Ga naar de inhoud
Witte chocolade cheesecake met frambozen
Cheesecake 30 oktober 2013

Witte chocolade cheesecake met frambozen

Witte chocolade cheesecake met frambozen

Een simpel basisrecept voor een witte chocolade cheesecake met frambozen en een bodem van bastognekoeken. Een makkelijk en za-lig cheesecake recept!

Witte chocolade cheesecake maken

Ik mocht deze taart even niet meer maken van mezelf, want ik eet er net even teveel van. Maar daar is ‘ie eindelijk op Zoetrecepten! De witte chocolade cheesecake met frambozen en een bastognekoekbodem.

Als je nog nooit een cheesecake op hebt met een bodem van bastognekoeken dan weet je niet wat je gemist hebt: bastognekoeken en cheesecakevulling is echt een hemelse combinatie. Maar ik doe een kleine gok en denk dat de meesten van jullie de klassieke monchoutaart met kersen al wel eens gemaakt hebben. En daar hoort natuurlijk een bodem van bastognekoeken bij.

cheesecake bakvorm

Afijn, omdat cheesecakes van zichzelf al vrij vullend en machtig zijn, besloot ik om deze taart in een niet te grote vorm te maken. Ik gebruikte deze 20 cm bakvorm met losse bodem, dat vind ik het meest prettig werken.

BAKTIP! Wil je de cheesecake liever in een ander formaat bakvorm maken? Bekijk dan eens mijn artikel “Zo reken je een recept om naar een ander formaat bakvorm”.

Witte chocolade cheesecake met frambozen en bastognekoekbodem

witte chocolade cheesecake met frambozen

De frambozen bovenop deze witte chocolade cheesecake geven de taart een heerlijk fris randje. En dat is fijn, want de roomkaas en witte chocolade zijn samen een zoete, romige combinatie. De frambozen maken het simpelweg helemaal af!

Deze witte chocolade cheesecake met frambozen is zo lekker dat je er maar beter voor kunt zorgen dat er mensen zijn om met je mee te eten, anders verdwijnt ‘ie volledig in je eigen buik. En dat is niet aan te raden met deze hoeveelheid roomkaas. Een must-try voor de echte cheesecakelovers!

BAKTIP! Je kunt de taart i.p.v. met poedersuiker ook versieren met witte chocoladekrullen! Neem dan een reep witte chocola en schaaf hier over heen met een kaasschaaf.

 

 

Witte chocolade cheesecake met frambozen

recept
Witte chocolade cheesecake met frambozen

Een simpel basisrecept voor een witte chocolade cheesecake met frambozen en een bodem van bastognekoeken. Een makkelijk en za-lig cheesecake…

Ingrediënten

Bodem

  • 150 gram bastognekoeken
  • 50 gram boter

Vulling

  • 300 gram roomkaas
  • 125 milliliter sourcream
  • 50 gram suiker
  • Een theelepel vanille aroma
  • 2 kleine eieren
  • 100 gram witte chocolade

Overig

  • Bakje frambozen
  • Evt. poedersuiker
  • Evt. witte chocolade schaafsel
  • Bakvorm 20 cm

Bereiding

  1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen en bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Bodem. Verkruimel de koekjes in een blender of keukenmachine. Schudt de blender een beetje zodat er lucht bij blijft komen en doe het in 2 keer. Je kunt de koekjes ook met een keukenroller verkruimelen.
  3. Smelt de boter en meng dit in een kom met de koekkruimels. Doe de kruimels in de bakvorm, verdeel het gelijk en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bakvorm hierna in de koelkast.
  4. Zet de oven vast aan op 140 graden en neem een mengkom. Meng de roomkaas, het vanille aroma en de suiker goed door elkaar. Mix vervolgens de sour cream erdoor en daarna één voor één de eieren.
  5. Smelt de witte chocolade au bain-marie. Meng de chocolade vervolgens door het roomkaasmengsel.
  6. Haal de bakvorm weer uit de koelkast en verdeel het mengsel over de bodem. Pak de bakvorm en klop hem een aantal keer op het aanrecht zodat alle luchtbellen eruit zijn.
  7. Zet de taart nu 45 minuten in de oven. Dek na 30 minuten indien nodig af met aluminium folie. Schrik niet, hij rijst snel en zal bij het afkoelen weer wat inzakken. Laat hem hierna een half uur afkoelen in de (open) oven en nog een uur buiten de oven. Zet hem een nachtje (of een aantal uur) in de koelkast zodat hij volledig opstijft.
  8. Garneer de cheesecake bij het serveren met poedersuiker/witte chocoladeschaafsel en frambozen.

Bewaren

Je kunt deze witte chocolade cheesecake met frambozen max. drie dagen in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer, goed luchtdicht verpakt.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Witte chocolade cheesecake met frambozen" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 17

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

33 berichten over “Witte chocolade cheesecake met frambozen

  1. Ik heb een springvorm van 24 cm doorsnee. Kun je me helpen het recept aan te passen naar een grotere springvorm? Heb je monchoutaart al geprobeerd jammie, nu wil ik graag deze gaan proberen.

    1. Hi Monique, tuurlijk! Ik zou dan deze hoeveelheden aanhouden:

      1 pak bastognekoeken (260 gram)
      100 gram boter

      600 gram roomkaas
      250 milliliter sourcream
      50 gram suiker
      Flinke theelepel vanille aroma
      3 eieren (L)
      200 gram witte chocolade

      Bak de cheesecake in (minstens) 50 minuten mooi gaar.

      1. Klopt het dat je bij de bakvorm van 24 cm doorsnee eigenlijk alles hebt verdubbelt behalve de suiker? En de sour cream vermenigvuldigt met 2,5?
        Ik wil deze graag maken voor komende vrijdag 😊 ben heel benieuwd naar de smaak!

        1. Ongeveer klopt dat ja! Als je bovenstaande verhoudingen aanhoudt gaat het helemaal goed, die houd ik ook altijd aan voor mijn andere cheesecakes. Hou alleen de oventijd goed in gaten of ie nog niet iets langer moet. Succes en geniet ervan, hij is ZO lekker!

          1. Hij was zeker lekker!! Wil deze weer gaan maken. Maar was alweer kwijt welk recept ik had gebruikt… Gelukkig na goed zoeken. En dankzij Pinterest. Deze weer gevonden! Yes!!!

  2. Deze cheesecake ga ik van het weekend maken! Ik wil hem ook in een 24 cm springvorm maken, moet ik dan alsnog de 150 graden aanhouden van de oven? Of kan ik hem beter op 180 graden zetten? 🙂

  3. Hi Mariette,
    Een paar vraagjes :))

    1) Ik lees dat bij een bakvorm van 24cm alle ingredienten verdubbeld worden behalve de suiker (blijft gelijk) en de zure room. Daar voeg je 50ml meer aan toe (250ml). Wat is de reden hiervan? Draagt die 50ml meer bij aan de smaak of is het juist om wat meer body (stevigheid) aan de cheesecake te geven.
    In principe zou je dan bij een bakvorm van 20cm, die jij voor jouw basisrecept gebruikt 125ml zure room ‘moeten’ gebruiken i.p.v. 100ml toch?

    Ik wil een bakvorm van 16cm gebruiken. Als ik de hoeveelheid zure room zou halveren in jouw basisrecept zou dat dan genoeg zure room zijn of moet ik dan toch iets meer zure room toevoegen? De suiker zou ik in dit geval ook moeten halveren, want anders wordt het te zoet voor zo’n kleine bakvorm?

    2) Begrijp ik bij punt 7 goed dat het afdekken met aluminium folie gebeurd terwijl de cheesecake nog in de oven afbakt? M.a.w. de resterende 15 min. wordt de cheesecake afgedekt afgebakken en moet de oven open gemaakt worden na 30 min..
    Waarvoor dient dit eigenlijk, want je schrijft ‘indien nodig’, dus het hoeft niet perse met aluminium folie afgedekt te worden?

    3) In jouw artikel ‘zo voorkom je scheuren in je cheesecake’ heb je het over het bakken in een warm waterbad. Moet dit bij dit recept ook gebeuren of is het niet noodzakelijkerwijs nodig?

    Sorry voor alle vragen, maar ik ben geen bakprinses 🙁 en ik wil graag dat de cheesecake lukt voor een high tea die ik binnenkort ga hosten :)vandaar de kleinere bakvorm ook.

    Ik hoor je graag, bedankt alvast!

    1. Hi Aya,

      Geen probleem, juist goed dat je al die vragen stelt voor de zekerheid!

      1. Dit komt doordat ik het recept geoptimaliseerd heb in andere cheesecakes door de jaren heen. Ik heb de hoeveelheid sour cream nu ook aangepast in dit recept. Je geeft aan dat je een 16 cm taartvormpje wilt gebruiken omdat het voor een high tea is. Hoeveel puntjes zou je eruit willen snijden. Een 20 cm vorm is namelijk ook al wel echt een beschaafd vormpje 🙂

      2. Als je ziet dat de bovenkant van je cheesecake te snel donker wordt. Idealiter maak je de oven niet open tussendoor, maar je wilt ook niet dat de bovenkant van je cheesecake te hard gaat. Dus indien nodig even afdekken met aluminiumpapier.

      3. Het is noodzakelijkerwijs niet nodig. Ik doe dit meestal niet, omdat ik het net even wat meer gedoe vind en het bij mij meestal wel goed gaat zonder waterbad (maar soms heb ik ook wel eens een scheur). Door het waterbad zorg je ervoor dat de cheesecake heel geleidelijk gaart.

      Hopelijk kun je uit de voeten met deze antwoorden! Misschien is het voor je eigen gevoel ook fijn om de cheesecake een keer te testen voordat je de high tea gaat hosten? Dan heb je hem al in de vingers voor het moment suprême. Succes! Groetjes, Mariette

      1. Hartstikke bedankt Mariette voor je feedback!
        De high tea is voor 4p en ik wilde ‘mini’ puntjes serveren, omdat een cheesecake over het algemeen vrij machtig is en uiteraard zal ik meer dan dit aan zoetigheden serveren 🙂

        Maar ik ga hem wel eerst vantevoren uitproberen (vindt mijn man vast niet erg ;)) en zal je wel laten weten of het mij gelukt is…dus duimen voor me :()

        Je hoort nog van me!

        Groetjes,
        Aya

  4. Wat een heerlijk recept! Erg gemakkelijk om klaar te maken en in één keer gelukt!
    (Ondanks het feit dat ik geen vanille aroma in huis had waar ik te laat achter kwam en mijn taartvorm een diameter van 26 cm heeft.) Misschien dat het dus nog lekkerder kan zijn 😉
    Ik ga snel neuzen naar andere recepten hier! 🙂

  5. Hoi Mariette,

    Ik heb net alle benodigdheden in huis gehaald om morgen een lekkere taart voor mijn collega’s te bakken. Maar nu zie ik dat mijn oven niet lager dan 175 graden kan. What to do?

    Gr. Nathalie

    1. Hi Nathalie, ojee dat is lastig! Door een garing op lagere tempertuur voorkom je dat de cheesecake snel donker wordt of te snel rijst en daardoor scheurt. Je zou de cheesecake denk ik het beste in een warm waterbad kunnen afbakken in de oven (de vorm goed inpakken met aluminiumfolie aan de buitenkant, zodat er geen water doorheen komt, en dan in een braadslee zetten die je met heet water vult), op die manier zal de cheesecake alsnog geleidelijk garen. Je moet dan alleen de bovenkant in de gaten houden en eventueel halverwege de bovenkant afdekken met aluminiumfolie. Succes met bakken, lekker wordt ‘ie sowieso! 😉

  6. Ik heb uiteindelijk de oven van mijn buurman kunnen gebruiken! De taart was zeer geslaagd al had ik het idee dat hij nog wel langer in de oven had kunnen zitten want hij was nog best zacht. Maar daarom gelukkig niet minder lekker. Mijn collega’s en ik hebben gesmuld:D! Thanks voor het recept!

  7. Als ik m in de koelkast laat afkoelen/bewaar. Moet ik m afdekken? En zo ja wat is het beste, plastic folie (magnetronfolie) of aluminiumfolie?

    1. Ik bewaar de cheesecake zelf altijd in de bakvorm en deze dek ik goed af met aluminium folie. Dat sluit de cheesecake ook het beste af van andere geurtjes in de koelkast.

  8. hai,

    Ik heb een vraagje. Ik wil geen grote cheesecake maken maar een van die kleine.
    Hoe lang moet ik deze in de oven zetten?

    Alvast bedankt voor je antwoord.

  9. Hoi ik heb een vraagje

    Ik heb deze net gemaakt maar hij word niet hard zeg maar het blijft een pudding achtige substantie. Ik heb alles precies gedaan hoe het er stond.

    Groetjes

    1. Wat rot, dat heb ik nog nooit eerder gehoord. De binnenkant moet wat drillerig blijven na het afbakken en stijft in de koelkast volledig op. Misschien stond je oven wat zachter dan de bedoeling was en moest hij nog iets langer?

  10. Gisteren was ik jarig en zowel deze cheesecake en de monchoutaart waren een groot succes! Net weer de cheesecake de oven ingeschoven voor wat verlate gasten komend weekend. Superlekker en echt makkelijk te maken. Koekjes stampen is nog het meeste werk 🙂
    Wat leuk dat je zoveel passie in de site stopt en zo snel reageert op vragen. Ben benieuwd naar nog meer leuke recepten, ik ga er zeker meer proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *