toegevoegd aan het suikerglazuur, dat geeft net weer wat extra’s aan je koekje.

Liever chocoladekoekjes maken? Voeg dan vier eetlepels cacaopoeder toe aan het deeg toe toe en eventueel nog chocolade druppels of stukjes. Hier heb ik ook een keer een Valentijnsvariant van gemaakt!

Zoetrecepten

Basisrecept: vormvaste koekjes met glazuur

Door | 45 minuten + baktijd | 35 personen

Dit heb je nodig

    Voor 30 tot 40 koekjes

    • 125 gram witte basterdsuiker
    • 1,5 el melk
    • 150 gram roomboter
    • 1 tl vanille extract
    • 250 gram bloem
    • Een snuf zout

    Eventueel, voor het glazuur:

    • 150 gram poedersuiker
    • 1 el melk/water
    • Paar druppels smaak extract
    • 1 druppel kleurstof

    En zo doe je het

    1. Meng alle ingredienten samen in een kom en kneed het met de hand of met de deeghaken van de mixer.
    2. Wanneer je er chocoladekoekjes van kunt maken moet je er nu de cacao en chocolade druppels doorheen kneden.
    3. Maak een mooie bal van het deeg, rol het in vershoudfolie en zet het een uur in de koelkast.
    4. Als je een suikerglazuur wil maken, dan is dit een goed moment. Zeef de poedersuiker en meng dit in een kommetje met het water. Zorg dat het niet te dun wordt, dan druipt het straks van de koekjes af. Ik heb er ook nog een paar druppels amandelaroma aan toegevoegd, dat geeft een heerlijke smaak aan de koekjes. Je kunt ook nog een leuke kleurstof toevoegen. Laat het glazuur opstijven in de koelkast.
    5. Warm de oven alvast voor op 180 graden. Rol het deeg hierna uit tot max. 0,5 cm dikte.
    6. Neem nu een paar leuke uitsteekvormpjes, steek de koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
    7. Bak de koekjes in 15 á 20 minuten af. Ze zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, laat ze goed afkoelen. Wanneer ze volledig zijn afgekoeld kun je de koekjes versieren met het opgesteven glazuur.
    ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: vormvaste koekjes met glazuur" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

    Bekijk ook

    26 antwoorden op “Basisrecept: vormvaste koekjes met glazuur

        1. Ik had zandkoekjes gebakken en een dag later met de glazuur versierd. De koekjes werden zelf toen zacht. Klopt dit of doe ik iets verkeerd?
          Groetjes Martine.

          1. Doordat het vocht van het glazuur in de koekjes trekt, krijg je al gauw dat de koekjes zacht worden. Je kunt de koekjes op 50 graden in de oven zetten, voor een uur met een houten spatel ertussen. Dan zul je de koekjes als het ware drogen en knapperiger maken.

            1. Je bedoeld opnieuw de oven in nadat je glazuur hebt aangebracht? (ik vermoed van niet, maar hoe voorkom jedan dat de koekjes weer zachter worden van het glazuur?

    1. hoe maak of koop je glazuur misschien wel domme vraag

      of wat is dat groen spul op die zandkoekjes en bij mijn glazuur dat word hard en papperig maar het bijft niet zitten op de koekjes

      1. Hi, je maakt het meest simpele glazuur zoals bovenstaand beschreven. Je mengt 100 gram poedersuiker met één eetlepel vloeistof. Als je een steviger glazuur wilt maken kun je een royal icing maken, je klopt dan één eiwit stijf en mengt hier dan beetje bij beetje 250 gram poedersuiker doorheen.

        1. In het recept hierboven staat 150gram poedersuiker. Ik had tenminste 3 eetlepels vloeistof nodig om het een beetje smeerbaar te krijgen. Ondanks het zeven van de poedersuiker blijft het een beetje korrelig. Hoe kan ik dat voorkomen?

    2. Fijn recept! Net de kerstkoekjes gemaakt en inderdaad mooi vormvast: het gaatje dat ik bovenin de vormpjes maakte bleef mooi zichtbaar en nu hangen de engeltjes in de kerstboom. Heb voor de frissigheid citroen- ipv amandelextract gebruikt voor het glazuur.

    3. Ik wil het liefste lichtbruine koekjes. Denk je dat de koekjes hun vorm ook houden met lichtbruine basterdsuiker, of zou het dan uitlopen omdat daar meer melasse in zit?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.