Ga naar de inhoud
Citroencake met glazuur
Cake 17 november 2023

Citroencake met glazuur

Citroencake met glazuur

Een onge-ló-fe-lijk lekkere citroencake met glazuur. Zo simpel, zo makkelijk om te maken en tegelijkertijd een echte hartenwinner.

Hou het maar simpel, dat is in de keuken nu eenmaal vaak het allerlekkerst. Dat bleek ook weer uit dit makkelijke recept voor een briljant lekkere citroencake met glazuur uit het nieuwste boek van Donna Hay, Even more basics to brilliance. Lees vooral door voor een review van het boek, maar eerst wat meer over deze zalige cake.

Citroencake maken

Citroen, een favoriete smaakmaker in de zoete keuken. Wat maakt deze zure vrucht veel baksels toch lekker, maar citroencake is misschien wel mijn lievelings. En als je citroencake maakt, dan hoort daar natuurlijk een citroenglazuur bij. Voor deze zoete klassieker gebruik je zoveel mogelijk van de citroen, zowel het sap als de schil. Als je citroenschillen gebruikt, is het goed om op een aantal aspecten te letten:

  • Gebruik biologische citroenen, deze zijn onbespoten.
  • Rasp enkel het gele deel van de schil, want het witte deel is héél bitter.
  • De schil van citrusvruchten raspen doe ik het liefst met deze zesteur.

Je bent helemaal ready to go met deze informatie, want dit recept is hartstikke makkelijk. Met een zachte, smeuïge citroencake als resultaat. Heerlijk zoet en toch ook lekker fris. Past perfect bij zomers weer, maar is ook een plaatje op tafel met kerst. Ready, steady.. Bake!

Citroenglazuur maken citroencake maken

Review: Even More Basics to Brilliance van Donna Hay

Jahaaaa ze heeft weer een nieuw kookboek uitgebracht! Ik heb het natuurlijk over de populaire Donna Hay, Australische bestseller kookboekenauteur. In 2023 heeft ze een vervolg op haar alom geliefde bestseller Basics to Brilliance uitgebracht: Even more basics to brilliance

In 2016 bracht ze Basics to Brilliance uit, wat wereldwijd een gigantische hit werd. Ik heb haar toen ontmoet tijdens een gezellig persdiner in Amsterdam. Ontzettend leuk mens, maar vooral: wat kan deze vrouw koken! In Even More Basics to Brilliance staan nog veel meer van die geliefde basisrecepten die iedereen nodig heeft in zijn of haar kookrepertoire. Ze laat zien hoe je met eenvoudige smaakveranderingen en keukenhacks van een basisrecept de meest indrukwekkende baksels en gerechten kunt maken.

Het boek is opgedeeld in twee delen: hartig en zoet. Beide delen beginnen met “de basics”, waarbij ze elke basic toepast of omtovert tot allerlei briljant lekkers. Een hartig voorbeeld dat nog hoog op mijn lijst staat (yep, inclusief alle recept variaties) zijn de gekaramelliseerde uien. Daarvan deelt ze eerst de basis en daarna verwerkt ze dit basisrecept in een soep, in een galette met geitenkaas en vijgen én in een pasta met krokante salie. 

Deze citroencake is zo’n briljant basisrecept uit het zoete hoofdstuk, waar ze in het boek ook nog citroen cupcakes, een passievruchten citroentaart en mini tulbandjes mee maakt. Zo geeft ze alle thuisbakkers meer dan genoeg inspiratie om 4 keer opnieuw met dezelfde basis weer een heel andere creatie te bakken. Alles in de inspirerende stijl van Donna Hay, met prachtige fotografie, slimme recept tips en duidelijke omschrijvingen. Met z’n 272 pagina’s een flinke toevoeging voor je kookboekenkast. Bekijk ook zelf eens het inkijkexemplaar.

Het recept en de foto’s bij dit recept zijn afkomstig uit Even more basics to Brilliance van Donna Hay. Deze kookboek recensie is mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Unieboek Spectrum.

Citroencake met citroenglazuur

Citroen tulband cake

Deze citroencake is gemaakt in een tulband bakvorm. Er zijn verschillen maten en groottes als het aankomt op tulband bakvormen en voor dit recept met je een bakvorm met een inhoud van 2,5 liter nodig. Voor inspiratie op het gebied van tulband bakvormen met deze inhoudsmaat kijk je hier.

Wil je wél deze cake bakken, maar niet in een tulband bakvorm? Gebruik dan een gewone cake bakvorm. In principe moet dit prima kunnen in zowel een 25 cm of 30 cm cake bakvorm. Hou alleen de baktijd goed in de gaten, die is (zeker bij een 25 cm bakvorm) wat langer.

Tulband cake bakken

Cake bakken in een tulband bakvorm is altijd een goed idee, want een simpele cake verandert direct in een indrukwekkend showstuk. Lastig is het gelukkig ook echt niet, maar een paar tips geef ik je graag mee:

  • Vet een tulbandvorm grondig in met een kwastje en boter op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat alle hoekjes goed zijn ingevet. Zet de vorm in de koelkast tot de boter is gestold.
  • Controleer altijd goed of de cake goed gaar is; dit test je met een caketester of cocktailprikker, deze moet schoon uit de cake komen. 
  • Als je geen tijd meer hebt om de bakvorm in de koelkast te zetten, kun je de ingevette vorm ook licht bestuiven met bloem.
  • Wees geduldig en laat de tulband cake eerst 1o minuten rusten in de vorm, keer daarna om op een rooster en laat opnieuw 10 minuten rusten voordat je de vorm er vanaf haalt.

Komt jouw tulband cake niet goed uit de vorm? Kijk dan nog eens kritisch naar bovenstaande tips, deze zijn essentieel bij het succesvol lossen van je tulband cake.

Citroenglazuur maken

Er zijn verschillende manieren om een citroenglazuur voor over cake te maken. Ik gebruik zelf altijd de methode om een glazuur te maken met poedersuiker en citroensap (of een andere vloeistof naar keuze) en deze over de volledig afgekoelde cake te gieten. Hierbij let je erop dat het glazuur dik genoeg is, zodat het niet direct van de cake af stroomt. Donna Hay kiest er in dit recept voor om een glazuur te maken van kristalsuiker en citroensap, dat zij vervolgens direct over de hete citroencake giet. Hierdoor ligt het glazuur niet enkel op de cake zoals bij de methode die ik omschreef, maar trekt het er ook in. Erg lekker! Of zoals Donna het zelf omschrijft, een frisse en zachte citroentaart die volgezogen is met siroop is magisch. 😉

Citroencake met glazuur

recept
Citroencake met glazuur

Een basisrecept uit het nieuwe boek van Donna Hay: een citroen tulband cake met een fris citroenglazuur. Simpel en tegelijk een allemansvriend.

25 minuten bereiding + 60 minuten bakken en koelen
12

Ingrediënten

Citroencake

  • 180 ml koolzaad- of andere plantaardige olie
  • 3 eieren
  • 1 el geraspte citroenschil
  • 60 ml citroensap
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 375 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 330 gram fijne kristalsuiker

Citroenglazuur

  • 180 gram kristalsuiker
  • 60 ml citroensap

Bereiding

Citroencake maken

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulband bakvorm (2,5 liter) grondig in met wat boter en zet de vorm in de koelkast.
  2. Neem een beslagkom en klop de olie, eieren, citroenschil, het citroensap en de yoghurt door elkaar.
  3. Neem een tweede beslagkom en zeef hierboven de bloem en het bakpoeder. Meng hierna met een garde de suiker erdoor. Maak een kuiltje in het midden en schenk het vloeibare (olie-ei-citroen-yoghurt) mengsel erin. Klop door elkaar tot het gemengd is, niet langer dan dat.

Citroencake bakken

  1. Schenk het citroencakebeslag in de ingevette tulband bakvorm en bak 45 – 50 minuten, of tot een caketester of cocktailprikker er schoon uitkomt.
  2. Laat citroencake 10 minuten rusten in de bakvorm. Zet de bakvorm daarna op z’n kop en laat opnieuw 10 minuten rusten. Daarna kun je de tulbandvorm er voorzichtig van af trekken.

Citroenglazuur maken

  1. Terwijl jouw citroencake in de bakvorm rust kun je het citroenglazuur maken. Roer de suiker en het citroensap door elkaar, dit is je citroenglazuur.
  2. Als je de tulband bakvorm net van van de cake af gehaald hebt is de tulband nog erg heet. Zet deze op een serveerbord of plateau en schep het citroenglazuur erover. Wacht 10 minuten met het serveren van de citroencake zodat het glazuur kan uitharden.

Baktips: citroencake bakken

  • Je kunt deze citroencake ook bakken in een reguliere cake bakvorm.
  • Geen citroenen in huis, maar wel limoenen? Vervang ze gerust, maar gebruik 1,5 x zoveel limoenen.

Citroencake bewaren

Je kunt de citroencake het beste gewikkeld in vershoud- of aluminiumfolie bewaren. Zo blijft de cake maximaal een week goed. Bewaar in ieder geval niet in de koelkast, want daar droogt cake van uit. Je kunt de cake ook invriezen. Verpak ook dan in folie en daarna nogmaals in een plastic zak (dit voorkomt uitdrogen doordat er geen lucht of vocht bij kan komen), op deze manier blijft de citroencake tot drie maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.

Enjoy zoetjes

Heb jij dit "Citroencake met glazuur" -recept gemaakt? Show het resultaat via Instagram (@zoetrecepten)

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

6 berichten over “Citroencake met glazuur

  1. Dit is MIJN ultieme basis recept voor al mijn cakes geworden. Soms doe ik het zoals hierboven, zonder de glazuur. Soms met de citroen en vanille aroma maar ook zonder en dan doe ik er blauwe bessen bij, en een aroma naar keuze, zoals rum, sinaasappel, maar ook wel eens stukjes chocolade. Gewoon super, niet te droog en hier binnen een mum van tijd op.

  2. Erg mislukt; de cake stortte in, nee heb de oven niet geopend en de droge ingredienten met hand geroerd, maar niet alleen dat.. de cake had een te erge boter smaak, niet lekker dus :((

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *