Ga naar de inhoud
Makkelijke rabarbercake
Cake 10 mei 2023

Makkelijke rabarbercake

Makkelijke rabarbercake

Dit recept voor een makkelijke rabarbercake moet je echt eens proberen! Deze smeuïge cake met rabarber is ontzettend lekker en staat al binnen een klein half uur in de oven.

Rabarbercake maken

Rabarber is een smaakvolle, uitgesproken soort groente die veel gebruikt wordt in zoete baksels. Je kunt er deze heerlijke rabarbercake mee maken, maar ook een lekkere rabarber compote of een rabarber kruimeltaart met aardbeien. Mmm! Deze rabarbercake is echt onwijs lekker door de zoet-zuur combinatie die je wel kent van cake en het zure van de rabarber. 

Doordat rabarber vrij zuur is van zichzelf, smaakt het perfect in een lekker zoete cake of taart. Zonder een zekere hoeveelheid suiker smaakt rabarber al snel té zuur of voelt het zelfs een beetje wrang aan in de mond. Ik zou dan ook niet snel een gezondere cake met weinig tot geen toegevoegde suiker proberen te bakken met rabarber. Maar wie weet verander ik ooit van gedachten en dan zijn jullie uiteraard de eersten die daarvan horen. 😉 

Hou je wel van de zoet-zuur combinatie in een cake? Dan vind je het recept voor citroencake met glazuur vast ook erg lekker!

Simpele rabarber cake

Makkelijke rabarbercake met yoghurt

Ik had geen idee dat het zo óngelofelijk makkelijk is om rabarber in een cake te verwerken. Daarom moest ik dit recept wel een ‘makkelijke rabarbercake’ noemen. Of je nu eerder met rabarber aan de bak bent geweest of niet, dit recept is een makkie! Beloofd.

Wat deze cake ook echt typeert is de smeuïge structuur. Er gaat niks boven smeuïge cakes, zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een knapperig randje (dankzij de roomboter). Dat smeuïge heeft de rabarbercake te danken aan de Griekse yoghurt, maar ook aan de rabarber zelf. Rabarber bevat best wel wat vocht en tijdens het bakproces komt dit gedeeltelijk in het beslag terecht.

Meer over rabarber te weten komen? Lees dan mijn artikel over de smaak, het schoonmaken, koken en invriezen van rabarber eens door.

Rabarbercake recept

Wanneer is de rabarbercake gaar?

Doordat de rabarber zelf vocht loslaat én door het gebruik van yoghurt heeft deze cake een net even wat langere baktijd dan gebruikelijk. Ik dek de cake halverwege het bakproces daarom af met aluminiumfolie.

Ook is het belangrijk Het is bij deze rabarbercake daarom belangrijk dat je aan het einde van het bakproces goed checkt met een caketester of het beslag gaar is. Ik gebruik daar zelf deze caketester voor, maar die zijn bij veel kookwinkels te vinden. Satéprikkers kun je er ook prima voor gebruiken, alleen kun je die maar eenmalig gebruiken.

Rabarber cake

Rabarber plaatcake 

Ik gebruikte een klassieke 25 cm cakevorm om deze rabarbercake in te bakken, maar je kunt er natuurlijk ook een plaatcake van maken. Een 20 x 25 cm bakvorm is daar heel geschikt voor, of deze 28 x 18 cm bakvorm.

Het hele recept kun je verder aanhouden, echter moet je de baktijd wel verkorten omdat de cake lager is en daardoor sneller gaar bakt. Hou een baktijd van 40 minuten aan voor je rabarber plaatcake en test het dan even met een caketester of satéprikker.

Enjoy!

Rabarbercake maken

Makkelijke rabarbercake

recept
Makkelijke rabarbercake

Dit recept voor een makkelijke rabarbercake moet je echt eens proberen! Deze smeuïge cake met rabarber is ontzettend lekker en staat binnen een klein half uur in de oven.

30 minuten bereiding + 75 minuten baktijd
12

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram witte basterdsuiker
  • 80 gram Griekse yoghurt
  • 4 eieren (M)
  • 1 citroen, rasp
  • 2 tl bakpoeder
  • Mespunt zout
  • 250 gram bloem
  • 200 gram rabarber, schoongemaakt

Bereiding

  1. Neem een beslagkom en klop hierin de boter en de suiker romig. Voeg hierna de Griekse yoghurt toe. Als je beslag schift, dan was je yoghurt nog (te) koud,
  2. Mix één voor één de eieren door het beslag. Als de eieren zijn opgenomen kun je ook citroenrasp, bakpoeder, zout en bloem in één keer toevoegen. Mix tot alle droge ingrediënten zijn opgenomen en je een glad beslag hebt.
  3. Maak de rabarber schoon: snijd de bladeren eraf (die kun je niet gebruiken), was de vuiligheid eraf en snijd het harde stuk van de onderkant van de stelen eraf. Snijd 200 gram schoongemaakte rabarber in kleine stukjes en spatel door je beslag.
  4. Vet je cakevorm in en bekleed met bakpapier. Stort het rabarbercake beslag in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
  5. Bak de rabarbercake in 70-75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar. Dek de bovenkant van de bakvorm halverwege af met aluminiumfolie, anders wordt de cake te donker aan de bovenkant. Test met een caketester na de baktijd of je cake gaar is, bak anders nog 5 minuten langer tot de caketester er schoon uitkomt.
  6. Laat de rabarbercake 15 minuten afkoelen in de cakevorm. Laat hierna verder afkoelen op een rooster. De cake is zowel warm als koud za-lig.

Rabarbercake bewaren

Je kunt de rabarbercake maximaal 4 dagen buiten de koelkast en goed verpakt in aluminium folie bewaren. Ik verpak de cake het liefst als deze nog lauwwarm is, dan blijft de smeuïgheid extra goed bewaard.

Rabarbercake invriezen? Als je de cake luchtdicht verpakt (liefst eerst in vershoudfolie en hierna nog een keer in aluminiumfolie) dan kun je deze tot drie maanden in de vriezer bewaren.

BAKTIPS

Lees ook eens mijn artikel over de smaak, het schoonmaken, koken en invriezen van rabarber!

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Makkelijke rabarbercake" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.9 / 5. Aantal stemmen: 27

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Makkelijke rabarbercake

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *