Ga naar de inhoud
Wat is een lactose-intolerantie?
Facts & Food 07 maart 2014

Wat is een lactose-intolerantie?

Wat is een lactose-intolerantie?

Een lactose-intolerantie kan knap lastig zijn, ben ik achter gekomen. Een paar maanden geleden kregen we vrienden over de vloer, waarvan de vriendin laatst ontdekt had een lactose-intolerantie te hebben. Nu had ik het begrip wel eens vaker gehoord, maar eigenlijk wist ik niet goed wat het inhield. Elk ingrediënt heb ik drie keer gecontroleerd en ik heb me verbaasd over de hoeveelheid producten waar lactose in zit. In dit artikel heb ik op een rijtje gezet wat een lactose-intolerantie nu precies is, hoe je er mee om kunt gaan en toch nog lekker kunt blijven snoepen. Ben ik nog wat vergeten? Laat dan onder dit artikel een berichtje achter.

Wat is een lactose-intolerantie?
Het is geen allergie, wat velen denken. Bij een allergie ontstaat een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde (voedings)stoffen. Bij een intolerantie wordt een bepaalde stof niet goed verdragen. Dit kan in verschillende gradaties plaatsvinden. In het geval van een lactose-intolerantie wordt de stof ‘lactose’ niet goed verdragen. Lactose wordt ook wel een melksuiker genoemd, omdat het voorkomt in melkproducten.

Een lactose-intolerantie ontstaat wanneer lactose niet of niet volledig kan verteren. Om lactose te kunnen verteren hebben we lactase (een enzym) nodig. Dit enzym wordt aangemaakt in de dunne darm. Wanneer onvoldoende lactase wordt aangemaakt, kan de lactose niet goed verteren en komt onverteerd in de dikke darm terecht. Dit zorgt niet altijd voor problemen, veel mensen hebben een lactase-tekort zonder dat zij het door hebben. Wanneer je wel last krijgt na een normale melksuikerinname, is er sprake van lactose-intolerantie. Denk hierbij aan een opgezette buik, buikkrampen, misselijkheid, winderigheid en diarree.

En nu?
Als je een lactose-intolerantie hebt is het verstandig om advies bij een diëtist in te winnen. Die kan je helpen om geschikte voeding uit te kiezen, waardoor je lactosevrij kunt eten, maar geen belangrijke voedingsstoffen misloopt. Tegenwoordig kun je gelukkig vrij makkelijk een lactosevrij voedingspatroon opbouwen. In de supermarkt zijn veel lactosevrije zuivelvervangers te vinden. Toch moet je goed op blijven letten en de etiketten van je producten checken. Hier vind je alvast een overzicht van producten waar melksuikers in zitten:

  • Melk en karnemelk (alle soorten dierenmelk)
  • Zachte geiten- en schapenkaas, smeerkaas, buitenlandse kazen, verse kaas, Hüttenkäse, cottage cheese
  • Chocolade, chocolademelk
  • Yoghurt, kwark, kefir, vla, pudding, mousse, pap, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken
  • Slagroom, zure room en crème fraîche
  • Meevaller: Tijdens de rijping van Nederlandse harde kaas (Goudse) wordt de lactose volledig afgebroken. Hier zit dus geen lactose in!

Hoe nu te snoepen?
Hier kom ik dan eindelijk van pas in dit verhaal. Ik probeer steeds meer lactosevrije baksels uit. In veel gevallen kun mijn recepten gewoon gebruiken en de ingrediënten die lactose bevatten vervangen door lactosevrije producten. Alpro soya heeft bijvoorbeeld een uitgebreide lijn met zuivelproducten en boter kun je vervangen door plantaardige margarine, zoals Wajang margarine.

Wil je liever een recept maken dat al helemaal lactose vrij is? Bekijk dan onderstaande pagina van mijn site eens. Heb je een verzoekrecept? Plaats die dan onder dit bericht in de comments en dan ga ik erachteraan!

> Lactosevrije recepten

Bron: Maag Lever en Darm Stichting

Klik op een ster om dit recept te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Zin in meer?

Het is mogelijk dat dit artikel affiliate links bevat. Als jij via die link een product bestelt, dan ontvang ik daar een kleine commissie over. Het kost jou niks extra!

2 berichten over “Wat is een lactose-intolerantie?

    1. Ha Jan, je hebt tegenwoordig veel lactosevrije melk- en slagroomvervangers. Ik zou hier gebruik van maken en een ‘gewoon’ roomijsrecept gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *