Ga naar de inhoud
Onweerstaanbare limoen ricotta pannenkoeken
Ontbijt, brunch of lunch 27 maart 2014

Onweerstaanbare limoen ricotta pannenkoeken

Onweerstaanbare limoen ricotta pannenkoeken

 

Het is pannenkoekendag vandaag! Sinds 2006 vieren we in Nederland op 28 maart pannenkoekendag. Een mooi initiatief, want tienduizenden basisschoolleerlingen gaan dan pannenkoeken bakken voor ouderen in verzorgingstehuizen, oudereninstellingen en buurthuizen.

Om die reden heb ik uitgebreid in de keuken gestaan om jullie twee heerlijke pannenkoekrecepten voor te schotelen. Een gezonde variant, namelijk de skinny bananenpannenkoekjes, en deze onweerstaanbare limoen ricotta pannenkoeken. En weet waar je aan begint met deze pannenkoeken, want ze zijn écht on-weer-staan-baar lekker. Een beetje cheesecake in een pannenkoek, zo kun je het wel noemen. En het warme sausje van blauwe bessen maakt het helemaal af.

Maar, eigenlijk ben ik niet zo’n pannenkoekenbakker. De vorige keer waagde ik me aan american pancakes en belande er eentje tegen de muur… Thankgod is vriendlief übergeduldig en maakte hij er alsnog wat eetbaars van. Ik was boos. Op de pannenkoek. Een andere keer bakte ik de pannenkoek zo lang (nee, hij is écht nog niet gaar!) tot er een taaie plak plastic overbleef. Al doende leert men, zullen we maar zeggen. Gelukkig zijn deze pannenkoekjes ontzettend simpel om te maken en ben je er zo mee klaar.

 

Deze limoen ricotta pannenkoeken zijn perfect voor een (flink) ontbijt, maar je kunt er ook een heerlijk toetje van maken. Maak dan iets kleinere pannenkoekjes en serveer het niet alleen met de blauwe bessen saus, maar ook met een bolletje ijs.

En onthoud, pannenkoeken horen niet aan de muur! 😉 Enjoy!

Onweerstaanbare limoen ricotta pannenkoeken

recept
Onweerstaanbare limoen ricotta pannenkoeken

  Het is pannenkoekendag vandaag! Sinds 2006 vieren we in Nederland op 28 maart pannenkoekendag. Een mooi initiatief, want tienduizenden…

Ingrediënten

Voor ongeveer 8 pannenkoekjes

 • 100 gram bloem
 • Theelepel bakpoeder
 • Snufje zout
 • Eetlepel suiker
 • Rasp van één limoen
 • 2 eieren
 • 125 mililiter melk
 • 250 gram ricotta

Topping

 • 250 gram blauwe bessen
 • Sap van één limoen
 • Twee eetlepels kristalsuiker

Bereiding

 1. Voor het blauwe bessen sausje: doe de blauwe bessen, het citroensap en de suiker in een steelpannetje en zet op het vuur. Blijf er een aantal minuten in roeren tot er een mooi sausje ontstaat. Doe dit niet te lang, want dan roer je de blauwe bessen tot pap. Zet dit hierna even weg.
 2. Neem twee kommen. In de ene kom meng je alle droge ingrediënten en in de andere kom mix je alle vochtige ingrediënten. Voeg nu de droge ingrediënten bij de vochtige en mix het kort tot het volledig gemengd is.
 3. Zet een pan op laag tot medium vuur en zorg dat er voor elke pannenkoek voldoende vet in de pan zit. Ik meng vaak een beetje olie met een klontje boter, die combinatie werkt voor mij het beste.
 4. Giet nu met een pollepel een pannenkoekje naar gewenste grootte in de pan en draai het pannenkoekje om zodra de onderkant een mooie kleur heeft. De bovenkant is dan nog vrij dun, dus je knoeit misschien een beetje met het omdraaien. Die stukjes kun je dan lekker opsnoepen :-).
 5. Voor het serveren is het leuk om een aantal pannenkoeken te stapelen en daar een flinke schep bosbessen over te gieten.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Onweerstaanbare limoen ricotta pannenkoeken" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *