Ga naar de inhoud
Zomerse limoncello
Drankjes & ijs(jes) 01 mei 2014

Zomerse limoncello

Zomerse limoncello

 

Vorige maand deed ik voor de eerste keer mee aan ‘de foodblogswap’. Dat is een actie die foodbloggers onderling met elkaar organiseren om elkaars blogs beter te leren kennen en eens iets te bereiden wat buiten je eigen comfortzone ligt of waar je normaal niet zo snel aan gedacht had. Ik was toegewezen aan de blog van Manzjare, een Limburgse blog met veel bourgondische heerlijkheden. Het bleek nog vrij lastig voor mij als zoete blogger om iets te vinden op de blog van Manzjare, want zij maakt voornamelijk hartige dingen. Maar toen kwam ik dit recept tegen, limoncello! Wat een ontzettend leuk idee om dat zelf te maken, daar had ik nog nooit aan gedacht. Daarnaast was Manzjare zelf ook reuze enthousiast over het gerecht en dat enthousiasme heeft me aangestoken. Het deed me onmiddellijk denken aan mijn eerste vakantie in Italië (Rimini, om precies te zijn) met een vriendin. Één tot twee weken heerlijk op het strand liggen, uitgaan, cultuur snuiven (ja, echt!) en natuurlijk vooral veel lekker eten. Bij dat lekkere eten hoorde elke avond een flesje limoncello. Wanneer we lief genoeg lachten naar de obers kregen we zelfs nog een extra flesje, mmm!

Terug naar de foodblogswap. Het was een kleine uitdaging: het proces dat Manzjare heeft gevolgd duurde ongeveer zes weken en voor een foodblogswap heb je zo’n drie tot vier weken de tijd voor het recept online moet staan. In eerste instantie moeten de citroenschillen drie weken ‘weken’ in de wodka op een donkere plek. Na deze drie weken maak je een suikersiroop die je aan dit mengsel toevoegt, waarna de limoncello eigenlijk minstens drie weken goed op smaak moet komen. Toen ik ’s ochtends op de blog van Manzjare had gekeken, wist ik dat ik ’s avonds na mijn werk meteen aan de bak moest en schilde tijdens het kijken van een serie de citroenen en voegde ze toe aan mijn weckpot vol wodka. Hoppa de kast in en wachten maar :-). Na drie weken voegde ik de suikersiroop toe en heb ik  dit een week laten staan. Ondanks de limoncello volgens Manzjare alleen maar lekkerder wordt naarmate je hem langer laat staan, was hij nu ook al geweldig! Tijdens het fotograferen nipten vriendlief en ik al vrolijk mee aan een glaasje ijskoude limoncello met ijsklontjes. Deze zomerse limoncello is echt superleuk en makkelijk om te maken, je moet alleen wel een beetje geduld hebben.

Tijdens het maken van de limoncello houd je veel citroensap over, waar je heerlijke citroensiroop van kunt maken. Ik heb de limoncello gemaakt met ‘gewone’ wodka, die je bij de slijter kunt kopen. Wanneer je houdt van een hele stevige limoncello (veel alcohol bedoel ik dan dus) kun je zuivere alcohol gebruiken, die schijnen ze oorspronkelijk in Italië te gebruiken bij het maken van limoncello. Omdat je de schillen van de citroenen intensief gebruikt, kun je het beste biologische citroenen gebruiken (i.v.m. bestrijdingsmiddelen). Wanneer je toch gewone citroenen gebruikt, kun je deze het beste even schoonboenen met warm water. Zorg ervoor dat je de limoncello altijd ijskoud serveert, dan is ze het allerlekkerst! Je kunt er ook wat gecrushed ijs, spa rood of prosecco aan toevoegen. Deze hoeveelheid zorgt voor een ruime liter aan limoncello. Hierdoor ben ik al op een volgend idee gekomen: limoncello ijs! Wordt vervolgd…

Zomerse limoncello

recept
Zomerse limoncello

  Vorige maand deed ik voor de eerste keer mee aan ‘de foodblogswap’. Dat is een actie die foodbloggers onderling…

Ingrediënten

 • 0.7 liter wodka
 • 8 (biologische) citroenen

Voor de suikersiroop:

 • 350 gram kristalsuiker
 • 200 milliliter water

Overig:

 • Een weckpot
 • Een lege fles voor de limoncello

Bereiding

 1. Schil de citroenen met een dunschiller en zorg ervoor dat je het wit van de citroen niet mee schilt, dat is bitter. Doe de wodka in de weckpot en voeg hier de citroenschillen aan toe.
 2. Laat dit nu drie weken staan in een donkere, enigszins koele ruimte en schudt de pot af en toe een beetje om. Op die manier mengen de smaken beter.
 3. Na drie weken maak je de suikersiroop. Zet een steelpannetje op laag-medium vuur met het suiker en water. Blijf continu roeren tot de suiker is opgelost. Laat de siroop nu een paar minuten zacht koken terwijl je blijft roeren.
 4. Laat de siroop nu volledig afkoelen en voeg het hierna toe aan de weckpot met wodka en citroenschillen. Meng het geheel even met een pollepel en zet hierna weer terug op de donkere plek voor een aantal weken.
 5. Na een aantal weken kun je de citroenschillen uit de weckpot halen en de limoncello in een fles overgieten. Zet de limoncello koud weg, zodat hij ijskoud is als je hem drinkt!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Zomerse limoncello" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *