Citroencake met glazuur

Zoetrecepten

Even geleden plaatste ik op Zoetrecepten een basisrecept voor cake: superlekker an sich, maar ook fijn om mee te variëren. Ik ben aan de slag gegaan met één van mijn favoriete ingrediënten: citroen. Citroen is een ultieme smaakmaker in de keuken en zit vol met vitamine C. Prima excuus om deze citroencake soldaat te maken lijkt me zo.

Nee ok, citroen heeft nog meer voordelen. Ze is lekker fris en past perfect bij het zomerse weer van de afgelopen dagen. Dit recept voor deze citroencake met glazuur is heel simpel. Je hebt geen spannende ingrediënten nodig, je bent er niet lang mee bezig en er kan weinig misgaan. Ready, steady..

BAKE!

Zoetrecepten

Citroencake met glazuur

Door | 25 minuten | 15 personen

Dit heb je nodig

  • 250 gram boter op kamertemperatuur
  • 250 (fijne) kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Theelepel vanille extract
  • Geraspte schil van één citroen
  • Snufje zout

GLAZUUR

  • Sap van 1 citroen
  • 150 gram poedersuiker

En zo doe je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de cakevorm (30cm) in en bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Neem een kom en mix hier de boter in met de mixer tot een zachte crème. Voeg dan de suiker toe en klop in vijf minuten romig, het liefst met de platte menghaak. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, pas als het ene ei volledig is opgenomen, voeg je het andere ei toe terwijl je blijft mixen op medium speed. Voeg nu ook het citroenrasp en vanille extract toe.
  3. Meng het bakpoeder, zout en bloem met elkaar en spatel dit in delen door het beslag tot het volledig gemengd is. Zo behoud je zoveel mogelijk de luchtigheid.
  4. Verdeel het beslag over de cakevorm en zet het voor minstens 60 minuten in de oven. Test dan met een caketester of satéprikker of deze er schoon uitkomt. Als er nog een beetje beslag aan blijft plakken, moet de cake nog even terug.
  5. Is de cake gaar? Haal dan uit de oven en laat een uur afkoelen in de vorm. Hierdoor condenseert de waterdamp op de cake en blijft de cake smeuïger. Hierna zet je de cake op een rooster.
  6. Als de cake volledig is afgekoeld meng je het sap van de citroen en het poedersuiker met elkaar tot een stevig glazuur en deze giet je over de cake.

TIP: geen citroenen in huis, maar wel limoenen? Vervang ze gerust, maar gebruik 1,5x zoveel limoenen.

ENJOY ZOETJES! Hoe vond jij deze citroencake met glazuur? Let me know in een berichtje hieronder of deel jouw baksel via Facebook of Instagram met me! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. X Mariette

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Citroencake met glazuur" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Bekijk ook

6 antwoorden op “Citroencake met glazuur

  1. Dit is MIJN ultieme basis recept voor al mijn cakes geworden. Soms doe ik het zoals hierboven, zonder de glazuur. Soms met de citroen en vanille aroma maar ook zonder en dan doe ik er blauwe bessen bij, en een aroma naar keuze, zoals rum, sinaasappel, maar ook wel eens stukjes chocolade. Gewoon super, niet te droog en hier binnen een mum van tijd op.

  2. Erg mislukt; de cake stortte in, nee heb de oven niet geopend en de droge ingredienten met hand geroerd, maar niet alleen dat.. de cake had een te erge boter smaak, niet lekker dus :((