Basisrecept: zo maak je jam

Zoetrecepten

Jam maken alleen voor oma’s? Not anymore! Tijdens de meest recente bakmarathon ging ik met Carolien aan de slag met een recept voor jam. Man, man wat is dat makkelijk en lekker om zelf te maken. We hebben een aantal manieren voor jullie getest en geprobeerd, waarna we tot dit fijne basisrecept met zo min mogelijk suiker zijn gekomen. Check onderstaand onze tips voor je aan de slag gaat en je bent ready om je eigen jam te rocken.


VERHOUDING SUIKER
Hoe meer suiker er in je jam zit, hoe langer je de jam kunt bewaren. Volgens vele recepten zou de verhouding geleisuiker en fruit n-op-n zijn. Dat betekent een kilo geleisuiker op een kilo fruit. Heftig! We besloten meerdere pannetjes op het vuur te zetten en te testen wat we het lekkerst vonden. Hierbij gebruikten we bij de andere variant een geleipoeder, waardoor je maar een kwart van de suiker nodig hebt. Dit bleek onze absolute favoriet. Niet zo mierzoet als de variant met de 1/1-verhouding, maar je proefde het fruit tenminste ook nog. Best fijn. Ik kon deze jam alsnog maanden bewaren.

POTJES STERILISEREN
Als je een grote hoeveelheid jam maakt en je deze lang wilt bewaren, moet je je potjes goed steriliseren. Dit betekent dat je de potjes en de dekseltjes kookt in heet water, en deze pas uit het hete water haalt zodra je ze gaat vullen met je homemade jam. Dekseltje erop, vijf minuutjes op de kop et voil: een vacum getrokken jampotje.

CITROENSAP
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam.

SMAKEN
Je kunt het zo gek maken als je wilt. Voeg kruiden of soorten fruit samen die jou lekker lijken. Mijn tip als je zoet fruit gebruikt: voeg wat extra citroensap toe voor een lekker zuurtje in je jam.

Basisrecept jam

Zoetrecepten

Basisrecept: zo maak je jam

Door | 20 minuten | 20 personen

Dit heb je nodig

 • 1 kilo (rood) fruit
 • 250 gram suiker
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 zakje geleipoeder (25 gram)

En zo doe je het

 1. Let op:als je geen stukjes fruit in je jam wilt, moet je het fruit van tevoren prakken of volledig fijn pureren. Ik vind het juist wel lekker, dus ik doe dit pas halverwege en laat het fruit wat grover.
 2. Doe het fruit (eventueel is stukjes gesneden) samen met de suiker, citroensap en het geleipoeder in een hoge pan* en breng aan de kook. Laat het geheel vier minuten doorkoken. Als je het fruit niet van tevoren hebt geprakt, prak je deze halverwege met een stamper of de staafmixer, zo hou je nog wat lekkere stukjes over in je jam achteraf. Proef tussendoor even of het op smaak is. Zet het gas na vier minuten uit (als het zacht genoeg is) en laat het geheel 15 minuten zo staan.
 3. Vol de potjes met de jam en sluit ze meteen met de deksel. Zet ze vervolgens op de kop, op deze manier trekken de potjes vacuüm.

* Het is het beste om gebruik te maken van een hoge pan, omdat je jezelf en je kleding zo beschermt tegen de soms bubbelende en opspattende jam.

Wat is jouw favoriete soort jam?

ENJOY ZOETJES! Heb jij deze "Basisrecept: zo maak je jam" gemaakt? Laat even weten wat je ervan vond of show het resultaat via Instagram (tag me @zoetrecepten) of mijn Facebookpagina. Vind ik leuk! Elke week deel ik het mooiste kiekje via Instagram. XOXO Mariette

4 antwoorden op “Basisrecept: zo maak je jam

 1. Zelfgemaakte jam is zo lekker. Ik weet nog dat ik ‘vroeger’ met mijn oma en moeder naar de zelfpluk boerderij ging voor de vruchten om daarna samen jam te maken. Zelfgemaakte jam hadden wij dus altijd in huis.

 2. Goedendag.
  Ik heb een vraag…In ons dorp staan heel veel krentenstruiken en maar weinig mensen hier weten van het bestaan van dit fruit, ze hebben er gewoonweg nooit van gehoord. Mijn vraag is: Kan ik van krenten ook jam maken met die basis recept?

  Met vriendelijk groet.