Ga naar de inhoud
Welke E-nummers zijn NIET vegan?
Facts & Food 24 juli 2017

Welke E-nummers zijn NIET vegan?

Welke E-nummers zijn NIET vegan?

Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden als je geen dierlijke producten meer wilt eten. E-nummers zijn er daar eentje van, want deze bevatten regelmatig dierlijke stoffen. Sinds mijn vegan challenge kreeg ik regelmatig de vraag of ik een lijstje met dierlijke e-nummers op een rijtje kon zetten. Of course I can! Met de lijstjes hieronder kun jij makkelijk checken of er bijvoorbeeld E920 L-cysteïne in het brood zit dat je wilt kopen.

WAT ZIJN E-NUMMERS?
E-nummers zijn (door de Europese Unie goedgekeurde) stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Denk hierbij aan kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Er bestaan inmiddels honderden van deze goedgekeurde E-nummers en je vindt de namen of het E-nummer altijd terug op de achterkant van het etiket.

DEZE E-NUMMERS ZIJN NIET VEGAN
De Vereniging voor Veganisme maakte een handig E-nummer kaartje met alle E-nummers die je binnen een vegan voedingspatroon wilt vermijden. Je kunt deze blog opslaan in je favorieten of een printje maken van het E-nummer kaartje en in je portemonnee stoppen. Dan heb je het overzicht altijd bij de hand!

niet vegan e-nummers-kaart-2016

Omdat niet altijd het E-nummer wordt vermeld op de achterkant van het etiket, maar ook wel eens de volledige naam van de stof, is het belangrijk dat je alle ingrediënten goed blijft controleren. De volledig uitgeschreven namen van de stoffen vind je onderstaand, achter de bijbehorende E-nummers.

dierlijke e-nummers op naam a-z

 

Wil jij nog meer weten over E-nummers of heb je andere vragen? Laat het me weten, dan ga ik het voor je uitzoeken. Liefs, Mariette

Bronnen: Voedingscentrum, Nederlandse Vereniging voor Veganisme

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *