Couscous salade met feta Een simpel recept voor een couscous salade met feta. De salade zit boordevol groente (paprika, courgette, komkommer), walnoten, dadels en munt en is daarom een lekker gezonde en voedzame hap. Ondanks dat deze vegetarische couscous salade feta bevat, kun je ‘m heel makkelijk vegan maken. En ik leg je uit hoe! Couscous salade met feta De ideale maaltijd na een warme dag: een koude couscous salade met feta, paprika, komkommer, bosui, walnoten en dadels. Lekker fris en licht verteerbaar, maar ook een goed vullende en gezonde maaltijd. Ik ga heel goed op de zoet-zout combinatie in deze gezonde couscous salade. De bosui, walnoten, munt, feta en dadels geven dit couscous recept echt dat gouden randje. En met de groentes kun je naar smaak lekker variëren! Vegan couscous salade Deze salade is vegetarisch, maar je kunt er ook easy een vegan couscous salade van maken door de feta te vervangen door lekkere olijven. De olijven vervangen de lekkere zoutige touch die de feta aan dit recept toevoegt. Er zijn ook prima vegan feta-vervangers in de supermarkt te koop trouwens, maar bereid je in dat geval voor op een stevige geitenkaassmaak (moet je van houden – ik waarschuw toch maar even). Vegetarische couscous salade Yes, lang leve de vegetarische couscous salades. Ik ben niet echt een pasta- of rijstpersoon, maar wel een couscouspersoon. Het liefst maak ik de couscous met een bouillonblokje en wat roomboter op smaak, och och zo lekker. Op de verpakking van de couscous staat dat je het moet aanmaken met wat olie, dus doe daarbij vooral wat jij lekkerder vindt. En ik kook het liefst zonder vlees, dus mijn couscous salades zijn altijd vegetarisch. Door de combinatie van feta, walnoten, dadels, bosui en munt krijgt de couscous meer dan genoeg body en structuur, en dus zullen ook de echte vleesliefhebbers het vlees niet missen. Deze couscous salade met feta kun je perfect eten als maaltijd, maar smaakt ook top als bijgerecht bij de BBQ (d. Nog zo’n fijne salade om bij de BBQ te serveren is deze frisse koolsalade! Hoelang moet couscous koken? Eigenlijk moet je couscous niet koken, maar wellen. Je voegt kokendheet water aan de couscous toe en laat dit 5 – 10 minuten staan, terwijl je het af en toe om roert. Terwijl ik de couscous en het water samenvoeg, voeg ik er ook direct een klontje boter en een verkruimeld bouillonblokje aan toe. Per soort couscous verschilt het hoeveel water je nodig hebt, maar gemiddeld komt het neer op zo’n 100 ml water per 80 gram couscous. Lees dus vooral de verpakking goed! En voeg in ieder geval niet teveel water toe, dan word je couscous papperig. Couscous salade recept Eigenlijk kan iedereen z’n eigen couscous salade recept bedenken, als je maar weet hoe je het aan moet pakken. Je begint met het kiezen van je favoriete groentes. Bij mij mogen paprika en komkommer nooit ontbreken en in dit recept meng ik de paprika rauw door de couscous, voor een lekkere bite. Zo’n couscous salade met paprika kun je in één klap heel anders laten smaken door de paprika in de oven te roosteren, daar krijgt het een bijzonder lekkere smaak van. Maar dat grillwerk liet ik los op de courgette, ook erg lekker! En als je de oven of air-fryer helemaal niet aan wil gooien met warme temperaturen, dan laat je de gegrilde groentes gewoon achterwege. Feta, munt, bosui en dadels zijn de echte smaakmakers van deze gezonde couscous salade. Dat geldt net zo goed voor de walnoten, maar die leveren daarnaast ook gezonde vetten, eiwitten, vezels en omega-3. Onderaan het recept voor deze couscous salade geef ik je ook nog wat tips mee om de smaakmakers te vervangen, als ze je niet allemaal aanspreken. recept Couscous salade met feta Een simpel recept voor een couscous salade met feta. Deze gezonde couscous salade is vegetarisch, maar kun je ook makkelijk vegan maken. Printen 45 minuten 3 Ingrediënten 250 gram couscous 1 klein bouillonblokje 1 courgette 2 gele of rode paprika’s 6 kleine snoepkomkommertjes 5 stengels bosui 8 medjoul dadels 6 takjes munt, enkel de blaadjes 150 gram feta Handje walnoten, grof gehakt Bereiding Snijd de courgette in niet te dikke plakken en rooster 20 minuten in een voorverwarmde oven (onder- bovenwarmte) op 200 graden. Laat volledig afkoelen. Meng de droge couscous met een verkruimeld bouillonblokje en bereid verder volgens de verpakking (zorg dat het niet te vochtig wordt). Hak de paprika’s in kleine blokjes, de snoepkomkommertjes in dunne plakjes, de stengels bosui in ringetjes, de medjool dadels in dunne plakjes en snipper de munt. Meng dit allemaal door de couscous, samen met de afgekoelde plakjes gegrilde courgette. De basis van je couscous salade is nu klaar! Pas op het moment van serveren voeg je ook de feta en de walnoten toe aan de couscous salade. Snijd de feta hiervoor in blokjes of verkruimel het over de schaal met couscous salade, doe hetzelfde met de grof gehakte walnoten. Couscous salade bewaren Als je de couscous vooraf wil voorbereiden, kun je dat het beste doen tot stap 4 en de feta en walnoten er pas op tafel aan toevoegen. Dat is het lekkerst. Je kunt de gehele couscous salade maximaal twee dagen (in de koelkast) bewaren. Ingrediënten vervangen: Geen fan van één van de ingrediënten in dit couscous salade recept? Een paar tips om te vervangen: Groentes: kies wat je lekker vindt, zoals komkommer, snoeptomaatjes, aubergine, doperwtjes, courgette etc. Dadels: rozijnen, gedroogde abrikozen, gedroogde cranberry’s Munt: te vervangen door verse peterselie of koriander Walnoten: je kunt ze ook goed vervangen door geroosterde hazelnoten (gehakt) of geroosterde pijnboompitten.